ULUTEK Teknopark Temmuz 2022 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 7.09.2022
ULUTEK Teknopark Temmuz 2022 Haber Bülteni
1. Otomotivin Geleceğine Yön Verecek Projeler Aranıyor
Bu yıl 11’inci kez düzenlenecek Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması için geri sayım başladı. Toplamda 500 bin TL ödülün yanı sıra ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ TTO’nun fırsatlarından yararlanma imkânı sağlanacak.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye'nin otomotivde Ar-Ge, yenilikçilik ve tasarım merkezi olması ve katma değerli ihracatın artırılması amacıyla 25 Ekim’de düzenlenecek 11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGTY) için geri sayım başladı.
Bu Yılki Tema: Şarj Ve Batarya Teknolojileri
ULUTEK Teknopark, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisi (TTO) ile İstanbul Teknik Üniversitesi Çekirdek Kuluçka Merkezi’nin iş birliğinde gerçekleştirilen ‘11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGYT), yerli-yabancı çok sayıda sektör profesyoneli, girişimci ve öğrenciyi buluşturacak. ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) desteğiyle yarışmaya girecek adaylara, projelerini ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi’nde geliştirmelerine ve yatırım bulma süreçlerinde destek sağlanacak. OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde 2012’den bu yana düzenlediği ve bu yıl ‘Şarj ve Batarya Teknolojileri’ teması ile gerçekleştirilecek tasarım yarışması ile ilgili ULUTEK Teknopark’ın ev sahipliğinde çevrimiçi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Başvurular 26 Ağustos’ta Bitiyor
Çevrimiçi bilgilendirme toplantısında, 170’in üzerinde katılımcı firma ile 17 senedir bölgede faaliyetlerde bulunduklarını hatırlatan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, yazılım ve bilişim sektörünün de içinde olduğu birçok alanda çalışmalar yaptıklarını belirterek “Otomotiv sektörüne yönelik yenilikçi fikirlerin her zaman destekçisiyiz. Yarışmaya başvurmak isteyen adaylarımıza ULUTEK olarak, otomotiv şehri Bursa’nın deneyiminden ve geniş sanayi ağından faydalanma fırsatı sunmanın yanı sıra projelerini üniversite ve sanayi işbirlikleri çerçevesinde geliştirmelerine de fırsat sağlıyoruz” diye konuştu. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda geçmiş dönemde derece alan Oxodes Teknoloji Kurucu Ortağı Araştırma Görevlisi Mert Ali Özel ise, adaylara yarışmayla ilgili deneyimlerini ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlattı. Girişimciliğin bir süreç olduğunu ancak yola çıkıldığında öğrenebileceğini kaydeden Özel, özellikle otomotiv sektöründe iş fikri olanlar için yarışma sayesinde proje için ihtiyaç duyacakları tüm yetkinlikleri elde edebileceklerini söyledi. Başvuruların 26 Ağustos’ta sona ereceği yarışma kapsamında ön elemeyi geçen 30 proje 21 Eylül’de ilan edilecek. Toplamda 500 bin TL dağıtılacak yarışmanın ödül töreni ise çevrimiçi ortamda 25 Ekim’de düzenlenecek.
2. Start-Up Ve Kobi'ler Kalite Standartları İle Fark Oluşturabilir
ULUTEK Teknopark firmalarına kalite standartları ile ilgili bilgilendirme yapıldı. BİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kılınç, standartların yakalanmasıyla başarının sürdürülebilir kılınabileceğini söyledi.
ULUTEK Teknopark, firmalarına yönelik bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Start-Up ve KOBİ’ler için yönetişimin önemiyle ilgili bilgilendirme yapan Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve CFE Certification Kurucusu Ömer Kılınç, ‘Yönetişimin faydaları, neden ihtiyaç duyulur? Start-Up ve KOBİ’lerde yönetişim nasıl sağlanır? Yeni pazarlara giriş ve yeni müşteri edinimine katkıları nelerdir?’ başlıkları altında önemli notlar paylaştı.
‘Sürdürülebilirlik Olmalı’
Kaliteyi; müşteri isteklerini öncesinde tahmin ederek beklentileri karşılamak ve ötesine geçmek, ürünün doğal yaşamı boyunca müşteriyi memnun etmek şeklinde tanımlayan BİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve CFE Certication Kurucusu Ömer Kılınç, “Kalite maliyetleri; olabilecek hatalara engel olmak amacıyla yürütülen faaliyetler, planlı kalite muayeneleri ve ürünün üretimi esnasında veya müşteriye teslimden sonra görülen hataların sonucunda meydana gelir. Kalite maliyeti içinde önleme maliyeti, ölçme ve değerlendirme maliyetleri, başarısızlık maliyetleri ve hatalı mal maliyetleri vardır. Dolayısıyla kalitenin bir standardizasyon ve sürdürülebilirlik içinde olması gerekir” diye konuştu.
