ULUTEK Teknopark Ocak 2022 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 17.02.2022

ULUTEK Teknopark Ocak 2022 Haber Bülteni

  1. ULUTEK'TE BURSA BÜYÜKŞEHİR İLE AKILLI ŞEHİRCİLİK ZİRVESİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ULUTEK Teknopark’taki firmaların temsilcileri ile ‘akıllı şehircilik’ temalı zirvede buluştu. Zirvede kent hayatını daha konforlu hale getirmek için hayata geçirilecek iş birlikleri için ilk adımlar atıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ULUTEK Teknopark’ta akıllı şehircilik alanında ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüten firmaların temsilcileri ile buluştu. Bursa’da dijitalleşme yolunda atılan adımların masaya yatırıldığı zirvede Büyükşehir Belediyesi ile firmaların iş birliği ile hayata geçirebileceği projeler hakkında istişare yapıldı.

‘FİRMALARIN UZMANLIKLARINA İHTİYACIMIZ OLACAK’

Sanayinin başkenti Bursa’da yer alan ULUTEK Teknopark’ın, kentin dijitalleşme sürecini hızlandırarak teknolojik üretim ihtiyacını karşıladığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “ULUTEK Teknoloji Sahnesi etkinliğinin konuğu olduğumda bir söz vermiştim ve Belediyemiz ile Teknoparkımız’ın ortak projeler gerçekleştirilmesi amacıyla bir araya geldik. Bu buluşma, Bursa’ya dijital şehircilik alanında katma değeri yüksek kazanımlar sağlayacak. Bursa’nın akıllı şehircilikteki dönüşümüne ivme kazandırmak için kentimizde verimlilik sağlanacak alanlara yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 160’ı aşkın firmayla yenilikçi teknolojik üretimin temellerinin atıldığı ve durmadan gelişiminin artırıldığı ULUTEK firmaları ile çözüm ortağı olarak, şehrimizin dijital dönüşüm noktasında ekonomik büyüme sağlamasını hedefliyoruz. Firmaların yaptıkları sunumlardan çok etkilendim. Kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirebileceğimiz iş birlikleri olacak. Kent hayatını daha konforlu ve güvenli hale getirmek için firmalarımızın uzmanlıklarına ihtiyacımız olacak. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz çalışmaların, karşılıklı fayda sağlayan ve teknoloji altyapımızın güçleneceği sonuçlar doğacağına inanıyoruz. Bu attığımız ilk adımların sonuçlarını ele almak için yakın zamanda firmalarımız ile yeniden bir araya geleceğiz” dedi. 

‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ’

Firmaların dijital şehircilik konusunda sunumlarını gerçekleştirdiği toplantıda Başkan Aktaş’ı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de “Bursa, sanayideki varlığının yanı sıra dijitalleşen ve gelişen yaşam standartlarındaki hızlı adaptasyonuyla da ülke çapında adından söz ettiriyor. ULUTEK olarak biz de kentimizin bu potansiyelinin ve dinamiğinin harekete geçirilmesi adına bu toplantının büyük önem teşkil ettiğinin bilincindeyiz. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz buluşmanın; hem kentimiz, hem Teknopark’ımıza, hem de firmalarımıza çok değerli katma değerler sağlayacağına inanıyoruz. İnovatif çağın gerisinde kalmadan, teknoloji üreten ve dünyaya ihraç eden bir ülke olmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bölgemizdeki firmalar da kentin daha iyi noktalara gelmesi adına ellerini taşın altına koymaya hazır. Şehirde yaşamın daha kaliteli olması adına ULUTEK Teknopark olarak dinamo işlevi görmek bizi gururlandıracaktır” diye konuştu.

  1. ULUTEK TEKNOPARK 2021'DE HIZ KESMEDEN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ

Üniversite-sanayi iş birliği modelinin en başarılı örneklerinden ULUTEK Teknopark, bir yıl boyunca 100’e yakın bilgilendirme etkinliği ile firmaların gelişimine önemli faydalar sağladı.

