ULUTEK Teknopark Kasım 2021 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 9.12.2021
ULUTEK Teknopark Kasım 2021 Haber Bülteni
ULUTEK, TEKNOPARK LİGİ'NDE 14.'CÜ SIRAYA YÜKSELDİ
Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi zirvesinde ULUTEK, teknoparklar arasında 26’dan 14’üncü sıraya yükseldi.
8. AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, Bilişim Vadisi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti. Bursa Uludağ Üniversitesi Yerleşkesi’nde teknoloji tabanlı büyüme yolunda önemli katkılar sunan ULUTEK Teknopark, 63 teknoloji geliştirme bölgesi arasında 14’üncü sıraya yükseldi.
BURKAY: ULUSLARARASI BİR MARKA OLACAK
ULUTEK Teknopark’ın sıralamadaki yükselişini değerlendiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve ULUTEK Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Aklın ve bilginin hâkim olduğu bu yeni dönemde, üretim tesislerinden organize sanayi bölgelerine kadar her alanda yer alan teknoloji ekosistemi, ekonomik yaşamın merkezine oturdu. Bu yeni ekosistemde birçok şehir, dijital uygulamalar ile akıllı şehir kimliği kazanmak için yoğun bir gayret gösteriyor. Teknolojinin baş döndürücü hızla değiştiği ve geliştiği günümüzde Bursa’da ‘Gelecek İçin İnovasyon’ mottosuyla faaliyetlerini sürdüren ULUTEK’te yürütülen AR-GE, inovasyon ve tasarım odaklı projelerimiz ile kentimize ve ülkemize katma değer sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizin milli teknoloji atılımı doğrultusunda üniversite-sanayi iş birliğimizden doğan ULUTEK, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2018 Performans Endeksi sonuçlarında 54 teknopark arasından 26’ncı sırada yer alırken, 2020 yılında gerçekleşen sıralama sonucunda 63 teknopark arasından 14’üncü sıraya yükselme başarısını yakaladı. Bursa’da dönüşüm hamlesinin startını verdiğimiz 2013 yılından bu yana doluluk oranını Bursa Uludağ Üniversitesi ile birlikte yüzde 100’e taşıdığımız ULUTEK Teknopark’ımız bu başarısına ivme kazandırarak, uluslararası bir marka düzeyine gelecek” diye konuştu.
KILAVUZ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YOL GÖSTERİYOR
ULUTEK Teknopark'ın başarı ivmesinin gurur verici olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü-ULUTEK Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da “Üniversitemizin Bursa gibi bir sanayi şehrinde kurulu olmasının ürünü olarak teknolojiye ev sahipliği yapan ULUTEK’in böylesine büyük başarılara imza atması gurur verici. Üniversitemiz içerisinde yer alan ULUTEK’in, dijital dönüşüme paralel bir biçimde bu yenilikçi teknolojileri kullanabilen bir altyapıya sahip olması, öğrencilerimiz için de yol gösterici nitelikte. Tersine beyin göçünün sağlanması için girişimcilik ekosisteminin ve teknoloji üretiminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Üniversitemizdeki hocalarımızın birikimi ve Bursa’daki sanayi bölgelerimizin gelişimi sayesinde öğrencilerimizin nitelikli iş gücünü karşılayacağı ve istihdama kazandırılacağı inancındayım. ULUTEK, yenilik ve teknoloji ekosistemimize her geçen gün daha fazla katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.
KARAGÖZ: 160’I AŞKIN FİRMAMIZLA GURURLUYUZ
ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz de “Teknopark yöneticileri ve 160’ı aşkın firmamızın katkılarıyla gerçekleşen bu yükselişte, sürdürülebilir bir başarı elde etmek istiyoruz. Kentimiz ve ülkemizin geleceğini teknoloji üreticisi olarak tasarlamak için daha faydalı çalışmalar geliştirmeye devam edeceğiz. Yenilikçilik odaklı emin adımlar atarak bu geleceğe yaklaşmayı ve yüksek kalite hedefiyle katma değerli üretim sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
SANAYİNİN YENİ GÜCÜ: DİJİTALLEŞME
ULUTEK Teknoloji Sahnesi’nde iş süreçlerinin dijital teknolojiler kullanarak geliştirilmesiyle gelir ve verimliliği artırmanın mümkün olduğu vurgulandı.
ULUTEK Teknopark tarafından bölgedeki firmaları bir araya getirerek iletişimlerini ve etkileşimlerini artırmayı amaçladığı Teknoloji Sahnesi programına, İletişim firması konuk oldu. Açılış konuşmasını yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Globalleşen dünyada hızla değişen teknolojiler dijital dönüşüme hepimizi zorlarken, bu değişimin getirdiği tehditlere ve fırsatlara karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.
“GELİR VE VERİMLİLİĞİ ARTIRIR”
Yeni sanayiye geçişte en önemli gücün dijitalleşme olduğunu belirten İletişim Yazılım Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, “Dijital dönüşüm, iş süreçlerinin ve yaşam faaliyetlerinin yeni dijital teknolojiler kullanarak büyük ölçüde geliştirilmesidir. Sadece insanları ve iş dünyasını birbirine bağlayan değil; aynı zamanda gelir ve verimliliği artırmak için insanları ve işletmeleri bir araya getiren yeni iş tasarımlarının yaratılmasıdır. Bu çerçevede sanayide işletmelerin verimliliğini artırıcı bir şekilde kaynaklarını geliştirmek üzere malzeme ve enerji kaynaklarını üretmek üzere yazılımlar geliştiriyoruz. Endüstri 4.0 çağında artık yeni gelişmekte olan teknolojiler sahada faaliyet gösteriyor. Yakın gelecekte dijital teknolojiler olgunlaşarak ve kendi aralarında birleşerek, daha büyük bir sinerji oluşturacak” ifadelerini kullandı.
“DÖNÜŞÜM, TEKNOLOJİNİN FAZLASIDIR”
Dijital dönüşümün temel unsurları hakkında bilgi veren Tuncer Hatunoğlu, “Müşteri talepleri, seri üretim sistemlerinde özel imalat, verinin önemi, yeni iş modelleri, kaynak kısıtları, sürdürülebilirlik ve nitelikli iş gücü yeni dönemin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bu doğrultuda her firmada bir dijitalleşme proje grubu kurumalı, tüm firmalarda sürekli bilinç yaratılmalı ve dijitalleşme stratejileri belirlenmelidir. Dijital dönüşüme ayak uyduran firmalar müşteri memnuniyetinde artış sağlar ve finansal açıdan olumlu etkilenir. İnovasyon ve operasyonel verimlilik geliştiren firmaların, pazar farkındalığında da iyileşmeye başlayacaktır dedi.
ŞİRKETLERİN GELECEĞİNİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİYOR
ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinlikte katılımcılara müşteri ilişkileri ve gelecek yönetimi hakkında bilgiler aktarıldı.
ULUTEK Teknopark koordinasyonunda BİSSATEK iş birliğiyle düzenlenen ‘CRM Müşteri İlişkileri ile Gelecek Yönetimi Eğitimi’ konulu webinarda Bilişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Bahadır Güngör, müşteri ilişkileri ile gelecek yönetiminin nasıl yapılacağını anlattı.