Verimliliği De Artırıyor
Standartların da bilgi, yenilikçiliği harekete geçirecek, verimi artıracak güçlü araçlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kılınç, “Kurumların daha başarılı, bireylerin gündelik yaşamını daha kolay, daha güvenli ve daha sağlıklı olmasını sağlamak için standartlara ihtiyaç duyarız. Standart, çeşitli alanlarda karşımıza çıkar. Bir ürün tipi gibi özel ya da yönetim uygulamaları gibi genel kapsamlı olabilirler. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, çok daha kapsayıcıdır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, IT Servis Yönetimi, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, Kişisel Veri Yönetim Sistemi, Yazılım Kalite Belgesi, kullanıma hazır yazılım ürünlerinin kalite gereksinimleri, SPICE belgesi ve yazılım yaşam döngüsü gibi standartlar da bilişim sektöründe uygulanır ve kalitede devamlılığı sağlar. Bunları da iş süreçlerinde planlanan kalite hedeflerinin gerçekleştirilmesi noktasında sağlamak gerekmektedir” dedi.
3. Tarımda Kemirgen Tehdidine Karşı Dijital Kemirgen İstasyonu
ULUTEK Teknopark firması Codebefore, geliştirdiği teknoloji sayesinde tarımda oluşan kemirgen hasarını önleyerek önemli bir maddi kaybı engellemeyi başardı.
Profesyonel yazılım geliştiricisi olarak 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Codebefore firması Sahibi Seyfettin Çam, 2021 yılında TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BİGG) kapsamında kurduğu Codebefore StartUp firmasıyla yazılım ve elektronik alanında Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini, web ve mobil başta olmak üzere tüm platformlarda hizmet verdiklerini söyledi.
7/24 Takip Ve Kontrol Sistemi
Codebefore olarak hem son kullanıcılar hem de endüstriyel alandaki (gıda, ilaçlama vb.) firmalar için dijital çözümler ürettiklerini belirten Seyfettin Çam, “Çok yeni bir firma olmamıza rağmen TÜBİTAK ve KOSGEB projelerimiz devam ediyor. Bu çalışmalarla son kullanıcılara özel, kemirgen tehditlerini etkili bir şekilde izleyerek, yönetme ve kontrol etmeye yardımcı olmak için ‘IOT’ ve ‘bulut bilişim’ gibi yeni teknolojiler kullanıyoruz. Artan kemirgen hasarlarını minimize eden ve 7/24 takip ve kontrol edilebilen, çevreye ve hayvanlara zarar vermeyen, elektronik, yazılım ve mekanik kısmı tamamen firmamıza ait olan dijital kemirgen istasyonu sayesinde ürün kaybını ve maddi hasarları engellemeyi planlıyoruz” diye konuştu. TİM-TEB Girişim Evi StartUp programına da kabul edildiklerini belirten Çam, daha önce ULUTEK Teknopark’ta çalışmalarını sürdüren firmalarda görev aldığını belirterek, ULUTEK’in iletişim, internet ve elektrik altyapıları tamamlanmış ofis imkânlarının yanında bazı vergi muafiyetlerinin büyük kolaylık sağladığına da dikkati çekti.
Uluslararası Rekabet Gücü Artacak
Yazılım çalışmaları dışında elektronik haberleşme ve proje danışmanlığı hizmeti de verdiklerini belirten Çam, “Codebefore olarak ülkemiz sanayisinin yüksek teknoloji üretiminde uluslararası rekabet gücünün arttırılmasını sağlayacak akıllı üretim sistemlerini üretmeyi amaçlıyoruz. Yazılım ve elektronik pazarını büyütmek, ihracatı ve sektörün istihdamını arttırmak, kritik ve öncü teknolojilerde (nesnelerin interneti, bulut bilişim vb.) yetkinlik kazanılmasını sağlayacak hedef odaklı Ar-Ge çalışmalarının artırılması temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çok yeni bir firma olmamıza rağmen TÜBİTAK ve KOSGEB projelerimiz var” dedi.
4. Ulutek'te Girişimciler, Dışa Bağımlılığı Azaltacak
ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu BiGG4tech Projesi kapsamında ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen DAKA MÜHENDİSLİK tarafından geliştirilen ‘Kompakt Endüstriyel Görüntü İşleme Sistemi Projesi’ ile sanayide dışa bağımlılığını azaltarak, maliyet ve zaman tasarrufu sağlanması amaçlanmaktadır.
2 Saatte Kullanıma Hazır
Türkiye’de kompakt ve kompakt olmamak üzere iki çeşit endüstriyel görüntü işleme sistemi kullanıldığını belirten ULUKOZA Girişimcisi Bilgin Dallı, “Kompakt olmayan sistemde, kurulum için 6-10 hafta arası bir süreye ihtiyaç var. Ayrıca bir parçanın değişmesi durumunda yazılımın yeniden hazırlanması, teknik altyapının sıfırdan oluşturulması gerekiyor. Bu tip sistemlerde ayrı bir bilgisayara, ayrı bir harici sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bizim geliştirdiğimiz teknolojide ise sistem, cihazın içinde yer alıyor. Ürünün kurulumu ve 1 saatlik eğitim ile toplam 2 saatte sistemimiz kullanıma hazır hale geliyor” dedi.
