ULUTEK Teknopark Haziran 2022 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 7.09.2022

ULUTEK Teknopark Haziran 2022 Haber Bülteni

1. Ulutek Teknopark'tan Fuar Atağı

ULUTEK Teknopark koordinasyonu ile bölgede faaliyet gösteren firmalar, lider teknoloji fuarlarından WIN EURASIA Fuarı ve MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon & Teknoloji Zirve’sine katılarak yurt içinde ve yurt dışında çalışan teknoloji üreticileri ile bir araya gelerek sektör profesyonelleri ile yeni iş birliği imkânlarını doğuracak görüşmelerde bulundu. 

ULUTEK Teknopark, yenilikçi ileri teknoloji ürünlerinin yurtiçi ve yurtdışına pazarlanması ve bu alanda yeni yabancı sermayelerin kazandırılması için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine, otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlara, hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getiren WIN EURASIA Fuarı ile Ar-Ge ve inovasyon liderlerini bir araya getiren Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlenen MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi’nde katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sanayi ve teknoloji alanındaki en son yeniliklerin sergilediği fuarlarda, ziyaretçilerin büyük ilgisi ile karşılaşan firma yetkilileri geliştirdikleri projeler ve ürünler hakkında bilgi vererek işbirliği imkanı doğuracak görüşmeler yaptı.
Ayrıca Türkiyenin Bilim Festivali "9. Science Expo etkinliğine Ulutek Maker Çocuk olarak “Adını Kodla Atölyesi” ile katılım sağlandı. Atölyedeki etkinliklere yaklaşık 500 öğrenci katıldı.

Bakan Varank, Hey Scooter’ı Deneyimledi

Endüstriyel dönüşüm temasıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen WIN EURASIA Fuarı’nda, ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren Bren İleri Teknoloji, Yeditek Yeni Dijital Teknolojiler, Görsentam Tarım Teknolojileri ile EGT Kontrol Teknolojileri-Event Gates firmalarının stantları yer aldı. Firmaların geliştirdikleri çözümler ve sergiledikleri ürünler, ziyaretçiler tarafından detaylı olarak incelendi. Bilişim Vadisi'nde düzenlenen MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi’ne HEY Scooter’ın geliştiricisi Serim Yönetim Sistemleri firması katıldı. Zirveye katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hey Scooter’ı deneyimledi.

2.E-Turquality Programı, Bilişim Sektörünü Bursa'da Buluşturdu

Bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yönelik ciddi fırsatlar sunan ve Ticaret Bakanlığı destekleri ile hayata geçirilen E-Turquality (Bilişim Yıldızları) Programı, BTSO, ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Bilişim Sektörü Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’nda mercek altına alındı. E-Turquality Destek Paketi ile bilişim sektörünün ivmelenmesi hedefleniyor.

Sektör Temsilcileri Bilgilendirildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ Teknoloji  Transfer Ofisi (TTO) işbirliğinde, küresel çapta önemli yazılım üretme kapasitesi olan şirketlere yönelik olarak Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü destekleri ile başlatılan E-Turquality (Bilişim Yıldızları) Programı kapsamında, ‘Bilişim Sektörü Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Özgün Özenci’nin sunum yaptığı toplantıya; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Şamiloğlu Erkoç, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, BTSO Meclis Üyesi ve BİSİAD Başkanı İdris Doğrul, BTSO Bilgi İşlem ve Otomasyon Teknolojileri Konseyi Başkanı Münür Özgen, ULUTEK Teknopark İş Geliştirme Sorumlusu Mustafa Kahraman, BTSO Meclis ve Komite üyelerinin yanı sıra bilişim sektörü temsilcileri katıldı.