HİZMET SÜRECİNİ HIZLANDIRIR
Firmalarda müşteri hizmetleri departmanlarının kurulmasının, olumlu bir ilerleme sürecini başlatacağını kaydeden Bilişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Bahadır Güngör, “Müşteri Hizmetleri Yönetimi (CRM), işletmelerin mevcut müşterilerle ilişkilerini geliştirmesine, yeni müşteriler bulmasına ve eski müşterilerin geri kazanmasına yardımcı olan bir sistem. Satış veya hizmet sürecini hızlandırır ve pazarlama departmanındaki verimliliğin artmasına yardımcı olur” dedi.
İŞ SÜREÇLERİ İYİ KULLANILMALI
İnternet ve iletişim teknolojilerinin gelişmesinin müşteri ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini de kaydeden Güngör, “CRM’nin amacı hizmet alanını genişletip kişiye özgü ürünler ile müşteri tatmini yaratabilmektir. Müşteri ilişkilerini en iyi seviyeye ulaştırmak için iş süreçlerini, araç gereç ve teknolojiyi iyi bir şekilde kullanmak gerekir. Bu yönetimin doğru uygulanması ve kullanılması, şirketi başarıya götürecektir” ifadelerini kullandı.
SAVUNMA SANAYİİNİN TEST SİSTEMLERİ, ULUTEK'TE ŞEKİLLENİYOR
ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren savunma ve havacılık sanayiine yönelik test cihazı üretip geliştiren Keşif Ar-Ge’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, dünya devleri arasında yer almayı hedeflediklerini söyledi.
2008 yılında danışmanlık ve mühendislik alanında faaliyet gösterdikten sonra 2016 yılından bugüne havacılık ve savunma sanayiinde çalışmalarını sürdüren Keşif AR-GE, küresel pazarda sektörün devleri arasına girmeye hazırlanıyor. Sektörün lider teknoloji tedarikçisi konumuna yükselmeyi amaçladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, hedeflerini anlattı.
MUHTEMEL PROBLEMLERİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Sivil amaçlı eğitim helikopteri ve uçağı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Keşif AR-GE Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, 2018 yılında TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. ile iş birliği gerçekleştirerek hava araçları ve havacılık motorlarının geliştirilmesinde kullanılan en kritik test sistemi Spin Test’in üretimiyle sektöre giriş yaptığını dile getirdi. Havacılık motorlarının, teknolojinin en yüksek noktası olduğunu da belirten Akyürek, “Firmamız, bu motor projelerinin her birine özgü olarak geliştirilen Spin Test sistemi ile havacılık motorlarının kapasitelerinin üzerinde çalışarak ortaya çıkması muhtemel problemlerin önüne geçmektedir. Biz bu testlerden yapısal ve çevresel test sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Yapısal testler; Spin Test, çok kanatlı gerinim ölçme sistemleri, dijital telemetri sistemleri ve titanyum yangın test odalarını içermektedir. Çevresel testler ise atmosfer test kabinleri ve patlayıcı atmosfer test sistemlerini içerisinde barındırıyor” dedi.
‘DEVLER ARASINDA YER ALMAK İSTİYORUZ’
Keşif Ar-Ge’nin Türkiye’de turbo motor üreten firmaların çoğu ile iş birliğinde olduğunu da kaydeden Bülent Akyürek, “Sektörümüzün aslan payı Kuzey Amerika’daki firmalarda. Biz, Rusya ve Ukrayna pazarında da çalışmaktayız. En büyük hedefimiz, sektörümüzün dev firmaları arasında yer almak. Savunma sanayimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli imkânlarla çözüme kavuşturmak istiyoruz. Bir ülkenin savunma sanayii, o ülkedeki yan sanayi kabiliyetleri doğrultusunda büyüme gösterir. Bu tür yüksek teknolojiler binlerce alt katmandan oluşmaktadır ve iş süreçleri birbirini tetiklemektedir. Bu noktada üretimini yapmış olduğumuz test sistemleri TÜBİTAK AR-GE destekleri ile yürütüldü ve başarıyla tamamlandı. Bu ürünlerin yurt dışındaki pazarlarda tanıtılması ve ticarileştirilmesi ise KOSGEB’in pazarlama destekleri sayesinde ilerleme kaydetti. Aldığımız destekler ve kentimizin sanayideki yüksek potansiyelinin katkısıyla 2022-2024 yılları arasında üretim kapasitemizi üç kat artırmayı ve sektörün lider teknoloji tedarikçisi konumuna yükselmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
TİCARİ ORGANİZASYONLAR, FİRMALARA İLHAM VERİYOR
ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen webinarda katılımcılara, yurt dışı ticaret heyeti organizasyonlarının sunduğu imkânlar çerçevesinde geliştirilebilecek iş birlikleri hakkında bilgiler verildi.
ULUTEK Teknopark bölgesinde faaliyet gösteren firmalara, rekabet ortamı yaratan ve katma değerli ürünlerin sergilendiği organizasyonların tanıtıldığı Ticaret Heyeti Organizasyonları ve Kazanımları webinarı gerçekleştirdi. Etkinlikte, MENTOR Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köysüren, SIMERKOM Elektronik Kurucusu – MENTOR Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Erişen ve BOSCHKOOP Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, katılımcıların sorularını cevapladı.
“FUARLAR SAYESİNDE YENİ İŞ MODELLERİ GELİŞTİREBİLİRSİNİZ”
Ticaret heyeti organizasyonları planlama stratejileri ve örnekleri ile katılımcılara, düzenlenen fuarların maliyetlerini ve desteklerini aktaran Başkan Murat Köysüren, “Fuar katılımlı ticaret heyeti organizasyonları ziyaretçilerine, yeni teknolojileri ve prototipleri ile ilham veriyor. İş birliğine açık şekilde bilgi paylaşımlarının yapıldığı fuarlar, teknoloji bağlamında yeni buluşları sergilerken, bilişim sektöründe birçok noktaya temas eden bir kaynak mekanizması konumunda bulunuyor. Bu fuarlar sayesinde uluslararası düzeyde dev firmaların tanıtımlarını ve şovlarını da izleyebilirsiniz. Kendi departmanınızdaki alanlara yönelerek, görüşmeler yapabilir ve edindiğiniz yeni iş fikirleri ile firmanızın vizyonunu geliştirebilirsiniz. Teknoloji firmaları olarak, farklı bakış açılarına sahip olmak için birebir görüşme şansına ulaşabileceğiniz organizasyonlarda, 4 bin 500’e yakın icattan yararlanarak etkin iş modelleri üretebilirsiniz” dedi.
VERİ GÜVENLİĞİNE KARŞI TEKNİK TEDBİRLER ŞART
ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen webinarda katılımcılara kişisel veri güvenliğinin önemi ve iş sözleşmeleri hakkında bilgiler verildi.
ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen Pratik Uygulamalarla Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve İş Sözleşmeleri webinarında katılımcılara, veri sorumlusunun yükümlülükleri kapsamında alınması gereken tedbirler ve kanun yükümlülüklerinin işe alım prosedürlerine etkisi anlatıldı.
“VERİ PAYLAŞIMINI, MİNİMUM SEVİYEDE TUTUN”
Veri güvenliğinin korunması için teknik tedbirlerin şart olduğunu belirten Avukat Asya Salih, “Birçok firmada, verisini işleyen kişiyle yaşanan bilgi akışı problemleri ve iletişim eksikliği nedeniyle problemler ortaya çıkıyor. Bizim bütün temel metinlerimiz veri güvenliğine ilişkin konulara dayanmaktadır. Bu nedenle verinin minimum kişi ile paylaşıldığı ve işlendiği bir sistem ile kişisel verilerin korunmasını en iyi şekilde sağlamak zorundayız. Bu sistemin içerisinde, kaba kuvvet saldırılarına karşı şifre politikası, antivirüs, güvenlik duvarı, erişim hakları ve SSL protokolünden oluşan bir siber güvenliğin yer alması gerekiyor. Fidye yazılımlarına karşı korunmak için ise yedekleme sistemlerinde periyodik kontroller içeren kişisel verilerin yedeklenmesi büyük önem teşkil ediyor” dedi.
