Marmara Teknokent Şubat 2020 Haber Bülteni
Added Date 26.02.2020
Marmara Teknokent Şubat 2020 Haber Bülteni
AR-GE TİCARET MERKEZİ ÇALIŞMALARINA YENİ YERİNDE DEVAM EDİYOR
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) TR42/19/ÜRETIM/0020 Üretim Altyapılarının Gelistirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programınca desteklenen Ar-Ge Ticaret Merkezi tüm gücüyle çalışmaya devam ediyor, Teknoloji odaklı Ar-Ge faaliyet çıktılarının, ticarileşmesi ve ticarileştikten sonra büyümesi süreçlerinde, girişimcilik ve inovasyon üzerine her türlü desteği profesyonel bir hizmet anlayışı ile sunabilen, ulusal ve uluslararası destek ajansları ile koordine çalışabilen, katma değeri yüksek hedefler için stratejiler geliştirebilen operasyonel bir yapıdır. Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan ürün ve hizmetlerin pazara ulaşması, yatırım alması, ticarileşmesi ulusal ve uluslararası pazarlarda firmalarımızın rekabet gücünü artıracaktır.
AZERBAYCAN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MARMARA TEKNOKENT ZİYARETİ
Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sn. Vilayet Veliyev ile TSE Genel Sekreter Teknik Yardımcısı Sn. İlhami Aktürk'ün katılım sağladığı heyet Marmara Teknokent'e ziyarette bulundu. Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Sn. Mehmet Ali Okur'un da hazır bulunduğu toplantıda, kurumlar arası işbirliği potansiyelinin değerlendirilmesi ve teknoloji transfer merkezleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
“HERKES İÇİN GİRİŞİMCİLİK” PROJESİ AVRUPA BİRLİĞİ ERASMUS+ TARAFINDAN DESTEKLENMEYE HAK KAZANMIŞTIR.
Marmara Teknokent tarafından geliştirilen ve koordine edilen “Herkes için Girişimcilik” AB K2 Stratejik Destekler Projesi, Avrupa Birliği Erasmus+ tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Marmara Teknokent girişimcilik ekosisteminin en önemli öncülerinden biri olarak her zaman yeniliklerin yaratıcısı ve uygulayıcısı olmuştur. Bu kapsamda ilk defa 2018-2019 yıllarında Engellilere Yönelik Teknoloji Tabanlı Girişimcilik Projesini hayata geçirerek engelli bireylerin girişimcilik konusunda da daha aktif katılımlarına olanak tanımıştır.
Bu proje kapsamında ortaya çıkan en önemli bulgulardan biri de girişimcilik alanının engelliler için olması gerektiği kadar dahil edici ve kapsayıcı olmadığı olmuştur. Bu durum sadece Türkiye’ye özgü olmadığı da durumun ne denli bir ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur.
1 Şubat 2020 tarihinden itibaren 24 ay sürecek proje kapsamında engellilerin girişimcilik alanında engelli olmayan bireyler kadar aktif olabilmelerine yönelik çalışmalar yapılarak özel gereksinimlere yönelik eğitim metotları, uygulama araçları ve kaynak belgeler oluşturulacak ve ayrıca farklı ülkelerden engelli ve engeli olmayan gençlerin bir araya gelerek girişimcilik konusunda kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Proje ortakları
Belçika ENIL – European Network for Independent Living (Bağımsız Yaşam için Avrupa Ağı)
ENIL Avrupa çapında faaliyet gösteren ve engelli bireylerin bağımsız bir yaşam sürmelerini destekleyen çalışmalar yürüten Uluslararası bir Kuruluştur. Merkezi Brüksel’de olan ENIL’in Avrupa’nın her ülkesinde üyesi bulunmaktadır. Bu sayede projenin tüm Avrupa’ya yayılmasında büyük rol oynayacaktır.
Bulgaristan CIC - Consortium Innovative Capital
Consortium Innovative Capital Bulgaristan’ın önde gelen Teknoloji Transfer Ofislerinden biridir ve girişimcilik alanında önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bir çok AB projesinde de yer alan CIC proje kapsamında girişimcilik konusunda önemli katkılar sağlayacaktır.
İRAN'IN ÖNDE GELEN AR-GE FİRMALARINDAN OLUŞAN TİCARİ HEYET, MARMARA TEKNOKENT'E ZİYARETTE BULUNDU.
İran'ın önde gelen Ar-Ge firmalarından oluşan ticari heyet, Marmara Teknokent'e ziyarette bulundu. Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Sn. Mehmet Ali Okur’un da hazır bulunduğu görüşmede tarafların ileriye dönük işbirlikleri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Marmara Teknokent iş geliştirme ve proje izleme birimi, TÜBİTAK MAM, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü tarafından heyete tanıtım sunumları gerçekleştirildi.