Ciddi Avantajlar Sağlıyor

Bilişim sektörü temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda, sanayi ve perakende şirketlerinin küresel pazarlara girebilmesi ve marka değerini artırması için ortaya çıkan Turquality programına benzer nitelikte olan E-Turquality Programı’nın, teknoloji ve bilişim alanında faaliyet gösteren şirketleri kapsadığı ve ciddi avantajlar sağladığı vurgulandı. ‘Yeni Dönemde Bilişim Sektörü Destekleri’ sunumunda özellikle personel ve istihdam destekleri kapsamında önemli destekler sağlandığını belirten Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Özgün Özenci, program kapsamında şartlara uyan firmaların yıllık periyod için ülke başına yıllık 100 milyon TL’yi bulan desteklerden yararlanabileceğini söyledi. Küresel çapta 3 milyar dolar seviyelerinde olan yüksek teknoloji ihracatı rakamının E-Turquality (Bilişim Yıldızları) Programı desteğiyle, kısa sürede 15 milyar dolar seviyelerine çıkması hedefleniyor.

3. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Otonom Servis Aracı Tasarlandı

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Otonom Araç Geliştirme Grubu, kampüs içerisinde otonom servis aracı hizmeti verecek bir proje geliştirdi. OTAGG-01 Otonom Araç Projesi için akademisyenler ve öğrenciler, sektör temsilcilerinden destek istedi.

Yönetiminde; alanında uzman akademisyenlerin de bulunduğu 5 otomotiv lisesi öğrencisi, 33 lisans, 7 yüksek lisans, 4 doktora öğrencisi ve mezunların bulunduğu Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG), geleceğin önemli bir parçası olacak olan otonom araçlarla ilgili önemli bir projeye imza attı. 

Sektör Temsilcileri Yoğun İlgi Gösterdi

Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsü içerisinde otonom servis aracı olarak hizmet vermek amacıyla geliştirilen OTAGG-01 Otonom Araç Projesi, ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa’nın önde gelen yaklaşık 60 otomotiv ve mühendislik firma temsilcisi ile paylaşıldı. ULUTEK Teknopark Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen, yurt içi ve yurt dışından birçok katılımcının çevrimiçi takip ettiği sunuma, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, ULUTEK Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Hakan Gedikli, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik, Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Karpat, OYAÇ MYO Öğretim Görevlisi Koray Aki, OTAGG Danışma Kurulu Üyesi; Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği öğretim üyeleri, BMSC GLOBAL Ülke Direktörü Bayram Ali Özdemir ve BURSA/NİLÜFER-Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapılan protokol kapsamında destek veren Okul Müdürü Metin Sezer ve çok sayıda öğrenci katıldı.

‘Sanayide Elini Kirleten Öğrenciye İhtiyaç Var'

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, “Bursa’nın değerlerini de içinde barındıran, birlikte iş yapabilme becerisini gösterdiğimiz ULUTEK Teknopark’ın bünyesinde bulunmak çok değerli ve önemli. Öğrencilerimize rol model oldukları ve bizleri bu tür çalışmalarda yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ederim” dedi. Mühendislik Fakültesi’nin 200 öğretim elemanı ve 5 bin 500 öğrencisiyle Bursa’nın Ar-Ge ve araştırma ekosistemine önemli katkılar sağladığını da kaydeden Etemoğlu, “Deneyimlerimiz şunu gösteriyor ki; sanayide elini kirletme becerisi olan öğrenciye ve mezuna çok ihtiyaç var. Bugüne kadar elde etmiş olduğumuz başarılar, bu tür öğrencilerin sayılarının artmasıyla mümkün oluyor. Dolayısıyla otonom araç geliştirme becerisi gösteren öğrencilerimiz ve onlara yol gösteren tüm akademisyenlerimizin emeği çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Sanayi Temsilcileri Otagg-01 Aracına Destek Verececeklerini Açıkladı

Destek vermeye gönüllü olduklarını dile getiren sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi grup üyelerini memnun etti. Yakın bir zamanda planlanacak çalıştayda sektör ile çalışmalar için tekrar değerlendirme fırsatı yakalanacak.

Mühendislik fakültesi akademisyen ve öğrencilerinin yanı sıra Otomotiv lisesinden de öğrenci ve öğretmenlerin destek verdiği OTAGG, otonom alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine ivme kazandırmayı da hedeflemektedir.