ULUTEK HALI SAHA TURNUVASI RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
ULUTEK Teknopark, bünyesinde bulundurduğu 160’ı aşkın firmanın çalışanları arasında beraberlik duygusunun pekiştirilmesi amacıyla organize ettiği halı saha turnuvasında şampiyon, Smartover Yazılım oldu.
TURNUVADA ŞAMPİYON; SMARTOVER YAZILIM
ULUTEK Teknopark Yönetimi’nin firmalar arasında etkileşiminin artırılması hedefiyle düzenlediği halı saha turnuvası, final maçları ve kupa töreni ile birlikte sona erdi. Büyük bir heyecanla takip edilen ve kıran kırana mücadelelere sahne olan halı saha turnuvasının 1’incisi olan Smartover Yazılım şampiyonluk kupasını kazandı. Turnuvanın 2’ncisi Ayen Yazılım olurken 3’üncüsü ise TTC Otomotiv oldu.
GELENEKSEL HALE GELECEK
Bursa Uludağ Üniversitesi Spor Tesisleri’nde düzenlenen finalde konuşan ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Firmalarımız arasında işbirliği ortamı hazırlarken sosyal aktivitelerine de katkı sağlayan halı saha turnuvamız, gündelik yaşamımıza sporu dâhil ederek bir farkındalık yaratmış oldu. Her bir günü coşkuyla geçen turnuvada dereceye girerek yeşil sahada heyecan dolu dakikalar yaşatan firmalarımızı gönülden tebrik ediyorum. Geleneksel hâle gelmesini temenni ettiğimiz halı saha turnuvamızda centilmence mücadele eden tüm firmalarımıza ve turnuvaya destek veren Bursa Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ne teşekkür ediyorum“ dedi. Prof. Dr. İrfan Karagöz, kapanış turnuvasının ardından firmalara katılımlarından dolayı katılım belgelerini takdim etti.
GİZLİLİK SÖZLEŞMESİNDE YORUMA YER BIRAKMAYIN
ULUTEK Teknopark’ta firma temsilcilerine gizlilik taahhüdü noktasında tarafların yükümlülüklerinin dikkatli bir şekilde hazırlanması gerektiği mesajı verildi.
ULUTEK Teknopark’ta gerçekleştirilen Pratik Uygulamalarla Gizlilik ve Satış Sözleşmeleri webinarında katılımcı firmalar, gizlilik sözleşmelerini hazırlama aşamasında dikkat etmeleri gereken hükümler hakkında bilgilendirildi. Gizlilik taahhüdünün çalışanlar veya iki firma arasında yapılabileceğini söyleyen Avukat Asya Salih, “Sözleşmeyi hazırlarken, istisnaya veya yoruma yer bırakmayacak bir şekilde maddelere yer vermeniz büyük önem arz ediyor” dedi.
SÖZLEŞMELERDEKİ GİZLİ BİLGİLER AÇIKLANMALIDIR
İşin niteliğine göre gizlilik sözleşmelerinin maddelerinin belirlenmesinin daha doğru olacağını belirten Avukat Asya Salih, “Gizlilik taahhüdünü çalışanlarınız ile ya da iş birliğinde olduğunuz firmalar ile yapabilirsiniz. Bu taahhütnameyi inceleyen taraf, kendisine uygun olmayacak şekilde hazırlanan maddeleri irdeleyerek güncelleyebilir. Gizlilik sözleşmesinde taraflar, iş ilişkilerinin gerektirdiği ölçüde gizli bilgilerini birbirlerine açıklamak durumundadır. Taraflardan her biri kendisine açıklanan gizli bilgilerin eksik ya da hatalı olmasından sorumlu tutulmayacaklarını taahhüt eder ve bu bilgiyi üçüncü bir kişiye vermemeyi ve alenileştirmemeyi kabul ederler. Gizli bilgiler tarafça, ancak zorunlu hâllerde ve işi gereği bu bilgiyi öğrenmesi gereken işçilerine ve kendilerine bağlı olarak çalışanlara verilebilir. Ancak bilginin gizliliği konusunda çalışanlar uyarılmak zorundadır” diye konuştu.
AVRUPA'NIN EN İYİ 15 START-UP'INDAN BİRİ ULUTEK TEKNOPARK'TA
ULUTEK’te faaliyet gösteren OCALIS Mühendislik, ‘vücudu destekleyen giyilebilir teknolojiler’ sloganından hareketle geliştirdiği endüstriyel dış iskelet sistemlerini pazara sunmak için hazırlanıyor.
ULUTEK Teknopark’ta TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında kurulan OCALIS Mühendislik, uluslararası pazardaki firmalar ile iş birliği gerçekleştirerek, özellikle lojistik sektöründe mühendislik ve tasarım alanında hizmet veriyor. Firmanın kısa zamanda dünya çapında verimli gelişmeler kaydettiğini belirten OCALIS Mühendislik Kurucu Ortağı Ahmet Emre Öçal, “EIT Jump Starter yarışmasında Avrupa’da 2021 yılının en iyi 15 Start-Up’ı arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
‘ULUSLARARASI ÇALIŞMALARIMIZ VAR'
OCALIS Mühendislik’in önümüzdeki süreçte uluslararası ortaklı projelerde hizmetler vererek adından söz ettireceğini söyleyen Ahmet Emre Öçal, “Firmamızın ilk projesi, göğüs ve üstü seviyelerde tekrarlı iş yapan operatörlerin kol ve omuzlarını destekleyerek kas-iskelet hastalıklarını önleyen ‘üst gövde dış iskelet sistemi'dir. Bu projenin gelişimi için Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktora çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ergonomi konusunda da alanında uzman ve dünya çapında çalışmaları olan Prof. Dr. Tülin Gündüz'den danışmanlık alıyoruz. Teknik doğrulamaları yapılan ve patent başvuruları tamamlanan sistemimiz, yakın tarihte Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde kinesiyolojik EMG testlerinin yapılmasının ve endüstriyelleşme çalışmalarının ardından görücüye çıkacak. Dünya pazarında da çalışmalar gerçekleştiren firmamız, İtalyan bir firmanın Türkiye satış temsilciliğini yürütüyor ve bir Alman firmanın da Türkiye distribütörlüğünü almak üzere görüşmeler yapıyoruz” dedi.
‘DÜNYA ÇAPINDA İLK 30’A GİRDİK’
2021 yılının düzenlenen yarışmalar ve eğitimler açısından başarılı bir şekilde geçtiğini kaydeden Öçal, “OCALIS Mühendislik olarak yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihracat potansiyeline sahip girişimcilere yönelik hazırlanmış olan TİM-TEB programını tamamladık ve dünyanın en büyük hızlandırma programı olan Founder Institute’ten burs almaya hak kazandık. Bunun yanında Teknofest’in Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi’ne katılarak dünya çapında 900’den fazla Start-Up arasından ilk 30’a girmeyi başardık. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda da son 10 firma arasında yer aldık. Aylar süren eğitim takvimlerimiz ile birlikte gelecek yılda ekibimizi de genişleterek uluslararası düzeyde çalışmalarımızı artıracağız” diye konuştu.