‘Gelecek İçin İnovasyon’ sloganıyla Bursa’nın teknoloji üssü konumunda olan ULUTEK Teknopark, yüksek kalite hedefiyle üniversite-sanayi iş birliği modelini başarıyla kurgularken bölgede faaliyet gösteren 160’ı aşkın firmanın gelişimine yönelik birçok çalışma gerçekleştirdi. 2021’de yaklaşık 5 bin katılımcıya 100’e yakın bilgilendirici nitelikte çalışma yapan ULUTEK Teknopark, firmalara üretimden pazarlama aşamasına kadar önemli katkılar sağladı.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ ULUTEK’TE GİRİŞİMCİLERE YOĞUN DESTEK

Kişisel gelişim, üretim, satış, pazarlama, marka yönetimi ve ihracat konularında bölgede faaliyet gösteren firmalara yönelik çevrimiçi eğitimler gerçekleştiren ULUTEK Teknopark, aktif çalışmalarıyla alanında örnek teşkil etmeye devam ediyor. Bölgede Ar-Ge ve inovasyon odaklı firmaları yoğun rekabet ortamında güçlendirmek ve kentin teknoloji üretimini artırmak amacıyla desteklerin çoğalacağını belirten ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Bursa’nın sanayici kimliğinin gücü, teknoloji üretimiyle birleştirildiğinde ortaya çıkan ULUTEK Teknopark, kentimizin inovatif altyapısını yaygınlaştırıyor. Tüm bunların yanı sıra Nisan 2022’de hayata geçirilecek olan ULUTEK Prototipleme Merkezimiz de bölgemizde otomotiv, makine ve metal sektörleri başta olmak üzere hızlı prototipleme ihtiyacı duyan firmalarımıza hizmet verecek. Bir diğer projemiz olan ULUTEK Partnerim Platformu ise kentimizde iş dünyasını ve firmalarımızı bir araya getiren yeni güç birliklerine kapıları aralayacak” dedi.

ULUSLARASILAŞMA DESTEKLERİYLE FİRMALAR İHRACATA TEŞVİK EDİLİYOR

ULUTEK’te düzenlenen girişimci ve yatırımcı buluşmalarının girişimcilik ekosistemine olumlu yansıdığını da söyleyen Prof. Dr. İrfan Karagöz, “2021 yılında Teknoparkımızda bulunan firmalarımızın, etkileşimlerinin ve bilgi paylaşımlarının artırılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz ULUTEK Teknoloji Sahnesi programımız, sanayi ile iş birliklerine zemin hazırladı. Yurt içi ve yurt dışı fuar ve B2B görüşme organizasyonlarına da katılım sağlayan firmalarımız, ulusal ve uluslararası anlamda bölgemizi ve ülkemizi başarıyla temsil ederek ödüllere layık görüldü. Eğitim, danışmanlık, mentorluk ve seminer desteklerimiz, firmalarımızın teknolojiye dayalı gelişmelerini hızlandırdı. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Performans Endeksi’nde teknoparklar arasında 26’ncı sıradan 14’üncü sıraya yükselen ULUTEK, yeni yılda da önemli başarılara imza atarak yükselişini sürdürecek” ifadelerini kullandı.

  1. ULUTEK'TE BULUT TEKNOLOJİSİNİN FAYDALARI ANLATILDI

ULUTEK Teknopark’ta şirketlerde bulut teknolojilerin uygulanmasının verimlilik ve zaman açısından sağladığı avantajlar hakkında bilgi verildi.

ULUTEK Teknopark’ta gerçekleştirilen çevrimiçi webinarda katılımcı firma yetkililerine, tüm dünyada dijitalleşmenin hızlandığı günümüzde bulut teknolojilerinin ve otomatik olarak sürekli iyileştirme sağlayan ‘DevOPS’ işlemlerinin kurumlar açısından avantajları anlatıldı.

EKİPLERİN YÜZDE 99’U BAŞARISINA GÜVENİYOR

‘Modern Bulut Teknolojilerini Kullanarak DevOPS Süreçlerini Yönetme’ başlıklı çevrimiçi  webinarda ETOM Cloud CEO’su Mehmet Kesiktaş katılımcılara, şirketlerdeki gerçek bulut deneyimleri uygulamalarını anlattı. CI/CD üzerinde yazılım testleri gerçekleştirme ve devreye alma örneklerini aktaran ETOM Cloud Chief Technology Officer Tolga Kaprol da “2007 ve 2008 yılları arasında BT operasyonları ve yazılım geliştirme topluluklarının sektörde ölümcül derecede bir işlev bozukluğu olduğu düşünülerek, endişeler dile getirilmeye başlandı. Geliştirici ve operasyon ekipleri, aynı yönetimler altında ayrı performans göstergelerine bakılarak yönetilmekteydi. Bu nedenle uzun çalışma saatleri, başarısız yayınlar ve mutsuz müşteriler gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyordu. Atlassian’ın araştırmasına göre bugün DevOPS ekiplerinin yüzde 99’u yayına alınan kodların başarısına güveniyor” dedi.