4. Endüstride Yapay Zekanın Rolü Ulutek Teknoloji Sahnesinde Konuşuldu

ULUTEK Teknoloji Sahnesi’nde endüstride yaşanan dijital dönüşümde yapay zekânın rolünün önümüzdeki dönemde daha da artacağı vurgulandı. 

ULUTEK Teknoloji Sahnesi’nde ‘Endüstrinin Dijital Dönüşümünde Yapay Zekânın Rolü’ mercek altına alındı. Yeditek Yeni Dijital Teknolojiler Dijital Dönüşüm Lideri Aziz Karaburun, yapay zekânın özellikle son yıllarda çok büyük ivmeyle gelişim gösterdiğini ve endüstri dünyasını da çok etkilediğinin atını çizdi.

‘Derin Öğrenme, Çok İyi Bir Teknik’

Yapay zekânın görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit edip topladığı bilgilerle kendini geliştirebilen bir sistem olduğunu belirten Dijital Dönüşüm Lideri Aziz Karaburun, “Yapay zekâ, hayatımızın tüm alanlarına dâhil olabilecek noktada. Makinelere öğretmek için kural tabanlı bir algoritma yazmak yerine, artık onlara bazı örnekler göstererek kendilerinin otomatik ilişkileri anlayıp öğrenmelerini sağlayabiliyoruz ve buna makine öğrenmesi diyoruz. Derin öğrenme ise, makine öğrenmesinin daha kompleks durumların öğrenilebilmesi için bir alt kümesi için kullanılan bir terim. Derin öğrenme, birçok alanda çok iyi çalışan bir tekniktir. Tüm problemleri çözebilmesini beklemiyoruz ama daha iyi bir teknoloji çıkana kadar elimizdeki en iyi araçlardan biri olacak” dedi.

‘Yüzde 100 Kesin Sonuç Beklemeyin’

Yapay zekânın her şeye uyan tek bir çözümü olmadığını ve saha tecrübesinin şart olduğunu da kaydeden Karaburun, “Yapay zekâ, tahminleme yapar ve yüzde 100 kesin sonuç beklenmez. Bu bakımdan yapay zekâyı kullanmadan önce iyi analiz yapılmalı. Verilecek cevaplar doğrultusunda endüstride yapay zekâyı kalite kontrol-sınıflandırma, iş güvenliği alanları yanı sıra reklam çalışmaları, dolandırıcılık tespiti ve fiyat tahminleme gibi alanlarda da kullanabiliriz” ifadelerini kullandı. Hem ULUTEK Teknopark bünyesindeki firmalarının çalışmalarını duyurmak, hem de firmaların kendilerini tanıtmaları için fırsat oluşturmak adına Teknoloji Sahnesi etkinliklerine devam ettiklerini belirten ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de Karaburun’a sunumu için teşekkür etti.

5. Geleceğin Girişimcileri, Bursa'nın Teknoloji Üssünde

ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ TTO’yu ziyaret eden lise öğrencileri, firma yetkilileri ve akademisyenlerden geleceğin meslekleri hakkında kariyerlerini şekillendirecek bilgiler edindi.
    
Bir grup lise öğrencisi; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi İnovasyon Merkezi tarafından kariyer planlarını şekillendirmek adına başlatılan ‘Bu Yaz ULUTEK Teknopark’a Misafir Ol’ projesi kapsamında, ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi’ni ziyaret ederek firma yetkilileri ve akademisyenlerle bir araya geldi.

‘Yeni Fikri Olan Herkesi Bekliyoruz’

Birçok sektörden firmanın gelişmesine yardımcı olduklarını belirten ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Bünyemizdeki 170’ten fazla firmanın çoğunluğu yazılım sektöründe faaliyet gösteriyor. Tarım, gıda, kimya, çevre, otomotiv, elektronik ve makina gibi sektörlerden de firmalar var. Öğrencilerimiz; hedefledikleri meslekler ile ilgili Ar-Ge çalışması yapabilir. Bu tür fikirleri olan herkes, teknoparklara başvuru yapabilir. Burada filizlenip büyümek için her türlü imkân sağlanıyor. Ancak teknoparklarda yer almak isteyen firmaların Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili bir projelerinin olması gerekiyor” diye konuştu.