TEKNOLOJİDE DENEYİMLİ ÇÖZÜM ORTAKLARI, BURSA SANAYİSİYLE BULUŞACAK
ULUTEK Teknopark Yönetimi, teknolojide deneyimli çözüm ortaklarını sanayi ile buluşturacak olan ULUTEK Partnerim platformunu yaygınlaştırmak amacıyla ziyaretlerine devam ediyor.
ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Genel Müdür Yardımcısı Hakan Gedikli, Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Huri Elalmış ve Uluslararası Projeler Uzmanı Mustafa Kahraman, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Yenice OSB Başkanı Nedim İNCEBAY, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mustafa Şentürk, İş Geliştirme Müdürü Ali Can Oflaz, Yenice Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Salih Ufkun Göktaş, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Eyüp Tunca, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Sabahattin Fazlıoğlu ile Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda ise Meclis Başkanı Salih Hoşgönül, Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Torun, Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ömer Hamamcılar, Yenişehir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Murat Özlü ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Bursa’nın teknoloji tabanlı iş ortağı programı ULUTEK Partnerim hakkında bilgiler verildi.
SANAYİNİN İHTİYACINA HIZLI ÇÖZÜM
Şehrin teknoloji ve inovasyon odaklı gelişimine katkı sağlayacak ortaklaşa girişimler ile ilgili fikir alışverişinin yapıldığı görüşmelerde Ulutek Partnerim platformunu anlatan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Hızla değişen teknoloji çağını Bursa’daki sanayicilerimiz ile birlikte yakalamayı amaçlıyoruz. ULUTEK Partnerim platformu, bu noktada firmalara yenilikçi bir çözüm ortağı konumunda bulunuyor. 160’ı aşkın işletmemizin yanında ULUTEK Teknopark güvencesiyle sanayinin ürün ihtiyacı, en etkin ve hızlı biçimde çözüm bulmuş olacak.
10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA TÖRENİ
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 83. yıl dönümü münasebetiyle ULUTEK Teknopark ailesi olarak 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni düzenlendik.
ULUTEK'TE TİCARİ SIRLARI KORUMANIN ÖNEMİ ANLATILDI
ULUTEK’te firmalara, ticari sırların korunması için nasıl tedbir alınacağı konusunda bilgilendirme yapıldı.
ULUTEK Teknopark tarafından Sistem Global Danışmanlık işbirliğiyle firmalara Fikri Koruma ve Teknoloji Hırsızlığını Önleme başlıklı webinar gerçekleştirdi. Eğitimde ticari sırların ve verilerin korunması ile ilgili kanunlar hakkında bilgiler aktaran SCH Legal Yönetici Avukatı Sertel Şıracı firmalara, teknoloji hırsızlığı konusunda önleyici mevzuatsal önlemleri aktardı.
‘FİKRİ MÜLKİYET, KÜMÜLATİF BİR OLGUDUR’
Fikri mülkiyetin tek başına bir olgu değil, kümülatif bir koruma olduğunu söyleyen Avukat Sertel Şıracı, “Şirket varlıklarının mülkiyetinde maddi varlıklar yüzde 20’yi oluştururken, maddi olmayan varlıklar yüzde 80’lik kısmı kapsar. Maddi varlıklar içerisinde donanım, makine, bina, araç-vasıta, stok mal ve arazi bulunur. Maddi olmayan varlıklar arasında marka, patent, tasarım ve lisans vardır. Fikri mülkiyet; patent, faydalı model, entegre devlet topografyası, marka ve endüstriyel tasarımı içerisinde kesiştiren bir kümedir. Yazılım dünyasından baktığımızda, telif ve patent ticari sırrın içerisinde devreye girer. Kişisel verilerinizi korumaya çalışmanın önemli bir sonucu, ticari sırlarınızı korumak olacaktır. Verilerinizi kaybettikten sonra ticari sırlarınız ortaya çıkacağı ve geri dönüşü olmayacağı için tedbirlerinizi baştan almalısınız” diye konuştu.
BURSA'DA DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI HIZ KESMİYOR
‘KIYMETLİ PROJELER ÜRETECEĞİZ”
Dijital Dönüşüm Ofisi’nin üniversitelerde teknolojik değişime ayak uydurması için ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, “Gelecek 5 yıl içerisinde birçok eğitim dijital veya çevrimiçi olarak dönüşecek. Bunun için de eğitimleri verecek öğretmenlerimizi ve akademisyenlerimizi iyi eğitmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı olarak faaliyetlerine devam eden 4 ofisten birisiyiz. Türkiye’deki yenilikçi gelişmelere ön ayak olmak ve aynı zamanda başta e-devlet kapısı olmak üzere kamunun dijital dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. BUÜ ile bu anlamda teknolojik çıktılar elde ederek çok kıymetli projeler üreteceğimize inanıyorum” diye konuştu.
‘HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’
BUÜ’nün dijital dönüşüm konusunda sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da “Ulutek Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisimiz üzerinden çok sayıda dijital dönüşüm ve bilgilendirme programları organize ediyoruz. Aynı zamanda Dijital Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizi kurduk. YÖK tarafından onaylandı ve yönetmeliği de yayımlandı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’müzde yapay zekâ konusunda interdisipliner bir yüksek lisans ve doktora programı açmayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi’miz ile bugün bir araya gelmekten ve ortak projeler üretecek olmaktan dolayı da memnuniyet duyuyoruz” dedi.
NOSAB BAŞKANI GÜLMEZ, TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE: SIFIRDAN DİJİTAL DÖNÜŞÜM, HIZ KAZANDIRDI
ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, sanayicilerin ihtiyaç duydukları verilere anlık ulaşabildikleri e-OSB dönüşüm sürecinin büyük kazanımlar sağladığını anlattı.
ULUTEK Teknopark’taki firmalara iş birliği imkânları oluşturmak ve hedef pazarlarında yeni ufuklar açmak amacıyla başlatılan Teknoloji Sahnesi’nin konuğu, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez oldu. Gülmez, sıfırdan başlattıkları dijital dönüşüm sürecinin OSB’ye sağladığı getirileri anlattı.
ULUTEK FİRMALARI, SANAYİNİN İHTİYAÇLARINDA ÇÖZÜM NOKTASI
Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte e-OSB’nin hayata geçirilmesi sürecini anlatan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, “2001 yılında bir OSB yasası çıktı. Biz bu yasa ile Türkiye’de kurulan ilk özel OSB’yiz. Hemen arkasından Nilüfer Sanayici ve İş Adamları Derneği NİLSİAD’ı kurduk. 234 hektar alanda faaliyet gösteriyoruz ve 350’ye yakın işletmemiz var. Bölgedeki firmaların ihracat potansiyeli, yıllık yaklaşık 1 milyon dolar. Bölgemizde ağırlıklı olarak otomotiv, metal, plastik ve makine sanayi firmaları faaliyet gösteriyor. Geçen yıl BEBKA’ya otomasyon ve verimlilik projesi adı altında e-OSB projesiyle müracaatta bulunduk. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi olduğum için de projenin ilk uygulayıcısı olmak istedim ve NOSAB’da e-OSB Otomasyon Projesi’ni hayata geçirdik. Bunun için de BEBKA, önceki yıl 2 milyon TL hibe katkısı sağladı. Biz ‘OSB’lerde e-OSB ve Dijital Dönüşüm’ adlı projeyi gündeme aldık. Bunu da Sanayi Bakanlığı ile birlikte yaptık. Ulutek Teknopark’ta faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası birçok başarılı projeye imza atarak kendini ispatlamış potansiyel çözüm ortakları ile gerek sanayi bölgemiz gerek sanayi bölgemizde bulunan firmalar olarak işbirlikleri yapmak isteriz. ” dedi.