DEVOPS’A NASIL GİRİŞ YAPILIR?

Günümüzde birçok şirketin hızla DevOPS sistemine entegre olmak için çabaladığını da söyleyen Kaprol, “DevOPS, bilişim sektöründe çok büyük bir kaldıraç görevi üstlenmekte. DevOPS; tasarım, geliştirme, test, yayınlama, yönetim ve bakım aşamalarıyla sürekli devam eden bir döngüdür. Geleneksel yazılım sistemlerine kıyasla daha güvenli olan DevOPS yöntemlerinde, yazılım geliştirirken testler, otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sisteme giriş yapmak için şirket içinde bu sistemi iyi bir şekilde tanıtmalısınız. DevOPS stratejisi geliştirmeli ve konteyner teknolojilerini kullanmaya başlamalısınız. Altyapınızı CI/CD araçlarıyla uyumlu hâle getirmelisiniz. Test otomasyonu ve kalite geliştirme süreçlerinden sonra uygulama performans takibiyle yol haritanızı izleyebilirsiniz” diye konuştu.

  1. ULUTEK'TE KUMAŞTAKİ 'KALİTE' SORUNUNA 'OTOMATİK' ÇÖZÜM BULUNDU

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen Hisartech Yazılım Kumaş üreticilerinin sıkça karşılaştığı kalite kontrol süreçleri ile ilgili sorunlara ‘otomatik’ çözüm geliştirdi. Firmanın Kurucusu Gürkan Aydemir, Otomatik Kumaş Kalite Kontrol Sistemi Projesi ile maliyet avantajı sunuyor.

Bursa’da ULUTEK Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Hisartech Yazılım’ın Kurucusu Gürkan Aydemir, Otomatik Kumaş Kalite Kontrol Sistemi Projesi adı altında geliştirdiği makine sayesinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren kumaş üreticilerinin üretim süreçlerini en iyi şekilde yönetebilecekleri ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilecekleri bir sistem oluşturduklarını söyledi. Mevcut durumda kumaş kalite kontrollerinin emek yoğun ve insan hatalarından çokça etkilenen bir süreç olduğunu vurgulayan Aydemir, geliştirdiği makinenin üst düzey görüntüleme araçları ve görüntü işleme teknikleri ile kontrollerin otomatikleşebileceğini ifade etti.

DİJİTAL KAMERALAR KULLANILACAK

Görüntü işleme yazılımları ile kalite kontrol süreçlerinin 20 yıldır üzerinde yoğun şekilde çalışılan bir konu olduğunun altını çizen Gürkan Aydemir, “Kumaş üreticileri, operatörler tarafından kumaş üzerindeki hatalar tespit edildikten sonra elle ya da bilgisayar ara yüzü ile etiketleyebildikleri sarım makinelerini kullanıyor. Bu yöntemlerin başarısı; ışık, operatör müdahalesi ve kameraya temas gibi çevresel faktörlerden etkilenir. Ayrıca kullanılan kamera sistemleri ve iş istasyonlarının yüksek maliyetleri sebebiyle ortaya çıkan ürünün satış fiyatı, üreticilerin tercih edeceği seviyede değildir. Biz de geliştirdiğimiz proje ile görüntü işleme sistemi entegreli bir kalite kontrol makinesi üretmeyi amaçladık. Bu mekanizmada; klasik kumaş kalite kontrol makinelerinde kullanılan sarım tekniği yerine kesikli bir sarım yöntemi ile ve dijital kameralarla kaliteli görüntü elde edilmesi sağlanacak. Bu görüntüler işlenerek kumaş üzerindeki hatalar ve yerleri tespit edilip sınıflandırılabilecek. Bu teknolojinin benzer görüntü işlemeye dayalı kalite kontrol sürecini yürüten farklı sektörlerde de kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

‘DAHA FAZLA KATMA DEĞER SAĞLAYACAK’