‘Elinizdeki İmkânları Zorlayın’

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam da “Teknoloji transfer ofislerinin amacı, teknolojiyi üniversiteden sanayiye transfer etmektir. TÜBİTAK, bu sistemi yurt dışından örnekleyerek ülkemize getirdi. Eğer nitelikli bir iş planınız varsa teknoloji transfer ofisleri veya teknoparklar sayesinde şirketleşmeye kadar ilerleyebilirsiniz. Sevgili öğrencilerimiz, üniversiteye adım attıklarında bir iş fikirleri varsa ve gerçekten şirket kurmak istiyorlarsa mutlaka teknoparklara adım atmalı ve buralardaki firmaları ziyaret edip fikir sahibi olmalı. Elinizdeki imkânları zorlayın, ilgilendikten sonra peşini bırakmayın” dedi.

‘En Büyük Yatırım, Yazılımdır’

Robotik kodlama eğitimlerine küçük yaşlarda başlanması gerektiğini belirten Maker Çocuk Atölyesi Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Erhan Şengel de “6-16 yaş aralığına yönelik robotik kodlama eğitimi veriyoruz. 6 yaşındaki öğrencilerle birlikte bilgisayarsız kodlamayla başlıyoruz, daha sonra alakalı programlarla beraber bilgisayar üzerinden kodlama eğitimleri veriyoruz. Sınırımız 16 yaş olarak gözüküyor ama talep gördüğü takdirde üst seviye yazılımlarımız mevcut olduğu için yetişkinlere yönelik de eğitimlerimiz olabilir. Gençlerin kendilerine yapacakları en büyük yatırım yazılımdır. Ne yapıp edip yazılım öğrenmeliler” ifadelerini kullandı. Daha sonra öğrenciler Ulutek maker çocuk atölyesi, ön kuluçka merkezi ve kuluçka merkezini ziyaret ederek girişimcilerin çalışmalarıyla ilgili bilgi edindi.

6. Ulutek'te "Karmaşa Çağında Yöneticilik" Konuşuldu

ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen ‘Karmaşa Çağında Yöneticilik ve Değer Katanlar’ başlıklı eğitiminde yeni dönemde yöneticiliğin nasıl evrime uğrağı hakkında bilgiler verildi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘Karmaşa Çağında Yöneticilik ve Değer Katanlar’ konulu eğitiminde konuşan Larcon Danışmanlık Kurucusu Burçin Ak, yöneticilik kavramının yolculuğu ve bugünkü yeri konusunda önemli bilgiler aktardı.

‘Yöneticilik Kavramı Değişiyor’

Yöneticiliğin artık tek başına yapılmadığını söyleyen Larcon Danışmanlık Kurucusu Burçin Ak, “Yeni dönemle ilgili bilmemiz gereken en önemli şeylerden biri bilginin özgürleşmesi ve küresel pazar şartlarının oluşturulmasıdır. Eğer ki kaynağımız varsa her üretim metoduna, makina parkına, teknolojiye ulaşamamak gibi bir şey söz konusu değil. Bu yüzden de üretim metotları ve teknoloji kullanımı açısından şirketler arasındaki farklar azalmaya başladı. Yöneticilik kavramı evrildi ve artık yapan değil yaptıran, yapılmasını sağlayan kişi haline geldi. Tek başına karar veren değil bu fonksiyonları yerine getiren kişileri yetiştiren, yönlendiren hale geldi” dedi.

