Erciyes Teknopark Temmuz 2019 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 19.07.2019

Erciyes Üniversitesi Kendine Ait Bir Patenti Daha Lisansladı

Erciyes Üniversitesi sahibi olduğu “Süperhidrofobik Nanokompozit Kaplama” alanında yer alan dört ayrı patentini aynı anda lisanslayarak ticarileştirdi. 2017 yılında ilk lisanslamasını yapan Erciyes Üniversitesi bir kez daha patentini ticarileştirerek önemli bir başarıya imza attı.

Rektörlük makamında Hare Teknoloji Diş Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Hakan Akkan ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış arasında imzalanan lisans sözleşmesi ile Süperhidrofobik Nanokompozit Kaplama” alanında yer alan dört ayrı patent ticarileştirildi.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, 2017 yılında ilk lisanslamasını yapan Erciyes Üniversitesinin, bir kez daha patent ticarileştirerek önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Rektör Çalış, “Bugün ihale yoluyla nano teknoloji alanında dört buluş birden ticarileştirilmektedir. Birbirini destekler nitelikte dört ayrı buluş ihtiva eden bugünkü imza töreninde yer alan patentler sıvı iticiliğinin ihtiyaç olduğu her alana hitap etmektedir. Süperhidrofobik kaplamanın kaplandığı yüzeye tutunuşunu arttıran ve çift yönlü ıslatma özelliği sayesinde ince bir film halinde uygulansa dahi mükemmel sıvı itici bir yüzey elde edilmesini sağlayan ilk patentin ardından, yansıma önleyici, saydam ve su darbe dayanımı yüksek, kendi kendini tamir etme özelliği olan ikinci patent, çevre dostu, bitkisel, biyouyumlu malzemeler ile üretilen üçüncü patent ve son olarak daha da geliştirilen, düşük maliyetli, sprey, damlatma, daldırma veya döndürerek kaplama yöntemi ile uygulanabilen buluş ile sıvı iticiliğin istenildiği hemen her yüzeyde kullanım alanı bulabilmektedir.

İhaleyi almaya hak kazanan Hare Teknoloji Diş Ticaret Limited Şirketi, lisanslaması yapılan ürünlerden elde edeceği ciro gelirinden Erciyes Üniversitesi’ne lisans bedeli ödeyecektir. Bu anlaşma ile sürekli bahsedilen üniversite-sanayi işbirliği söylemi bir kez daha Erciyes Üniversitesi tarafından hayata geçirilmiştir ve üniversitelerde üretilen bilginin topluma faydalı ürünlere dönüşmesi sağlanmıştır.

Erciyes Üniversitesi olarak şehrimize ve ülke ekonomisine sağladığımız katkının daha da artması için portföyümüzde yer alan patentlerimizi lisanslayarak bilginin ticari değere dönüşmesi adına çalışmalarımız devam etmektedir.

Lisanslaması gerçekleşen bu buluşların hem ihaleyi almaya hak kazanan firmaya, hem üniversitemize hem de ülkemize hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Hare Teknoloji Diş Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Hakan Akkan ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, patent lisans sözleşmesine imza attı.

Erciyes Teknopark’ta TÜBİTAK Güncel Çağrıları ve Teknoloji Hazırlık Seviyesi Bilgilendirme Toplantıları Düzenlenmeye Başlandı

Erciyes Teknopark Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından TÜBİTAK tarafından yayınlanacak olan Fen, Mühendislik, Sağlık Bilimleri alanlarındaki çağrıları ve bu çağrılarda belirtilen Teknoloji Hazırlık Seviyeleri tanımları ile ilgili bilgi günü etkinlikleri düzenlenmeye başlandı.

Erciyes Teknopark’ta düzenlenen TÜBİTAK güncel çağrıları ve teknoloji hazırlık seviyesi (THS) bilgilendirme toplantılarının önemi ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Recai Kılıç şunları söyledi:” Türkiye’deki 11 araştırma üniversitesinden biri olan Erciyes Üniversitesi olarak akademisyenlerimizin araştırma süreçlerine katkıda bulunup onlara yön verebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda TÜBİTAK’ın son çağrıları ve Ar-Ge yönetiminde yaygın olarak kullanılan Teknoloji Hazırlık Seviyesi – THS ile ilgili bilgilendirme eğitimi düzenledik. Araştırmacılarımızın geliştirdikleri teknolojiyi sanayiye aktarırken Teknoloji Hazırlık Seviyesi temel tekniğinin kullanımı önemlidir.

Teknoloji Hazırlık Seviyesi - THS (Technology Readiness Level-TRL) ölçüm skalası tüm dünyada teknoloji ve Ar-Ge yönetiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem proje geliştirenler ve yürütenler için kullanılabilecek temel bir kılavuzdur. Araştırma projesini fikir aşamasından ele alarak irdeleyen bu ölçüm skalası; geliştirilen fikrin inovasyon aşamalarını ve ticarileşme sürecini de kapsamaktadır.

Üniversitemizdeki araştırma altyapısının gelişmesi için farklı konularda bilgilendirme eğitimlerimiz devam edecektir.”

Erciyes Teknopark’ta Firmalara Yönelik Horızon 2020 Eğitimi Düzenlendi

Erciyes Teknopark Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından “HORIZON 2020 – SME INSTRUMENT/KOBİ ARACI” ile ilgili firmalara yönelik bilgilendirme eğitimi düzenlendi.

Etkinliğe eğitmen olarak katılan Dr.Mustafa Yavuz HORIZON 2020 hibe programındaki KOBİ’lere yönelik desteklerin kapsamını ve şartlarını anlattı. Eğitimin devamında ise projesi olan firmaların yazdığı içerikler incelenerek uygulamalı olarak geribildirimler verildi.

Düzenlenen etkinlikle ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç şunları söyledi: “Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu HORIZON 2020 Hibe Programı, dünyanın en yüksek bütçeli hibe programıdır. Avrupa'nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla başlatılan HORIZON 2020, Avrupa'nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB'nin iş birliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda iş birliğini geliştirmek amacıyla yürütülmektedir. AB HORIZON 2020 Hibe Programı, uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön vermeyi hedeflemektir. Bugün düzenlediğimiz eğitim ise H2020 SME Instrument KOBİ Aracı ile ilgilidir. Bu kapsamdaki konu başlığı Avrupa'nın küresel rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan H2020 Programı'nın sadece KOBİ'lere yönelik olarak tasarlanmış hibe fonudur.

Pazara yakın yenilikçi projeleri desteklemek amacıyla yürütülmektedir. Türkiye'deki KOBİ'lerin de başvurabileceği bu AB hibe programının ilk fazında (Faz 1) firmalara projelerinin fizibilitelerini yapmaları için tam 50,000 Euro hibe verilmektedir. KOBİ Aracı'nın ikinci fazında ise (Faz 2) projelerini hayata geçirmeleri için 2.5 Milyon Euro'ya kadar (Sağlık alanında €5 Milyon) hibe sağlanmaktadır.

Kayseri ve çevre illerdeki KOBİ'leri de, KOBİ'lere yönelik tasarlanan ve KOBİ'lerin ticarileşebilecek Ar-Ge ve İnovasyon projelerini destekleyen bu AB Hibe programı ile ilgili bilgi sahibi olmasını ve bu hibelerden yararlanabilmesini istedik.

H2020 SME Instrument KOBİ Aracı program kapsamı şartlarına uyan tüm KOBİ’lerimizi bu hibe fonundan yararlanmaya davet ediyoruz.”

 

İlgili Görseller