Samsun Teknopark Temmuz 2019 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 31.07.2019
BİGGSamsun’dan ilk imza
BiggSamsun birinci dönem girişimcisi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında “Sanayi Uygulamalarına Yönelik Atık Alüminyumdan Yeni Nesil Hibrit Kompozit Köpük Üretimi” adlı projesiyle almaya hak kazandığı 200 bin TL’lik hibe sözleşmesinin imza töreni için TÜBİTAK’ta hazır bulundu.
İmza törenine TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Programı yetkililerinin yanı sıra Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak da katıldı.
BiggSamsun’a başvuru sürecinden sonra ön eleme aşamalarını geçerek proje fikrine hazırlanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, BiggSamsun ile TÜBİTAK panellerine katıldı. TÜBİTAK panel ve değerlendirmesini de geçen Gürbüz, 200 bin TL hibe alarak Samsun Teknopark’ta firmasını kurdu ve Samsun’daki akademik girişimciliğe örnek teşkil edecek bir başarıya imza attı.
Uygulayıcı kuruluşlar tarafından yürütülen TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 1512 Bireysel Genç Girişim Programı’nın uygulayıcılarından biri olan Samsun Teknopark’ın yürütmüş olduğu BiggSamsun, girişimcilere sunduğu eğitim programları ve her aşamada sunduğu desteklerle girişimcilerin sermaye desteğini alma şanslarını artırarak teknolojik ve yenilik odaklı fikirlerini hayata geçirmelerine destek olmaya devam ediyor.
OMÜ-TTO’dan disiplinler arası çalışmalara destek
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi disiplinler arası çalışma isteklerine farklı disiplinlerdeki akademisyenleri bir araya getirerek destek olmaya devam ediyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğr. Üyesi Doç. Dr. Selim Ceyhan ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Hatice Gürkan hazırlık aşamasında oldukları çalışmak istedikleri konu ile ilgili OMÜ-TTO’dan akademisyen eşleştirme talebinde bulundu. OMÜ-TTO, akademisyenlerden gelen talep ile fikirlerine uygun olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aydın Altop ile bir araya getirdi.
Toplantıda konularla ilgili fikir alışverişleri olurken bir sonraki görüşme öncesi ortak çalışmalar hakkında veriler toplanarak bir araya gelinmesi kararlaştırıldı.
OMÜ-TTO MEDİKÜM toplantısına katıldı
OMÜ-TTO uzmanlarının da yer aldığı toplantı Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başkanlığında gerçekleşti.
Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, toplantıda bu zamana kadar Medikal Cerrahi El Aletleri üretimi hakkında ilimizde yapılan çalışmalarla ilgili olarak Samsun Valisi Osman Kaymak’a brifing verdi.
Brifingin ardından Vali Osman Kaymak yaptığı açıklamasında, ‘MEDİKÜM ile ilgili olarak Samsun’da yapılanları daha ileriye götürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Özellikle Samsun Milletvekili ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın önderliğinde bu çalışmalarımız daha da hız kazanacak inancındayım. Cerrahi El Aletlerinin üretim üssü olan Samsun’da bu konuda yapılan çalışmaların takipçisi olacağız’ dedi.
Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan, OMÜ-TTO Üniversite Sanayi İşbirliği Uzmanı Yaman Şeker, İş ve Proje Geliştirme Uzmanı Kürşat Tunçer ve MEDİKÜM yönetim kurulu üyeleri katıldı.
OMÜ-TTO’dan 1003 projesi kabul edilen akademisyenlere tebrik ziyareti
Proje yazım ve hazırlama esnasında OMÜ-TTO’dan destek alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yaman ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Berker Fıçıcılar’ın projeleri ikinci aşamayı geçerek desteklenmeye hak kazandı.
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yaman ve ekibinin projesi küçük ölçekli proje kapsamında desteklenirken, Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Berker Fıçıcılar ve ekibinin projesi büyük ölçekli projenin alt projesi kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
OMÜ-TTO yetkilileri, desteklenmeye hak kazanan proje sahibi akademisyenlere tebrik ziyaretinde bulunmasının ardından bundan sonraki süreçlerin nasıl işleyeceğine dair bilgiler vererek TTO’nun gerekli her konuda destek vereceğini belirtti.
OMÜ-TTO’dan akademisyenlere FSMH desteği
Ondokuz Mayıs Üniversitesi akademisyenleri ile OMÜ-TTO Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Birimi buluş değerlendirme görüşmeleri gerçekleştirerek OMÜ akademisyenlerine destek vermeye devam ediyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İdris Sancaktar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç. Dr. Özgür Kemal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Arş. Gör. Dr. Hatice Kadı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Onur Yontar ile OMÜ-TTO Fikri Sınai Haklar ve Ticarileştirme Birimi buluş değerlendirme görüşmesi gerçekleştirerek patent başvurusu ve ticarileştirme süreci hakkında fikir alışverişinde bulundular.
Sampa Otomotiv Samsun Teknopark’ta
Samsun Teknopark ve Sampa Otomotiv arasında Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi.