‘Değeri Oluşturan Çalışanlardır’

Çalışanların bilgiye, doğruya en yakın olan kişiler olduğunu da dile getiren Ak, “Yeni dönem, bir karmaşa dönemidir. Karmaşa döneminde artık değeri yaratanlar makineler değil artık insanlardır. Bu dönem, kontrol edilemez bir dönem. Kontrol edemeyiz ama izleyip önlem alabiliriz. İzlemek için şirketler ve organizasyonlar mekanizmalar geliştirebilir. İzlediğimizde aldığımız çıktılarla önlemler alabiliriz. Sonuçları tahmin edemeyiz ama kontrol sıklıklarımızı azaltarak uyum sağlayabiliriz. Çalışanlar artık değeri esas yaratandır. Bilginin en yakınında olan, en doğru ve en çabuk bilgiyi alabileceğimiz artık çalışanlardır. Lider ve yönetici; bu yeni dönemde çalışanların değer yaratma sürecini destekleyen, onu kolaylaştıran kişi halinde geldi. Bu yeni yönetimsel yaklaşımda yöneticiler olarak şirketin gittiği yolu belirlemek için koyulan hedeflerde, çalışanlarımızın bu hedeflere ulaşabilmesi için motivasyonel etkilerini ve ulaşıp ulaşamadığımızı görmek için de geri bildirim yöntemlerini kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

7. Dijital Pazarlama İle İhracat Artacak

ULUTEK firmalarına dijital platformalar ile ilgili bilgi paylaşımı yapan Kıdemli Dijital Pazarlama Uzmanı Özen Geçievi, potansiyel müşterilere web sitesi üzerinden nasıl ulaşılabileceğini anlattı.

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen ‘İhracatta Dijital Pazarlama ve Devlet Yardımları’ konulu çevrimiçi etkinlikte iyi bir pazar araştırmasıyla potansiyel müşterilere ulaşabileceğini kaydeden Kıdemli Dijital Pazarlama Uzmanı Özen Geçievi, dünyanın her bölgesine hedef kitle sayesinde erişim fırsatı yakalanabileceğini söyledi.

‘Müşteriyi Nasıl Karşıladığınız Çok Önemli’

Web sitesi kurulurken anahtar kelimeler hakkında özenli ve seçici olunması gerektiğini söyleyen Kıdemli Dijital Pazarlama Uzmanı Özen Geçievi, “Hemen hemen her firma için dijitalde en büyük varlık, web sitesidir. Özellikle ihracat ve ithalat ile uğraşan firmalar için web sitesi, çok daha değerli konumdadır. Web siteleri internetin olabildiği her yerde potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlar. İyi bir web sitesi oluşturabilmek için ise iyi pazar araştırmasının yapılması gerekli. Pazar araştırması kısmında rakiplerinizi tespit ederek çalışmaya başlamanız gerekiyor. Rakiplerinizi tespit ettikten sonra web sitelerini analiz etmelisiniz. Tasarım, içerik, ürünleriniz ve hizmetleriniz açısında analiz yapmalısınız. Bununla birlikte web sitesine giriş yapan kullanıcıyı nasıl karşıladığınız ve sonrasında nereye yönlendirdiğiniz çok önemli. Sıfırdan bir web sitesi oluşturuyorsanız minimum 40-50 adet anahtar kelime belirlemeniz önemli. Sonrasında bu anahtar kelimeler üzerinden bazı araştırmalar yaparak web sitenizi zenginleştirebilirsiniz. Web sitesi ya da anahtar kelime analizlerinizde kullanabileceğiniz araçlar ‘Market Finder’, ‘Google Keyword Planner’ ve ‘Google Trends’dir” dedi.