Tekstil sektörüne yönelik üretilen kumaş kontrol çözümlerinin, yüksek maliyetli ve emek tarafında tasarruf sağlamaması nedeniyle kâr marjının düşük olmasına yol açtığını da kaydeden Aydemir, “Dünya genelinde kumaş üretimi, ülkemizdekine benzer sürdürülüyor. Türkiye, kumaş üretiminde dünya kumaş üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor. Bu da ürünün uluslararası pazarının, yurt içi pazarının kabaca 20 katı büyüklüğünde olduğunu işaret ediyor. Bu bağlamda hem yurt içi, hem de yurt dışı kumaş üretimi yapan firmalar potansiyel müşterilerimiz arasında. Ürünümüzün, daha kabul edilebilir bir kurulum maliyetiyle piyasadaki ürünlerden daha fazla katma değer üretmesi nedeniyle de tercih edilme olasılığı oldukça yüksek. Bu anlamda tekstil ve diğer sektörlerde ciddi faydalar sağlamasını öngörüyoruz” diye konuştu.

  1. ULUTEK'TE FÜTÜRİZM GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ ANLATILDI

ULUTEK’te fütürizm ile ilgili bilgilendirme etkinliğinde firma temsilcilerine dünyayı değiştiren mevcut dijital dönüşüm ve gelişim hızının, hayatın her alanında değişim yaratacağı mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren firmaların gelişimine yönelik düzenlenen “Fütürizm Geleceğin Teknolojileri” başlıklı webinarda konuşan Teknoloji ve İnovasyon Yöneticisi Dr. İsmail Durgun, yenilenen teknolojiler kapsamında değişen dünyanın gelişimine ayak uydurmak için takip edilmesi gereken faktörler anlatıldı.

HAYATIMIZIN HER ALANINDA VAR

Değişen ve gelişen teknolojilerin hayatın her alanında varlık gösterdiğini söyleyen Dr. İsmail Durgun, “Teknoloji her geçen gün bir öncekinden daha yüksek bir ivme ile hızlanmakta, bütün tahminlerin ötesinde gelişmektedir. Yeni teknolojik buluşlar insan hayatını kolaylaştırırken, toplumsal yapıda önemli ölçüde değişmektedir. Bu yönüyle teknoloji, kendi başına yaşayan bağımsız bir organizmaya dönüşmüş, teknoloji geliştiren firmalara bile ne geliştireceğini dikte eder hâle gelmiştir. Değişim hız kesmeden devam ederken; yeni iş modelleri kapsamında çalışma şartlarımız ve iletişim kurma biçimlerimiz de farklılaştı. Gider kaynaklarımız da eskiden para ödemediğimiz şeylere artık ihtiyacımız olduğu için değişiklik gösterdi” diye konuştu.

‘EKONOMİDE REKABET DERİNLEŞTİ’

Şehirleşmede kaydedilen artışın sürdürülebilirliği bir mecburiyet hâline getirdiğini de belirten Durgun, “Günümüz teknolojileriyle yeni pazarlar ortaya çıktı ve üreticiler çok farklı pazarlarda satış gerçekleştirmeye başladı. Ekonomide rekabet ortamları derinleşti ve oyunun kuralları değişti. Bunun nedeni, gelişen yeni teknolojilerin ve sosyal inovasyonların çoğunun kendi başına oyun değiştirici niteliği taşımasıdır. Bu iki faktör birleştiklerinde daha da güçlü olur ve oyun değiştiricilikte bir kusursuz fırtına oluştururlar. Bu birliktelikten gelişecek otomasyonlar kapsamında; şartlar, ürünler ve sanayicinin beklentileri değişiyor. Bu nedenle gelecekte bazı meslekler kaybolup gidecek. Bu kadar ciddi otomasyonlar geliştirilirken yüksek yetkinliklere sahip olmalısınız. Bu otomasyon sistemlerini kuran, yöneten ve onlara veri sağlayan kişiler olmak büyük önem teşkil ediyor. Özellikle yapay zekânın gelişimiyle bu gereklilik daha fazla artacaktır” dedi.

  1. ULUTEK'TE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

ULUTEK’teki firma yetkililerine, kişisel gelişim süreçlerinin hızlandırılması ve değişim yolculuklarının güçlendirilmesi amacıyla stratejiler anlatıldı.

ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalara yönelik düzenlenen ‘Kendini Gerçekleştirmek’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte Diksiyon Eğitmeni ve Digital Exchange Metin Yazarı Seda Çapçı, bireylerin kişisel yolculuk süreçlerinin doğru ve etkin şekilde geliştirmeleri için atılması gereken adımlar hakkında bilgiler verdi.

‘HERKESİN GELİŞİM YOLCULUĞU FARKLIDIR’

Bireylerin hayatta var olan bütün verilerden faydalanarak geleceklerini ilmek ilmek örebileceklerini söyleyen Seda Çapçı, “Hepimiz yarım ve eksik doğarız. Boş bir tuval olarak dünyaya geliriz ve bu tuvali; bilgiyle, gözlemle, iç sesimizi dinleyerek doldururuz. Bilgiler ile birlikte bir resim oluşturulduktan sonra, karşınızdan kendinize bakabilir ve bununla gurur duyabilirsiniz. Her zaman ve her yaşta kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Ulaştığınız noktanın ardından çıtanızı daha üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Herkesin hikâyesi, yolculuğu ve kendini geliştirme süreci farklıdır. Bu süreçte hiçbir şey için geç olmadığını unutmamalısınız” dedi.

‘İYİ OLDUĞUNUZ ALANA YÖNELİN’

Yetenek ve ilgi alanlarındaki iyi olan faktörlere eğilmenin başarıyı da beraberinde getireceğini belirten Çapçı, “Olmasını dilediğiniz şeyler, olması gerektiği zaman size zaten gelecektir. Önünüzdeki bu engelleri, yeteneklerinizle ve sizi yönlendiren hislerinizle aşmalısınız. Bu doğrultuda gücünüz olduğu alana yöneldiğinizde, oluşturduğunuz bu sahnede başları kendinize çevirtecek hâle geleceksiniz” diye konuştu.

  1. ULUTEK'TE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

ULUTEK’te faaliyet gösteren firmalara yönelik düzenlenen webinarda katılımcılara, günlük hayatta karşılaşılan olumsuz durumlara iyimserlikle yaklaşmak için yapılması gerekenler anlatıldı. 

ULUTEK Teknopark’ta çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen “İyimserliği Deneyimlemek” başlıklı webinarda, Hayatın Ritmi Kurucusu Erdem Ercan ve Hayatın Ritmi Eğitmeni Serhan Şençayır katılımcılara olumsuz durumlar içerisinde umut ve olasılıklar ile proaktif çözümler üretmenin püf noktalarını aktardı.

“UMUT SEVİYENİZİ YÜKSELTİN”

Bireylerin karşılaştıkları olumsuz durumlarda öncelikle umut seviyelerini yükseltmeleri gerektiğini belirten Erdem Ercan, “Hayat karelerle doludur ve sürekli olarak baktığımız bu kareler üzerinden farklı çıkarımlar yaparız. Bu oluşumda fark ettiğimiz ilk şey; odağımız ve farkındalığımızdır. Çıkarımlarımız farklılıklarımızdır ve bunun doğrusu veya yanlışı yoktur. Karelerdeki seçimleriniz, duyumsamanızın ve düşüncelerinizin başladığı noktadır. Hayatın aydınlık ve karanlık noktalarında gerçekliği sunuş şekliniz, iyimserliği deneyimlemektir. Aynı şeylere bakıp farklı şeyler gördüğümüz gibi, aynı durumlara karşı farklı aksiyonlar da alabiliriz. Karşılaştığımız durumlarda olumlu bir yaklaşım sergilememiz iyimserliğimiz ile ilgilidir. İyimserlik; umut ve olasılıkların proaktif bakış açısıdır. Bir duruma, umut ve olasılıklardan yana inisiyatif alarak, olan gerçekliğiyle bilinçli şekilde yaklaşmaktır” dedi. 

“OLASILIKLARI DENEMEKTEN VAZGEÇMEYİN”

Günlük hayatta bireylerin, algılarını yansıtarak ve deneyimlerini uygulayarak adımlar attığını söyleyen Ercan, “Umut, içimizde yeşerttiğimiz şeydir. Umudunuzu güçlendirdikten sonra sorunlara ve durumlara karşı olasılıklar üretmeye başlayacaksınız. Atacağınız adımlar da bu paralelde güçlenecektir. Zor zamanlarımızda olasılık üretmekte zorlanabiliriz. Bu anlarda, umut katsayınızı yükseltmelisiniz. Önemli liderler, en zor zamanlarda umudu yeşertebilen insanlardır. Hayat, bizim başrolü olduğumuz ve bize dair bir şeydir. Olasılıkları denemekten vazgeçmemelisiniz. Kendinizin en iyisini oynamalı ve konuya ilişkin düşüncelerinizi kodlarınızla birlikte filtreleyerek dış etkenlerden sıyrılmalısınız” diye konuştu.