Söz konusu iş birliklerinin detaylarını görüşmek üzere gerçekleştirilen toplantıya Sampa Otomotiv Malzeme Teknolojileri ve Laboratuvar Yöneticisi Dr. Mert Göksüzoğlu, Ürün Teknolojileri Şefi İsmail Utku Albayrak, Fikri Sınai Haklar Şefi Erdem Şahinkaya, Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan ve Üniversite Sanayi İşbirliği Uzmanı Yaman Şeker katıldı.
Toplantıda ÜSİ kapsamında ileriki dönemlerde gerçekleştirilecek iş birliği fırsatları konuşuldu. Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, Teknopark’ın yapısından bahsederek, sanayi firmaları için avantajlarını anlattı. Sampa Otomotiv yetkilileri ise talep ve isteklerinden bahsettiler.
OMÜ-TTO’dan akademisyenlere proje konusunda destek
OMÜ-TTO proje fikri ve proje yazım süreçleri konularında akademisyenlere desteğini sürdürüyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü Arş. Gör. Beril Tekelli ile proje fikri ve proje yazım süreçleri hakkında görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede proje için gerekli görülen düzenlemelerin ardından bir sonraki toplantı tarihi belirlendi.
OMÜ-TTO’dan COST Aktivasyonu bilgilendirme ziyareti
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, proje ve ÜSİ kapsamında ekosisteme katkı sağlamak amacıyla çağrısı açılan dış kaynaklı projeler ve Üniversite Sanayi İş Birliği projeleri hakkında akademisyen ve sanayicileri ziyaret ederek bilgilendirmeye devam ediyor.
Bu kapsamda OMÜ-TTO Üniversite Sanayi İşbirliği Uzmanı Yaman Şeker, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Ergin Öztürk’ü ziyaret ederek AB akademisyen araştırma platformu COST Aktivasyonu hakkında bilgilendirmelerde bulunarak ÜSİ kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan sanayi projeleri hakkında bilgi verdi.
Kodlama Robotik ve 3B Tasarım Başlangıç Eğitimi tamamlandı
Teknoloji çağının getirilerine uygun olan bireyler yetiştirmek amacıyla Samsun Teknopark Kodlama ve Robotik Uygulamalar Koordinatörü Özge Sağlam tarafından 9-14 yaş aralığındaki çocuklara Kodlama Robotik ve 3B Tasarım Başlangıç Eğitimi gerçekleştirildi.
Samsun Teknopark Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen Kodlama Robotik ve 3B Tasarım Başlangıç Eğitimi’nde Mbot ile Kodlama, Scratch ile Kodlama, Arduino ile Kodlama, Kodu Game ile Kodlama, BBC Micro Bit ile Kodlama, Tinkercad ile 3 Boyutlu Tasarım, Cubetto ile Fonksiyon Kavramları gibi konularla eğitim tamamlandı.
8-12 Temmuz arasında gerçekleşen eğitimin son gününde Samsun Teknopark Kodlama ve Robotik Uygulamalar Koordinatörü Özge Sağlam eğitime katılan öğrencilere katılım belgelerini vererek eğitimi bitirdi.
Samsun Teknopark firmasından 3 milyon avroluk AB Projesi
Samsun Teknopark’ta faaliyet gösteren Agrobigen firmasının ortak olduğu Erasmus Mundus projesi ‘Toprak Biliminde Ortak Yüksek Lisans Projesi’, Avrupa Birliği (AB) Eğitim, Görsel İşitsel ve Kültür İcra Ajansı [Education, Audiovisual and Culture Executive Agency – (EACEA)] tarafından 3 milyon 32 bin avro bütçe ile kabul edildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, Prof. Dr. Coşkun Gülser ve Prof. Dr. Orhan Dengiz tarafından hazırlanan proje OMÜ’nün en yüksek bütçeli AB projesi oldu.
Koordinatörlüğünü OMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünün yürüteceği proje kapsamında Türkiye, “koordinatör ülke” olarak OMÜ aracılığıyla ilk defa böyle bir projede görev alacak. Bu programla OMÜ uluslararası iş birliklerini daha da güçlendirecek, akademisyen ve lisansüstü öğrenci hareketliliğini artıracak.
BiggSamsun eğitimleri mentorlukla devam etti
İş planı eğitimlerinin ardından girişimcilerin hazırladıkları iş planlarının incelenerek iyileştirilmesi adına mentorluk desteği gerçekleştirildi.
İş planı eğitimlerini gerçekleştiren Yaratıcı Yıkım Kurucusu Murat Tortopoğlu, Samsun Teknopark Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Pelin Baylan Yılmaz ve Rabia Akçatemiz ile birlikte girişimcilere mentorluk desteği verdiler. TÜBİTAK 2’inci aşamaya gönderilecek olan iş planlarını inceleyen mentorluk ekibi gerekli iyileştirme ve düzeltmeleri yaparak girişimcilere destek oldular. BİGG süreci tamamlanana kadar mentorluk desteklerinin devam edeceğine dair bilgi verildi.