İçerik Dili İyi Oluşturulmalı

Hedef kitlesi iyi seçilirse dünyanın her yerine rahatlıkla ulaşılabileceğini de dile getiren Geçievi, “Dijital pazarlama çalışmalarında birçok alt başlık olsa da en önemlisi arama motoru pazarlamasıdır. Reklam türleri olarak arama ağı reklamları, görsel reklamlar, alışveriş reklamları ve video reklamlardır. Reklamlarınızda hedef kitlenizi anahtar kelimelerinizle detaylı bir şekilde seçebilirsiniz. Bu sayede reklamını verdiğiniz ürün ya da hizmetiniz konuyla ilgili olan kişi veya kurumlar tarafından daha görünür hale gelebiliyor. Bir diğer önemli pazarlama ise sosyal medya pazarlamasıdır. Sosyal medya hesaplarınızdan yaptığınız paylaşımlarla reklam verebilirsiniz. Paylaşım türlerinizi ve içerik dilinizi belirlemek çok önemlidir. Dijital pazarlamada yapıldığı gibi yine hedef kitlenizi belirleyip reklam verebilirsiniz. Tüm bu çalışmaları tamamladığınız zaman dünyanın her bölgesine hedef kitleniz sayesinde erişim fırsatı yakalayabilirsiniz ve potansiyel müşterilerinizle etkileşim halinde olabilirsiniz. Yaptığınız tüm bu çalışmaların geri bildirimi gayet olumlu bir şekilde sonuçlanacaktır” ifadelerini kullandı.

8. Ulutek'te Kartlı Sistemlere Karşı Temassız Parmak İzi Okuma Teknolojisi Geliştirdi

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu BiGG4tech Projesi kapsamında ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen ARTYFEEL YAZILIM tarafından geliştirilen “Temassız Parmak İzi Okuma Teknolojisi” güvenliği üst düzeye çıkarırken, hız ve hijyen gibi konularda büyük avantajlar sağlamayı amaçlıyor.

200 Bin TL’lik Hibeden Yararlandı

Girişimci Enes Çakar, TÜBİTAK 1512 BİGG Programı kapsamında aldığı 200 bin TL hibe ile geliştirdiği temassız parmak izi okuma sistemiyle güvenlik, hız ve hijyen konularında kullanıcılara yeni imkanlar sunmayı amaçladığını dile getirdi. Öncelikli olarak giriş-çıkış sistemleri için teknolojiyi geliştirdiğini belirten Çakar, “Birçok tesiste parmak izi okuma sistemleri kullanılıyor. Özellikle pandemi süreciyle birlikte bu sistemlerin yetersiz ve sağlıksız olduğunu gözlemledik. Geliştirdiğimiz temassız sistem sayesinde güvenlik, hız ve hijyen konularında yeni bir konfor yaratacağız. Daha sonrasında sistemimizi geliştirerek kredi kartı, kimlik kartları gibi kartların kullanımını da hayatımızdan çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yüksek Güvenlik Ve Hijyen Sağlayacak

ULUKOZA süreci ile projesini geliştirdiğini de kaydeden Enes Çakar, “ULUKOZA ile tanışmamızdan sonra aldığımız mentorluk süreci sayesinde patent, iş geliştirme, iş planı hazırlama gibi birçok konuda A’dan Z’ye destek gördük. Yüz tanıma sistemleri fiziki değişimlerden kolay etkilenmekte, iris tanıma gibi savunma sanayisinde kullanılan sistemler oldukça maliyetli. Geliştirdiğimiz teknoloji ile maliyet tasarrufu, yüksek güvenlik ve üst düzey hijyen sağlamış olacağız. Çalışmalarımız sonucunda oluşturulan yapay zekâ sayesinde temaslı parmak izi okuma sistemi kullanan firmalar, ekstra veri seti oluşturmadan prototip aşamasında olan sistemimize dahil olabilecek” dedi.

9. Ulutek'te Geliştirilen Robot, Virüsleri Yok Ediyor

ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren Ottonom Mühendislik, yapay zekâ destekli dezenfeksiyon robotu ile hastanelerdeki virüs sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

ULUTEK Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Ottonom Mühendislik, TÜBİTAK onaylı LUXIO UVC Dezenfeksiyon Robotu isimli cihazını tanıttı. Yurt içinde bireysel ve toplu yaşam alanlarının dezenfeksiyonuna ilişkin yerli ürüne duyulan ihtiyaç doğrultusunda geliştirdikleri prototipi sunuma hazırlıyor.