TÜM VERİLERE ANLIK ULAŞILABİLİYOR
Dijital dönüşümle birlikte oluşan e-OSB platformunun sanayicilere çok büyük imkânlar sağlayabileceğini de kaydeden Gülmez, “Bizim e-OSB kapsamında sanayiciye verebileceğimiz birçok hizmet var. Dijital dönüşüm dışında e-OSB’ye baktığımızda abone bazındaki sanayiciler, tüm tüketim verilerine anlık ulaşabilecek. Bu sayede sanayiciler, kendi planlamalarını kolay ve her an ulaşılabilecek şekilde görebilecek. Biz pandemiden sonra teknik imkânlarımızın el verdiği en hızlı şekilde bu hizmeti vermeye başladık. Bu projenin ilerleyen zamanlarında ise tüm hizmetlerimizi online olarak kullanılmaya hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Fiber altyapımız sayesinde sanayicilerimize daha iyi, kusursuz internet ve iletişim imkânı sağlamış olacağız. Bu çalışmalarımızın dijital olarak bize ve sanayicimize çok büyük faydalarının olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ULUTEK'TE KVKK'NIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
ULUTEK tarafından düzenlenen webinarda katılımcılara, kişisel veri güvenliğini sağlarken paylaşımın minimum kişiyle yapılması gerektiği anlatıldı.
ULUTEK Teknopark ve Mobintek Danışmanlık iş birliğiyle düzenlenen ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Uyumluluk Aşıları’ başlıklı webinarda Mobintek İş Geliştirme ve Yönetim Danışmanı Kişisel Veri Yönetim Sistemi Baş Denetçisi Cem Hacızade, veri güvenliğinin önemi ve kurumların alması gereken tedbirler ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
‘MUTLAKA SINIFLANDIRMA YAPIN’
KVKK’nın tarihçesini anlatan ve teknik tedbirlerin alınmasının önemli bir gereklilik olduğunun altını çizen Cem Hacızade, “Kişisel verilerin güvenliğine ilişkin şirketlerin alması gereken birçok teknik tedbir bulunuyor. Kanunun uygulanmasında alınması gereken önlemler arasında hukuki, teknik, idari ve fiziki tedbirleri bulunuyor. Verilerin erişilmesini korumaya yönelik teknik tedbirlerin alınması gerekiyor.Veriler sınıflandırılmalı, ihtiyaç olmayan verilerden kurtulmalı ve kişisel verileri içeren sistemlere erişimin sınırlı olması gerekir. Veriler, minimum kişi ile paylaşıldığı ve işlendiği sürece kişisel verilerin korunmasını en iyi şekilde sağlamış oluyoruz” dedi.
ULUTEK FİRMALARI, TEKNOLOJİ FUARLARINDA BOY GÖSTERDİ
ULUTEK Teknopark koordinasyonu ile bölgede faaliyet gösteren firmalar, lider teknoloji fuarlarında, yurt içinde ve yurt dışında çalışan teknoloji üreticileri ile bir araya gelerek sektör profesyonelleri ile yeni iş birliği imkânlarını doğuracak görüşmelerde bulundu.
Ulutek Teknopark’ta faaliyet gösteren sektörde öncü firmalarımızdan Serim Bilişim, Hizmet ve teknoloji sağlayıcılarını, girişimcileri ve yazılım geliştiricileri yerel ve küresel satın almacılar ve yatırımcılarla yeni iş fırsatları yaratmak üzere 20 bin ziyaretçi ile bu yıl ikinci kez düzenlenen mobil teknolojiler fuarı Mobilefest Dijital Teknolojiler Fuarı ve Konferansına, Bren İleri Teknolojiler, Ithinka Bilişim ve Yeditek Mühendislik “Endüstriyel Dönüşüm” temasıyla imalat sanayinin önde gelen firmalarını 16 ülkeden 467 firmayı fiziksel ortamda, 80 firmayı ise dijital ortamda toplamda 30 bin ziyaretçiyle buluşturan Avrasya’nın lider sanayi fuarı WIN EURASIA Fuarına, BG-Tek Bilişim ise Belediyeciliği güncel teknolojilerle buluşturmayı hedefleyen, ulaşım araçları, geçiş ve aktarma sistemleri, kent mobilyaları, park ve bahçe düzenlemeleri, bahçe süs bitkileri, peyzaj, altyapı spor malzemeleri, güvenlik, yangın ve iş sağlığı basta olmak üzere "insan ve çevre" temalı çalışmaların sergilendiği 9. City Expo-Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarına katıldık.
FİRMALARIMIZIN FUARLARA KATILIMINI ÖNEMSİYORUZ,
Teknolojinin buluşma noktası olan fuarları ziyaret ederek projeleri inceleyen ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Teknoloji ekosistemine ev sahipliği yapan bu fuarlar, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon atılımlarını hızlandıracak niteliktedir. Dijital ekonomik çağın etkin ve hızlı bir şekilde yayıldığı günümüzde, firmalarımızın da bu dönemin ötesinde çalışmalar yürütmesinden dolayı mutluluk duyuyor ve firmalarımızın fuarlara katılımını önemsiyoruz. İşbirliği yapılan fuar firmalarına, firmaların katılımları sürecinde sağladıkları kolaylıklar ve işbirliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bilim merkezi konumunda olan fuarların, ülkemizin milli teknoloji hamlesini ivmelendireceğine inanıyorum. Ülkemizde teknoloji yatırımlarının arttığı ve çeşitlendiği, girişimcilik ekosisteminin güçlendiği ve yenilikçi çalışmaların geliştirilmeye devam edeceği bir gelecek bizleri bekliyor. Firmaların bu kadar yoğun yaşanan rekabet içinde başarılı olabilmek için diğer faktörler yanında, bazı pazarlama stratejilerini de iyi kullanabilmeleri gerekmektedir. İşte bu pazarlama stratejilerinden bir tanesi ve en önemlisi de kendi sektöründe dünyayı takip etmek ve büyük pazarlara dahil olmaktır. Bunun en uygun şekli de fuarlardır.”dedi
ULUTEK FİRMALARINDAN PİRAHAS, AMAZON'A OTOMASYON GELİŞTİREREK E-TİCARET ÖDÜLÜ ALDI
ULUTEK’te faaliyetlerini sürdüren Pirahas Teknoloji, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen 8. GİV Girişimcilik Ödülleri töreninde, E-Ticaret Girişim Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Amazon mağazasında dünya genelinde satış yapan işletmelerin gelirlerini artırmak ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla otomasyonlar geliştiren ULUTEK Teknopark firmalarından Pirahas Teknoloji, 8. GİV Girişimcilik Ödülleri’nde E-Ticaret Girişim Ödülü’nün sahibi oldu. Amazon üzerinden satış yapan işletmelere yönelik bütünleşik bir yönetim aracı sunarak firmaların uluslararası pazara açılma süreçlerine destek olduklarını belirten Pirahas Teknoloji Kurucularından Aykut Aşkın, “Ülkemizin ihracat rakamlarını artırabilmek ve yeni girişimlere ilham olmak için ekonomimize sağladığımız katma değer seviyesini en üste çıkarmak istiyoruz” dedi.