BiggSamsun eğitimleri başladı
2019 Birinci Dönem BiggSamsun girişimcilerine iş planı hazırlama eğitimi düzenlendi.
BiggSamsun girişimcilerine iş planı hazırlama eğitimi Yaratıcı Yıkım Kurucusu Murat Tortopoğlu tarafından Samsun Teknopark Smartroom Ön Kuluçka Merkezinde gerçekleştirildi.
Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Pelin Baylan Yılmaz ve Rabia Akçatemiz’inde bulunduğu eğitimde Yalın Girişim, Canvas Pro, İş Planı ve Girişimcilik konularında bilgilerin verildiği bir eğitim oldu.
TÜBİTAK projelerinde akademisyenlere destek
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ni ziyaret ederek proje hazırlama eğitimlerine yönelik proje başvuruları hakkında bilgi aldı.
Bilgilendirme toplantısında OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan proje sürecinde OMÜ-TTO olarak gösterilebilecek desteklerden bahsederek, proje eğitimlerine yönelik proje başvuruları hakkında bilgilendirme yaptı.
OMÜ-TTO buluş değerlendirme görüşmeleri gerçekleştirdi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Birimi, OMÜ’lü akademisyenlerle buluş değerlendirme görüşmeleri yaptılar.
Görüşmeler OMÜ-TTO Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Birimi Uzmanları Çağla Koyuncu ve Ecem Alan Kevseroğlu tarafından gerçekleştirilerek patent başvuruları ve ticarileşme süreci hakkında akademisyenler bilgilendirildi. Gerçekleştirilen görüşmelere Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Suna Avcıoğlu, Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Merve Yiğiter, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğr. Gör. Hakan Bülbül, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özkoç, Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Gürz, Öğr. Gör. Sema Gül Türk ile farklı günlerde buluş değerlendirme görüşme toplantıları düzenlendi.
OMÜ-TTO’dan TÜBİTAK 2214/A ve 2219 proje yazım eğitimi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, TÜBİTAK 2214/A Doktora Sırası ve TÜBİTAK 2219 Doktora Sonrası Burs Programları hakkında proje yazım eğitimi düzenleyerek, akademisyenlere burs programlarının ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde düzenlenen eğitimde OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş programlar ile ilgili deneyimlerini aktarırken eğitim sunumunu Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Eda Beylihan yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim ve araştırma görevlilerinin katıldığı eğitimde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2214/A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı ve 2219 Doktora Sonrası Araştırma Burs Programlarına nasıl proje yazılabileceği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler verildi.
OMÜ ve TOGÜ arasında Teknoloji Transfer Ofisi İş birliği
Farkındalık Tanıtım Bilgilendirme Eğitim Hizmetleri Birimi aracılığı ile araştırmacıların, akademisyenlerin, öğrencilerin ve iş dünyasındaki kişilerin arasında Ar-Ge kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak organizasyonlar ve etkinlikler düzenlenmesi, duyurulması, yayınlanması, haberleştirilmesi konusunda işbirliği yapılması, Proje Geliştirme Yönetim Hizmetleri Üniversite Sanayi İş birliği Faaliyetleri Birimi aracılığı ile Samsun’daki ve Tokat’taki akademisyen ve sanayiciler arasında karşılıklı faydaya dayalı sürdürülebilir iş birliklerinin oluşturulması, ortaya çıkan üniversite sanayi iş birliklerinin teknoloji hazırlık seviyelerinin artırılması, sanayi kuruluşlarının taleplerinin alanında uzman akademisyenlere yönlendirilmesi ve danışmanlık alınması, üniversite- sanayi buluşma etkinliklerinin düzenlenmesi, yenilik ve proje geliştirme konularında sanayici ve firmaların bilgi düzeylerini artırmaya yönelik eğitimlerin verilmesi konusunda yapılacak anlaşmalar çerçevesinde iş birliği içinde olma kararları alındı.
Tokat Gaziosmanpaşa Rektörlük makamında gerçekleşen imza törenine Tokat Gaziosmanpaşa Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Tokat Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Cemil Alkan, Genel Müdür Yardımcısı ve TOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Rüştü Yayar, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı.
OMÜ-TTO, proje ve patent desteğini sürdürüyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi akademisyenlere proje yazım süreci ve patent konusu ile ilgili destek vermeye devam ediyor.
OMÜ-TTO, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade ile hazırladığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi ve patentlenebilirliği ile ilgili görüşme gerçekleştirirken, Sağlık Bilimleri Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Coşkun Us ile proje fikri ve proje yazım süreci hakkında görüşme yapıldı. Ayrıca Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü Arş. Gör. Leman İsmailova’nın doktora tezi düşüncesini projelendirmek üzere görüşme sağlandı ve proje döngüsü hakkında bilgi verildi.
BiggSamsun girişimcilerine FSMH eğitimi
BiggSamsun Birinci Dönem girişimcilerine yönelik Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Temel Eğitimi gerçekleştirildi.
Samsun Teknopark Ön Kuluçka Merkezi’nde gerçekleşen eğitimi, OMÜ-TTO Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı L. Çağla Koyuncu verdi. Soru cevap şeklinde tamamlanan eğitimde Fikri Sınai Mülkiyet Hakları temel kavramları; patent, marka, buluş gibi konular ele alındı ve ilgili süreçler anlatıldı.