  1. ULUTEK, 'PARTNERİM' PLATORMUNU MÜSİAD'A TANITTI

ULUTEK Teknopark Yönetimi, teknoloji tabanlı çözüm ortağı platformu olarak hayata geçirilen ULUTEK Partnerim’i MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetimi’ne anlatarak kapsamlı iş birliğinin temelini attı.
 
ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Genel Müdür Yardımcısı Hakan Gedikli ve Uluslararası Projeler Uzmanı Mustafa Kahraman, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay’a yaptıkları ziyarette sanayinin teknolojik üretim ihtiyacını karşılamak amacıyla çözüm ortaklarını bir araya getiren ULUTEK Partnerim adlı platformu hakkında bilgilendirme yaptı.

NİHAT ALPAY: İŞ BİRLİĞİMİZ, GELECEĞE YÖN VERECEK

ULUTEK’in Ar-Ge ve yenilik alanında teknoloji temelli üretimin yapı taşlarından biri olduğunu belirten MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “Bilişim sektörünün Bursa’daki ekosistemini güçlendiren ve bu alanda yol kat etmesinde itici güç olan ULUTEK’in başarısının arkasında büyük bir azim hikâyesi olduğunu biliyoruz. Kentimize önemli katma değerler sağlayan bu teknoloji bölgesinin stratejik konumunu da göz önüne alarak yapacağımız iş birliklerinin büyük faydalar sağlayacağına eminiz. Kentimiz için globalleşen ve dijitalleşen dünyada teknoloji partnerliğini geliştiren ULUTEK Teknopark’a teşekkür ediyorum. Sanayicilerimizin bilişim ekosisteminde doğru konumda yer almak adına ULUTEK firmaları ile yapacakları iş birliklerinin, geleceğe yön vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

İRFAN KARAGÖZ: 160’I AŞKIN FİRMANIN EMEĞİ VAR

Partnerim platformunun iş dünyasına yönelik yenilikçi ve inovatif katkılarının dijitalleşme sürecine değer katacağını belirten ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de “ULUTEK’te sanayi kenti Bursa’mızın teknoloji üretme noktasında önemli bir konumda olduğumuz bilinciyle etkin çalışmalar yürütüyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeydeki fuarlara katılan ve kapsamlı törenlerde çeşitli ödüllere layık görülen 160’ı aşkın firmamızın emekleri, ULUTEK’in teknoloji merkezi hâline gelmesinde büyük rol oynuyor. İş dünyasının en önemli dinamiklerinden olan MÜSİAD’ın çalışmalarını ilgiyle takip ediyor, ortak noktada buluşmanın kentimizin teknoloji hamlesi içeren yapısına fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

  1. BREN STM, YERLİ YAPAY ZEKA YAZILIMI İLE ENERJİDE YÜZDE 15 TASARRUF SAĞLIYOR

Buhar teknolojisine başvuran firmalar için kaynakların verimli kullanılmasına yönelik yerli yapay zekâ tabanlı yazılım geliştiren ULUTEK firması Bren İleri Teknoloji Enerji, çevre dostu üretime önemli katkılar sağlıyor.

ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren Bren İleri Teknoloji Enerji firması, yerli yazılım ve donanım sistemleriyle geliştirdiği Steam Technology Monitoring (Bren STM) ürünü ile özellikle buhar teknolojisi kullanan firmalarda enerji, bakım ve zaman konularında maksimum verim imkânı tanıyor.