‘Covıd’i Hayatımızdan Çıkarıyor’

Virüssüz daha temiz bir ortamda yaşamı devam ettirmeyi hedeflediklerini söyleyen Ottonom Mühendislik firma yetkilileri, “LUXIO UVC Dezenfeksiyon Robotunun planlama aşamasına 2020 yılında başladık. Covid-19’un en kritik zamanlarıydı. Hemen sonuç alabileceğini düşündüğümüz projenin üretim aşamasında çip kriziyle karşılaştık. Çip krizinden dolayı bazı ekipmanlarımız geç ulaştı elimize. Cihazımız dezenfekte sertifikasını alarak süreci tamamlamış olduk. Demo sürecine başladık, önceliğimiz ULUTEK Teknopark oldu. Sonrasında virüsün ve insan ağının çok yoğun olduğu hastane, oteller ve AVM’lerde hayata geçireceğiz. Bu projeye başlama noktamız hastanelerdi. Covid-19 salgını döneminde daha temiz virüssüz bir ortam yaratmak istedik. Cihazı Ankara’da laboratuvara gönderip dezenfeksiyonunu sağladık. Covid-19 virüslü bir ortamda teste tabii tuttuk ve  sadece covid değil bunun dışında 4 farklı bakteri ve virüs içinde gerçekleştirilen dezenfeksiyon ölçümlerinde Luxio testleri başarıyla geçti.” dedi.

‘Yapay Zekâ Sayesinde Her Yer Güvende’

Yapay zekâ ve termal kamera ile insanları algılayıp faaliyetini durdurduğunu da dile getiren Ottonom Mühendislik yetkilileri, “Robotun normal kameralar dışında termal kamerası var. Termal kamera ile insan siluetinin vücut ısısıyla canlı mı, manken mi olduğunu anlayıp kendini ona göre ayarlıyor. Yapay zekâ ile görüntü işleme yapıyor, insan vücudunun herhangi bir bölümünü algıladığı anda yaydığı ışınları devre dışı bırakıyor. Bu durumda kamusal alanlarda kullanılacak olan robotun insan sağlığına zararı yok, tam tersine sağlık için ürettiğimiz bir cihaz” şeklinde konuştu.

‘Sağlığımız İçin Güzel Bir Adım’

Projenin çok değerli olduğunu vurgulayan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de “Projenin tamamlandığını görmek gerçekten güzel. Sağlığımız için güzel bir adım olacak, başarılı bir çalışma. İlerleyen zamanlarda üretimler yaparak satışların artmasını diliyorum. Burada yapılan çalışmalar çok kıymetli ve çok başarılı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

10. Kitle Fonlaması İle Projesi Olana Destek

ULUTEK Teknopark firmalarına kitlesel fonlamayla yatırım riskinin azaltılması hakkında önemli bilgiler aktarıldı.

ULUTEK Teknopark’ta Fongogo iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Kitle Fonlaması ve Yeni Nesil Finansman’ başlıklı çevrimiçi eğitimde Yatırım Uzmanı Oktay Azbazdar ve Proje Koordinatörü Zülfü Cem Ateş, kitle fonlamalarının faydaları ve amaçları hakkında bilgiler paylaştı.

‘Ödül Bazlı Fonlarımız Mevcut’

Kısa sürede büyük ilgi gören kitle fonlamasının yatırımcılara katkı sağladığını vurgulayan Proje Koordinatörü Zülfü Cem Ateş, “Kitlesel fonların farklı formatları var. Bağış, ödül, borç veya paya dayalı 4 temel yöntem ile yapılan kitlesel fonlama, henüz ülkemiz için yabancı bir kavram olarak görülse de yapılan araştırmalara göre kısa zamanda büyük ilgi gördü. Bağış tarafı, kâr amacı gütmeyen sadece kişisel çıkar beklemeden bağış yapılan bir fondur. Paya dayalı fonlama da şu anda popüler olan kitle formatıdır. Girişiminiz için gerekli fonları karşılıklı bir şekilde bulma yöntemidir. Fongogo platformumuzda ödül bazlı fonlarımız ve paya dayalı fonlarımız mevcut” diye konuştu.