“DÜŞÜK SERMAYEYLE DE E-TİCARET YAPABİLİRSİNİZ”
Pirahas Teknoloji tarafından kurumsal firmalara Amazon mağazalarında satış yapmaları için danışmanlık paketleri sunulduğu bilgisini veren Aykut Aşkın, “Firmamız tarafından geliştirilmeye devam edilen CRM ve Product Research modülleri yakın tarihte piyasaya sürülecek. Yeteri kadar sermayesi olmadığı hâlde e-ticaret yapmak isteyen kişiler için hazırladığımız Dropshipping yöntemimiz, işletmelere 14 farklı Amazon pazarında satış yapma imkânı tanıyor. Amazon içerisindeki satıcılarımızın rakiplerine karşı fiyatlarını dinamik olarak değiştirmelerini sağlayan Repricing modülümüz, kullanıcıların rekabet ortamında avantajlar elde etmesini hedefliyor. CRM modülü de mail otomasyonu ile müşterilerin geri bildirimlerini ileterek kullanıcıyı hedef kitlesinin görüşlerine göre aksiyon almaya yönlendiriyor. Son olarak geliştirdiğimiz Product Research modülü ise pazar araştırması ve rakip analizi uygulaması olarak çalışıyor. Aralık ayında ilk modülü canlıya alan firmamızın şu anda 300'ü aşkın kullanıcısı var. Firmamızdan destek alan satıcılar bu güne kadar 4800'den fazla sipariş aldı ve toplamda 400 bin dolarlık satış gerçekleştirdi” diye konuştu.
“AMAZON’A YÖNELİK DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNUYORUZ”
İlerleyen süreçte 14’ten fazla Amazon pazaryerini çalışma sistemlerine entegre etmek istediklerini kaydeden Aşkın, “Ülkemizdeki bireysel ve kurumsal firmaların satışlarını farklı kanallardan da artırmak niyetindeyiz. Özellikle tüm dünyada perakende sektöründe ülkemizdeki üretimi ve çeşitliliği daha da bilinir bir seviyeye taşımak en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Bu düşünceden hareketle, bireysel müşterilerimize otomasyon hizmetlerimiz dışında ücretsiz çevrimiçi eğitimler ve 7/24 destek hizmeti gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimler sayesinde işletmeler, uygulamalarımızı en efektif biçimde kullanabiliyorlar ve satışlarına ivme kazandırabiliyorlar. Kurumsal müşterilerimiz için ise yazılım çözümlerimizin yanı sıra tüm hesap yönetimi sürecini ekibimizin yönettiği danışmanlık hizmetlerimiz bulunuyor. Dolayısıyla müşterilerimizin firmasında Amazon konusunda yetkili bir kişi olmasa bile bizlerin sunduğu danışmanlık ile yurtdışına ürünlerini gönderip, satışlarını kolaylıkla yapabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
ULUTEK'TE FİRMALARA BÜYÜME VE GENİŞLEME MODELLERİ ANLATILDI
ULUTEK’te firmalara iş fikirlerinin ve ürünlerinin başarı hikâyesine dönüştürülmesi yolunda firmalara atmaları gereken adımlar anlatıldı.
ULUTEK Teknopark’ta Figopara iş birliğiyle düzenlenen “Firma Büyüme ve Genişleme Modelleri” adlı webinarda katılımcı firmalara, geliştirilen ürünlerin uluslararası pazara açılması için doğru pazarlama stratejilerinin oluşturulması gerektiği mesajı verildi.
DOĞRU TAKIM VE KOORDİNASYON OLMALI
Firmaların global pazarda satacakları ürünlerin, bir sorunun çözümüne yönelik olması gerektiğini belirten Figopara Gelirden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bulut Arukel “Globale açılma ile ilgili birden fazla opsiyon vardır. Pazara uygun olarak geliştirdiğiniz fikrin yaygınlaştırılabilmesi noktasında arka tarafta iyi bir takım oluşturmak için arayışa geçmelisiniz. Doğru takım ve koordinasyon ile bu zorlu gelişim sürecinizi iyi tasarlamalısınız. Piyasaya çıktığınız zaman birbirinden farklı müşteri kitleleri ile karşılaşacaksınız. Müşterilerin de kendi çevrelerinde sizi tanıtabileceği düşüncesinden hareketle ikna aşamasında başarılı olmak, büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, ürününüzü fark yaratacak ve diğer firmalardan sıyrılacak bir şekilde iyi pazarlamalısınız” diye konuştu.
‘MÜŞTERİLERE GÖRE AKSİYON ALINMALI’
Firma olarak büyüme göstermek için müşterinin kapsamlı bir şekilde tanımlanmasının fayda sağlayacağını da kaydeden Arukel, “Satış ekibiniz ile birlikte hedef kitlenize yönelik gerçekleştireceğiniz fark yaratan pazarlama stratejileri, ürün ticarileştirmeyi kolaylaştırarak artıracaktır. Şirketinizi büyütmek istiyorsanız karşınızdaki şirketi ve personeli iyi çıkartmalısınız. Bu personel, birden fazla olmalıdır. Bu sayede kendinize yanılma payı bırakarak gidiş yolunuzu revize edebilirsiniz. Hangi müşteriyle hangi modeller ile gideceğinizi planlamalı ve ona göre aksiyon planları almalısınız” ifadelerini kullandı.
ULUTEK'TE FİRMALARA GLOBALLEŞMENİN SIRLARI ANLATILDI
ULUTEK’te global pazarlara açılmanın yolları ve Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı destekler hakkında firmalara önemli bilgiler aktarıldı. Globalleşme için referans şartının önemine vurgu yapıldı.
ULUTEK Teknopark’ta ‘Globalleşme ve Ticaret Bakanlığı İhracat Destekleri’ başlıklı çevrimiçi webinarda firmalara globalde ürün ticarileştirmenin sırlarının yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın işletmelere yönelik hazırladığı ihracat yapma noktasındaki teşvikler anlatıldı.
‘LOKAL ÜRÜNLE İHRACAT POTANSİYELİ DÜŞÜKTÜR’
Global olmak isteyen işletmelerin hedef kitle ve pazarı tespit ettikten sonra aksiyon alması gerektiğini belirten Sistem Global Danışmanlık Globalleşme Koordinatörü Hazal Bedir, “Yerel bir firmadan globale geçiş sürecine ‘globalleşme’ diyoruz. Global firma demek; menşe ülkeden bağımsız olarak yurt dışındaki bir ülkeden başka birine ticaret yapıyor olmanız demektir. İş birliği halinde olduğunuz ülkenin dilini de bilmeniz, bu ülkelerdeki kitlelere hitap edebilmeniz için büyük önem arz ediyor. Ürünlerinizin proje aşamasından geçerek ürünleşmiş olması, globalde bir referans oluşturmak için olmazsa olmaz niteliğindedir. Karşınızdaki şirkete güven vermeniz gerektiği için referansınız bulunmalıdır. Bu nedenle, iletişiminizi her daim sıcak tutmalısınız. Ürününüz lokal ise bu ürünün ihracat yapma potansiyeli düşüktür. Ürününüzü dünya pazarı için revize ederken, sunduğu çözümün global bir soruna uygun olmasına dikkat etmelisiniz” dedi.
BAKANLIK DESTEKLERİNDEN NASIL YARARLANILIR?