ÜRETİMDE MAKSİMUM VERİMLİLİK SAĞLIYOR

Geliştirdikleri yapay zekâ tabanlı yazılım üzerinden firmalara uyarılar ve yönlendirmeler göndererek, enerji maliyetlerinde yüzde 15’e varan tasarruf sağladıklarını söyleyen Çınar Laloğlu, çalışmalarını BTSO Ekonomi’ye anlattı. Enerji verimliliğini ön planda tutarak ve maksimum verimliliği hedeflediklerini belirten Laloğlu, “Yazılım ve donanımı içerisinde barındıran sistemimiz, ulaşılması zor ve riskli alanlardaki ekipmanların arızalarını yöneterek, maddi kayıpların oluşmasını engelliyor. Nano jeneratör teknolojileriyle hayata geçirdiğimiz Bren STM; mekanik, elektronik ve yazılım ekiplerinin multidisipliner çalışması sonucunda doğdu. Bren STM ile yapay zekâ tabanlı, kendi enerjisini üretebilen, batarya değişimine ihtiyaç duymayan, kablosuz sensörler ve endüstriyel nesnelerin interneti teknolojisiyle takip ediyor ve her alanda tasarruf sağlıyoruz” dedi.

‘SEKTÖR, 5 YILDA YÜZDE 43 BÜYÜYECEK’

Endüstriyel IoT sektörünün hızla gelişme gösterdiğini de belirten Laloğlu, gelecek 5 yılda yüzde 43’lük büyüme kaydedileceğini kaydederek “12 aydan kısa sürede yatırım alan iş fikrimiz kapsamında ekibimiz büyüdü ve müşteri sayımız gün geçtikçe artıyor. Geleceğimizin daha temiz ve sürdürülebilir olması için kaynakların verimli kullanılmasına odaklanarak, yenilikçi teknolojiler ürünler üretmeye devam edeceğiz. Yerli yazılım ve donanım sistemlerimizin global ölçekte yer alması için Avrupa Birliği’nden aldığımız destekle Polonya’da ofis açtık. İlerleyen zamanlarda da Amerika, Rusya ve Avrupa’ya teknoloji ihraç etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ULUTEK'TE GLOBALLEŞMEYE HAZIRLIK ANLATILDI

ULUTEK firmalarına, teknoloji şirketlerinde küreselleşme sürecinde yaşanan değişikliklere karşı uyum sağlamanın yolları anlatıldı. 

ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen ‘Teknoloji şirketlerinde globalleşme sürecinde ekip motivasyonu nasıl sağlanır?’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte, bölgede faaliyet gösteren firma temsilcilerine çalışan motivasyonunun olumlu ve olumsuz etkileri anlatıldı. Firma çalışanlarını bu alana yönelik şekilde tetiklemek için önemli bilgiler aktaran Stratejik İş Geliştirme Direktörü ve Yönetici Ortağı Vehbi Çelme, katılımcıların sorularını cevapladı.

‘SOSYAL ETKİLEŞİM KURMALISINIZ’

Katılımcılara motivasyon düşüren davranışlara dair farkındalık edinmeleri için püf noktalarını anlatan Vehbi Çelme, “Erişilebilir hedefler üzerinden ilerlemeli ve ekip performansını bu hedef yönetimi üzerinden yükseltmelisiniz. Ekip içi iletişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, çalışan deneyimini güçlendirecektir. Şirket değerleri üzerinden yetkinlik statüleri oluşur. Çalışanlarınızı motive etmek için yaptıkları başarılarını takdir etmeniz, tanımanız, özel günlerini kutlayarak iyi hissettirmeniz, onlarla sosyal etkileşim kurmanız ve gerektiğinde doğru şekilde yöneterek ödüllendirmeniz şirket içinde olumlu sosyal etki oluşturacaktır” dedi.

REKABETTE ÖNE ÇIKABİLİRSİNİZ

Çalışanların iş hayatındaki deneyimlerine katkı sunmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirerek motive edilebileceğini de kaydeden Çelme, “İletişim ve etkileşim deneyimlerindeki artış, rekabet ortamında öne çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Teknoloji şirketinizi global pazara açabilmeniz için iş kültürünüzü dünyadaki rekabet ortamına hazırlamanız büyük önem teşkil ediyor. İş kültürünüz hazır olmadan, küreselleşmeniz ve bu işleyiş sürecini yönetmeniz çok zor. Çalışanlarınızı, ekiplerinizi ve bireyleri bu yönde hazırladığınızda şirket performansınız yükselecek ve psikolojik güvenlik alanınız oluşacaktır. Bu sayede bireylerin şirkete katkıları daha da artacaktır. Bu süreçte teknolojiyi doğru bir şekilde kullanarak; iletişim süreçlerini, duyurularını gerçekleştirdiğinizde etkileşiminiz de etkilenecektir” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Görseller