‘Yatırım Riskinizi Azaltabilirsiniz’

Kitle fonlamasından alınan geri bildirimlerin sonraki süreçte çok önemli olduğunu dile getiren Yatırım Uzmanı Oktay Azbazdar da “Kitle fonlamasının birçok faydası var. Geniş yatırımcı ağına ulaşabilirsiniz, yatırım sonrası süreç yönetimine büyük katkısı vardır. Kitlesel fonlama sayesinde kolay başvuru ve hızlı fonlama geri dönüşler alıp iş yükünüzü hafifletebilirsiniz. Son olarak kitleden geri bildirim alarak girişiminizi yönlendirebilirsiniz. Yatırımcı tarafında ise düşük miktarda yatırımlar yaparak çok sayıda girişime eş zamanlı yatırım yapma olanağı sunuyor ve bu sayede yatırım riskinin azaltılmasına katkıda bulunuyor” dedi.

11. Ulutek'te İnsan Kaynakları Süreçlerinde Oyunlaştırma Ele Alındı

ULUTEK Teknopark, firmalarına ayrıcalıklı eğitimler vermeye devam ediyor. Digi-Stage Kurucu Ortağı Emi Nevaro’nun konuşmacı olarak katıldığı çevrimiçi eğitimde, insan kaynakları sürecinde oyunlaştırma ile ilgili önemli noktalara değinildi.

Hayatımızı Kolaylaştırabiliriz

Hayatın her alanına dair oyunlar geliştirmenin mümkün olduğunu kaydeden Digi-Stage Kurucu Ortağı Emi Nevaro, “Bunlar kuralsız, eğlence amaçlı, yaratıcılığı tetikleyen, yapılandırılmış odağı bulunmayan oyunlar olacağı gibi yapılandırılmış, sistematik, ödülü, kuralı, süresi belirlenmiş oyunlar da olabilir. Sadece çocukluğumuz ya da iş hayatımızda değil, hayatımızın tüm alanlarında oyunlaştırma ile hayatımızı kolaylaştırabiliriz. Oyunlaştırma, oyun felsefesinin ve mekaniklerinin oyun dışı alanlarda kullanılmasıdır. Davranış değişikliğini gerçekleştirebilmek için gerekli motivasyonu yaratmak ve mevcut problemi çözmek için kullanıcıları teşvik etmek amaçlanmaktadır. 2014 Soçi Kış Olimpiyatları ile ilgili farkındalık için 30 ‘squat’ yapana bir metro bileti verildi. İsveç’te de piyano merdivenler ile insanların yürüyen merdivenleri tercih etme alışkanlığı değiştirildi. Bunun gibi oyunlaştırmaları iş hayatımızın oryantasyon süreçlerinde, yetkinlik gelişim programlarında, eğitimlerde, ölçme-değerlendirmelerde, iç iletişimimizde ve motivasyon etkinliklerinde kullanabiliriz” dedi.

Öğrenme Hızlandı, Hafıza Zayıfladı

Bir bilgiyi alıp içselleştirerek hayatın içinde uygulamanın önemli olduğunu da belirten Emi Nevaro, “Çağımızda bilgiye çok daha kolay bir şekilde ulaşıyoruz. Eskiden bilgi çok değerliydi, çünkü ulaşmak çok daha zordu. Günümüzde ise bilgiye tek tuşla erişebilmek mümkün. Bu kolaylık, hafızalarımızı farklı şekillerde kullanmamıza sebep oluyor. Bilgiyi hafızamızda tutma oranımız çok düşük. Bilgiyi alma, tutma, işleyip hayata katma süreci bir bütündür ve bilmek ile yapmak başka şeylerdir. Yapmak, çok ayrı bir motivasyon ister. Bu motivasyonu da hayatımıza oyunla dâhil edebiliriz” ifadeleriyle birçok konuda oyunlaştırma marifetiyle motivasyonu artırarak hedeflere ulaşmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Nevaro, ULUTEK Teknopark yönetimine buluşma için teşekkür etti.

İlgili Görseller