Firmaların yurt dışına açılmaya ayıracak finansal kaynakları bulamaması durumunda Ticaret Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanılabileceğini kaydeden Sistem Global Teknoloji Uzmanı Mina Tahtalı da “Küreselleşen dünyada rekabet ederek pazar payınızı artırmalısınız. İhracat yaparak veya belirlenen ülkelerde yapılanarak gelir veya karlılığınızı yükseltebilirsiniz. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak tecrübe edinebilirsiniz. Ticaret Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanmanın ön şartları arasında şahıs şirketi dışındaki şirket türlerinden olmak, ihracat yapmak ya da ihracat yapma potansiyeline sahip olmak ve ilgili ihracatçı birliklerine üye olmak yer almaktadır. Bu desteklerden faydalanma kapsamında, teknoloji ve imalat kapasitenizi dünya çapında değerlendirebilir ve iş birlikleri oluşturabilirsiniz” diye konuştu.
TOFAŞ ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE: TEKNOLOJİDE AYAKTA KALMANIN SIRRI YENİLEŞMEDE
ULUTEK Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan TOFAŞ Ar-Ge Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş, yeni fikir ve teknoloji ile yeni ürün çıkarılmasını öngören yenileşme sayesinde firmaların dinamizmi yakalayabileceklerini söyledi.
ULUTEK bünyesindeki firmalar arasında deneyimlerin paylaşılması ve bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenen Teknoloji Sahnesi programının bu haftaki konuğu TOFAŞ Ar-Ge Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş oldu. Savaş, katılımcı firmalara yenileşim ve değişen teknoloji trendleri hakkında bilgi verdi.
SÜREÇTE DEĞER YARATILMALI
TOFAŞ’ın ürün geliştirme dinamiklerinin yenilikçi teknolojilere dayalı olduğunu belirten Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş, “Yenileme ve değiştirme anlamına gelen yenileşim kelimesinin kökeni Latinceden geliyor. Yenileşme kelimesinden çıkardığımız anlam ise yeni fikirler ve teknolojiler kullanarak üründe, proseste, hizmetlerimizde ve iş modellerimizdeki değişiklikler ile değer yaratma sürecidir. Yenileşme bir ürün veya iyileşme değil, yeni fikir veya teknolojiyle sürecin sonunda yeni bir ürün çıkarmaktadır. Biz ortaya bir değer çıkarırken trend analizi kapsamında teknolojideki gelişmeleri takip ediyor ve filtreden geçirerek yol haritamızı oluşturuyoruz. Bunu yapabilmek için fikir ve öneriler topluyor, ardından ön değerlendirme yapıyoruz. Değerlendirme aşamasını da geçtiğimizde, henüz açık olmayan noktalar varsa bunu bir araştırma projesine veya çevik projeye çeviriyoruz. Nihai değerlendirmenin ardından ürüne yatırım yapıp yapmama kararını verip, ürün geliştirme sürecine geçiyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN EN İYİ AR-GE MERKEZİ TOFAŞ
Firma olarak 8.’cisi düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde otomotivde en iyi dereceyi elde etmenin yanı sıra Ar-Ge merkezleri arasında 2’nci olmanın gururunu yaşadıklarını da belirten Savaş, “TOFAŞ’ta Ar-Ge noktasında 600’e yakın çalışanımızla 20 bin metrekarelik bir alanda bulunan laboratuvar ve ofis alanlarımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz, dünyanın her bölgesinde müşteri ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan, heyecan verici araçlar ve teknolojiler üreten bir firma olmak. 1994 yılında başladığımız Ar-Ge faaliyetlerimizden doğan ürünlerimizi geliştirirken sistemimiz çerçevesinde üretim gerçekleştiriyoruz. Bu sistemlerin birbiriyle ilgili olanlarına fonksiyon diyoruz. Dijital dünyada her geçen gün önem kazanan sanal doğrulamalar ile tasarımlarımızın istenen fonksiyonun yerine getirip getirmediğini test ediyoruz. Bütün bunları yaparken çözümlerini bilmediğimiz konularda da araştırma projeleri yürütüyoruz. 80 tamamlanan, 17 devam eden projemiz var. Çalışmalarımız kapsamında 288 ulusal, 255 uluslararası patentimiz var. Ulutek Teknopark’ta ulusal ve uluslararası birçok başarılı projeye imza atarak kendini ispatlamış olan firmalar ile işbirlikleri yapmak isteriz. ” ifadelerini kullandı.
BUTECH YAZILIM KÜMESİ DİJİTAL PAZARLAMA İLE İHRACATINI ARTIRACAK
Ticaret Bakanlığı destekli HİSER Projesi kapsamında faaliyetlerini sürdüren ULUTEK Bilişim Kümesi BUTECH üyesi 32 firmanın katılımıyla dijital pazarlama eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde dijital pazarlama araçlarının etkin kullanımıyla firmaların ihracatta önemli avantajlar sağlayabileceği vurgulandı.
ULUTEK Bilişim Kümesi BUTECH tarafından Ticaret Bakanlığı destekli Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) Projesi kapsamında düzenlenen Dijital Pazarlama eğitiminde, ihracatta önemli katkılar sağlayacak dijital pazarlamanın etkin kullanımını sağlayacak adımlar anlatıldı.
Solutionz B2B Marketing firma kurucusu Gökhan Çağatay, dijital pazarlama ve sosyal medya çalışmalarına başlamadan önce yapılacaklardan başlayarak, firmaların sürdürülebilir başarı için dikkat etmesi gereken tüm detaylara kadar bilgilendirmelerde bulundu. Doğru hedefleme yapmanın ve buna ilişkin altyapı çalışmalarının önemine vurgu yapan Çağatay, doğru stratejilerle firmaların ciddi kazanımlar elde ettiğini ifade etti.
“DOĞRU MECRALARDA VAR OLARAK, ETKİN DİJİTAL PAZARLAMA YAPILMALI”
Hedeflemenin önemine vurgu yapan Çağatay, bunun neticesinde doğru kanallarla hedef kitleye gidilmenin doğru olacağını, aksi halde stratejisiz olarak her platforma var olma stratejisinin sürdürülebilir olmadığı ve beklenenin aksine fayda sağlamaktan çok, firmalara zarar verebileceğini aktardı. Firmaların doğru stratejilerle doğru kanallar kullanarak doğru içeriklerle ve ancak doğru zamanda yapacağı faaliyetlerin fayda sağlayabileceğinden hareketle, stratejinin önemi vurgulandı.
BİLGİYE ERİŞİM, ARTIK ÇOK KOLAY
Dijital pazarlama sürecinin birçok aşamayı da beraberinde getirdiğini söyleyen Solutionz B2B Marketing Kurucusu Gökhan Çağatay, “Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu günümüzde, müşterilerinizin sizinle çalışmaya ikna olması için gereken verilerin yüzde 90’ı çevrimiçi ortamda bulunuyor. Potansiyel müşterilere ulaşabilmek için web sitenizde ziyaretçilerin almak istedikleri içeriği ve bilgiyi sunuyor olmalısınız. BUTECH küme firmalarının neredeyse tamamı, B2B odaklı şekilde çalışıyor. Firmalar genel olarak üretim, savunma, finans, hastane, inşaat, tekstil ve perakende sektörlerinde faaliyetlerini yürütüyor. B2B satın alma sürecinde bulunan problem tespiti, çözüm arayışı, alınacak hizmetlerin ya da ürünün belirlenmesi ve tedarik seçimi gibi birçok madde ile ilgili bilgiler internet ortamından edinilebilmektedir. Bu nedenle web sitenizde ziyaretçilere istediklerini vermezseniz; ne kadar doğru ürün veya hizmet de üretseniz müşteriyi kaçırabilir ve ilgisini kaybedebilirsiniz” diye konuştu.