AB ERASMUS + TARAFINDAN DESTEKLENEN “ULUSLARARASI TEKNOLOJİ TRANSFER AKADEMİSİ (ITTA)” 4. AYAĞI SLOVENYA LJUBLJANA’DA GERÇEKLEŞTİ.
Uluslararası Teknoloji Transfer Akademisi (ITTA) projesi kapsamında gerçekleştirilen 4. uluslararası eğitim ilk gün "Ljubljana Teknopark" ziyareti ile başladı. Marmara Teknokent'in yürütücü olduğu projeye, Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Slovenya iştirak etmektedir. "Kurumsal İşbirliğinin Temelleri", "Sermaye Fonları", "Bilgi Paylaşımıyla Girişimcileri Hızlandırma", "Kurumsal İşbirliğinin Temelleri", "Sermaye Fonları", "Bilgi Paylaşımıyla Girişimcileri Hızlandırma", “AB Projeleri Yönetimi”, “AB Projelerinde Finansman Programları”, ve “Etkili Sosyal Medya Yönetimi” konuları işlendi.
’’SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ADINA KESTANE CİPSİ’’
2016 yılında Marmara Teknokent ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM ) işbirliği ile düzenlenen İnovasyonda Kadın Girişimcilik kampında sunduğu yenilikçi bir proje olan ’’SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ADINA KESTANE CİPSİ’’ konu başlıklı proje ile başarılı kadın girişimciler arasında yer almış, 2018 yılında KOSGEB Ar-Ge Ve İnovasyon Projesi kapsamında Marmara Teknokent’ in de destekleri ile Kestan Gıda’ yı kurmuştur.
Proje patates ve mısır cipslerine alternatif olarak daha sağlıklı, besin değeri yüksek, yağ ve karbonhidrat oranı düşük yeni bir atıştırmalık ürün olan kestane cipsi ve üretim yöntemi ile ilgilidir. KESTAN GIDA Ar-Ge çalışmalarına devam etmiş ve KESTANE CİPSİNİ üretmiştir. Markası KHES CHIP’S dir. KESTANE CİPSİ, sağlıklı, glütensiz, düşük kalorili, az yağlı, yüksek lifli, besin değeri yüksek, koruyucu ve katkı maddeleri içermeyen doğal bir cipstir. Kestane Cipsi Türkiye ve dünyada hiç çalışılmamış bir üründür.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SN. TAHİR BÜYÜKAKIN MARMARA TEKNOKENTİ ZİYARET ETTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir Büyükakın, Gebze Belediye Başkanı Sn. Zinnur Büyükgöz, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Sn. Mehmet Ellibeş ve AK Parti Gebze İlçe Başkanı Sn. İrfan Ayar’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
SUDAN’DA TEKNOPARK VE KULUÇKA MODELİ GELİŞTİRME, STRATEJİK PLAN, ANALİZ ÇALIŞMALARI VE PERSONEL EĞİTİMİ NOKTASINDA AFRİCA CİTY OF TECHNOLOGY’NİN KAPASİTE VE BECERİLERİNİ ARTIRMAYI AMAÇLAYAN, 2.GRUBA VERİLEN EĞİTİMLER BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Sudan’da kurulacak olan Afrika Teknoloji Şehri Teknoparkı projesinin bir ayağı olan kurumsal kaynak planlaması eğitimleri 09.12.2019 – 31.01.2020 tarihleri arasında, Marmara Teknokent'in yürütücülüğünde verilmiştir. Akademisyen ve Mali işlerden oluşan heyet 2 ay boyunca kurumsal kaynak, Teknoloji Transferi, Projeler ve Ar-Ge Portal işleyişleri hakkında kapsamlı bir eğitim verilmiştir. Eğitim boyunca teknokentin genel işleyişi hakkında görüşülmüştür. Eğitim süresince Teknoloji Serbest Bölgesi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları yerinde ziyaret etmişlerdir. Grup ayrıca TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nü ziyaret ederek yürütülen projeler hakkında bilgi almışlardır.
“TÜBİTAK TEYDEB UYGULAMALI PROJE YAZMA ATÖLYESİ” KAMPI
Marmara Teknokent tarafından Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların başvuru yapabilecekleri 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile firmaların proje esaslı araştırma ‐ teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amacı “TÜBİTAK TEYDEB Uygulamalı Proje Yazma Atölyesi” kampında katılımcıların projelerini uygulamalı olarak yazıldı.
“TÜBİTAK TEYDEB DESTEK PROGRAMLARI” BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Marmara Teknokent tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme günü ile “TÜBİTAK TEYDEB Destek Programları; 1501 Sanayi-Ar-Ge,1507 Sanayi - Ar-Ge Başlangıç, 1511 Öncelikli Alanlar TEYDEB 2.0 ve Girişimcilik” konularında katılımcılara bilgiler verildi.