Büyük Firmalara Ulaştık
Kendisi gibi girişimci olan Oğuz Kayalık ile geliştirdikleri projenin tasarım aşamasının bitmek üzere olduğunu da belirten Dallı, “ULUKOZA ile birlikte heyecanlı ve yoğun bir proje yazma dönemi geçirdik. Bu süreçte mentorlerle çok sıkı çalıştık. ULUKOZA sayesinde birçok firma yetkilisiyle tanışma, müşterilere ulaşma imkânı bulduk. Bursa’nın büyük firmalarından iyi niyet mektubu aldık. ULUKOZA sayesinde TÜBİTAK onaylı bir projemiz var. Bu, bize birçok kapının açılmasını sağlıyor. ULUKOZA ve TÜBİTAK ile geliştirdiğimiz proje sayesinde sanayi dünyasında kalıcı bir yer edinip, terzi usulü endüstriyel sistemler üretebiliriz” ifadelerini kullandı.
5. Ulutek'te Geliştirilecek Sistem İle Yüzde 30 Enerji Tasarrufu
ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu BiGG4tech Projesi kapsamında ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen GREENUP ENERJİ TEKNOLOJİLERİ tarafından geliştirilen enerji yönetim sistemi ile sanayide yüzde 30a varan tasarruf sağlanması amaçlanmaktadır.
Takip Ve Kontrol İmkânı
Elektrik-Elektronik Mühendisi Vedat Tartan, iş hayatında bakım ve onarım konusunda edindiği tecrübeleri geliştirerek enerji ekosistemine önemli katkılar sağlayacak bir proje geliştirdi. ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi’nde şirketleşen TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu BiGG4tech Projesi kapsamında ULUKOZA Programı’na başvuran Tartan, ISO 50001 standartlarında Dijital Enerji Yönetim Sistemi’ni başarıyla tamamladı. Geliştirdiği sistemin, dinamik ve statik verilerin gerçek zamanlı takibiyle işletmelere enerji kullanımını kontrol altına alabilmeyi sağladığını kaydeden Vedat Tartan, “Enerjiyi kontrol edebilmek için ölçmeniz ve izlemeniz gerekiyor. Tesisinizle ilişkilendirdiğimiz aboneliklere ait verileri toparlayıp organize ediyoruz. Bu verileri organize ettikten sonra ise analiz ve raporlamaları sağlıyoruz. Aksiyona dönüşmeyen veri anlamlı olmayacağı için anormal tüketim tespitleri gerçekleştirip, olaylara ait geri bildirimlerde bulunuyoruz. Bu sayede hem kestirimci bakım hem enerji kalitesi hem de verimlilik alanlarında değerler üretebiliyoruz. Geliştirdiğimiz sistem, çok şubeli yapılarda ve özellikle yüksek enerji tüketimi olan sanayi tesislerinde yüzde 30 a varan enerji tasarrufu sağlayabilmektedir.” diye konuştu.
Faturalar Üzerinden Tasarruf
Projelerinin tazeliğini koruduğunu ve TÜBİTAK ile 1 ay önce sözleşme imzaladıklarını, veri toplama ve anlamlandırma çalışmalarının sürdüğünü de belirten Vedat Tartan, “Öncelikli hedef kitlemizi sanayi tesisleri olarak belirledik. Elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim gruplarında farklı değerleri izliyoruz. Çağ artık talep tarafını yönetebilmek için 1 saat önce ne tükettiğini bilmekten ziyade ziyade 1 saat sonra, 1 gün sonra ne tüketirim diye bakmayı gerektiriyor. Bu yaklaşımlar ışığında hem üretiminizi hem de tüketiminizi kontrol ederek işletme operasyonlarında tasarruf sağlıyoruz. Bu şekilde ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayabiliriz. Sanayi ve büyük kamu kurumları öncelikli hedef kitlemiz ama ilerleyen dönemlerde projemizi globale taşımak istiyoruz” dedi.
‘Ulutek Ve Bursa Uludağ Tto’nun Katkısı Çok’
Uzun yıllar, sosyal ağlar üzerinden ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ TTO’nun çağrılarını takip ettiğini de kaydeden Tartan “Yeşil Büyüme çağrısını gördüğümde, projeme uygun olduğunu düşünerek başvurdum. Hem kendi düşüncelerimizi hayata geçiren, hem de TÜBİTAK’ın beklentilerini karşılayan projemizin bu noktaya gelmesinde ULUKOZA ekibi ve mentor görüşmeleri çok önemli bir paya sahip. İş modeli, pazar analizi, iş planı yazma ve müşteri doğrulama gibi eğitimler şirketimizin kurulma ve bugünlere gelmesinde bize önemli katkılar sağladı. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.