‘LINKEDIN’DE VARLIK GÖSTERMELİSİNİZ’
Firmaların hedef kitlelerini belirlemeden müşterilerine ulaşamayacaklarını da kaydeden Gökhan Çağatay, “Dijital pazarlama stratejileri ve metotları, firmaların müşteri yaklaşımları ve edindikleri bilgiler kapsamında doğru adımlar attıklarında anlam kazanır. Bu nedenle önce kendinize doğru bilgiyi sağlamalı ve pazar hakkında sorular sorup cevaplamalısınız. Rakip analizinizi, rekabet ortamınızı, sektörünüzün duruşunu, birincil ve ikincil hedef kitlenizi belirlemeli ve bu çerçevede aksiyonlar almalısınız. İşletmeler, Linkedin’de varlık göstererek bu sonuçlar kapsamında markalarını öne çıkarabilmektedir. Potansiyel müşterilerinizin kafalarındaki soru işaretlerini aşmak ve mevcut müşterileriniz ile iletişimlerinizi kuvvetlendirerek devam ettirmek için ürün ve servislerinizi bu platformda tanıtabilirsiniz. Erişimlerinizi dünyaya açmak ve iş çevrenizi geliştirmek istiyorsanız Linkedin’deki 200’ün üzerindeki ülkede hedeflediğiniz kitlelere ulaşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
ULUTEK'TE STRESSİZ ZAMAN YÖNETİMİ EĞİTİMİ VERİLDİ
ULUTEK’te stressiz zaman yönetiminin yolları hakkında katılımcılara önemli bilgiler verildi. Ajanda tutmak gibi yöntemlerle zaman yönetiminin mümkün olduğu belirtildi.
ULUTEK Teknopark’ta BİREBİR-İK iş birliğiyle gerçekleşen ‘Stressiz Zaman Yönetimi’ başlıklı çevrimiçi eğitimde İnsan Kaynakları Danışmanı ve Profesyonel Koç Gülşen Özal, stres anında verilen ani kararların olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
DİRENME AŞAMASI ÇOK KRİTİK
Stresle başa çıkılmazsa ciddi problemlerin yaşanabileceğini vurgulayan İnsan Kaynakları Danışmanı ve Profesyonel Koç Gülşen Özal, “Stres kaynakları, dışsal ve içsel olarak ikiye ayrılıyor. Araştırmalara göre iç kaynaklı stresler, dış kaynaklı streslere göre çok daha fazla yaşam tarzını etkiliyor. Belirsizlikler ve beklenmedik yenilikler, insanı en çok strese sokan durumlar arasında. Stresten kaçınmanın yöntemini Prof. Dr. Hans Selye, şu şekilde açıklıyor: “İnsanlar, stres altındayken beklenmedik bir durumla karşılaşırlarsa 3 aşamada uyum gösterirler. 1’inci aşama, alarm aşamasıdır savaş ya da kaç tepkisi gösterilir. Eğer bu durum devam ederse 2’nci aşama olan direnme gerçekleşir. Bu aşamada fiziksel sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Direnme aşaması ne kadar uzarsa ve biz başarısız olursak 3’üncü aşama olan tükenme noktasına geliyoruz. Direnme aşaması, çok kritik bir aşamadır. Bedenimiz stres altındayken artan kalp atışı, hızlanan solunum, terleme ve artan zihinsel uyanıklık gibi verdiği tepkileri görebiliriz.”
GÜNLÜK AJANDA TUTUN
Stres kaynaklarının çok çeşitli olduğunu da dile getiren Özal, “Bazıları çözülemez ya da çözmesi çok zor ve zaman alabilirken bazen de çözülebilir strese kapılabiliriz. O minik çözülebilir stres kaynakları arka arkaya bir araya geldiyse onlar da birleşerek uzun soluklu stres kaynağına dönüşebilir. Paylaşmayı öğrenmeliyiz. Stresimizi, çözmemiz gereken sorunumuzu çözebileceğimiz kişilerle paylaşırsak eğer stresimiz azalacaktır. Kendimizi dinlendirmeliyiz, stresimizin temel kaynaklarından birisi de zihinsel ve fiziki açıdan yorgun olmamızdır. En büyük zaman hırsızı, plansızlıktır. Zaman yönetiminde en önemli kavram, öncelikleri belirlemektir. Zamanı yönetebilmek için günlük ajanda tutabilirsiniz, yapılacaklar listesi çıkarılabilir ve unutulmaması gereken bir şeyi aynı zaman diliminde yapmalısınız” dedi.
ULUTEK'TE FİRMALARA VERİ YEDEKLEMENİN ÖNEMİ ANLATILDI
ULUTEK’in veri yedekleme konusunda düzenlediği etkinlikte konuşan PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, siber saldırılara karşı yedekleme ile eksiksiz koruma sağlanabileceğini söyledi.
ULUTEK Teknopark ve PenDC işbirliğiyle bölgesinde faaliyet gösteren firmalara yönelik gerçekleştirilen ‘Veri Yedekleme’nin Önemi’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte katılımcılara, veri saklayan sistem odalarının kurum bünyesinde yer almasının maliyet açısından önemli yükleri beraberinde getireceği bilgisi verildi.
‘KURUMLARDAKİ SİSTEM ODALARI YETMEZ’
Günümüzde firmaların geleceğini ve izledikleri büyüme yolunu verilerin çizdiğini söyleyen PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, “Kurum bünyesinde veri saklayan sistem odaları, olumsuz birçok faktörü de beraberinde getiriyor. Firmaların yatırım yapmak istemediği alanların başında gelen veri merkezleri, 7/24 kesintisiz ve garantili hizmetler sunar. Firmalarda bulunan sistem odalarında genellikle yedekleme faaliyeti gerçekleştirmek için iki sunucu bulunmaktadır. Ancak siber saldırıya uğradığınızda, diğer sunucunuz da bu durumdan kolaylıkla etkilenebilir. Biz de bu saldırılara karşı önlem almak hedefiyle zorlu bir yola çıkarak, Coğrafi Yedeklilik ve Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) sistemlerini Türkiye’de hayata geçiren ilk veri merkezi olduk. Verilerimiz; Bursa, Erzurum ve Sivas’ta yedekleniyor. Güvenliliğimizi daha üst seviyelere çıkarmak için yakın tarihte Sinop ve Mersin’de de coğrafi yedeklilik sistemimizi hayata geçireceğiz” diye konuştu.
‘ELEKTRİĞİ GÜNEŞ PANELLERİNDEN ÜRETİYORUZ’
Dünya genelinde veri merkezlerinin işleyiş ve yapılarının sınıflandırıldığı sertifikaların bulunduğunu da kaydeden Murat Ünal, “Firma olarak altyapı ve kurulum sistemlerini ‘Tier 3’ standartlarına uygun bir şekilde tasarladık. ‘Yedekliliğin yedekliliği’ sisteminin yanı sıra, kurumumuz içerisinde bakım yapıldığında bile kesintisiz olarak hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Firmaların ve veri merkezlerinin en büyük maliyetinin elektrik bedelleri olduğu düşüncesinden hareketle, yenilenebilir enerji sağlamak ve uygun fiyatlı çözümler sunmak amacıyla binamızın bin 400 metrekarelik alanına güneş panelleri kurduk. Rekabet ortamında bizleri güçlü kılan bu avantaj sayesinde, ayda yaklaşık olarak 560 kilovatlık enerjiyi, çevre dostu bir şekilde elde etmenin gururu içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
ULUTEK'TE BOSNA HERSEK İLE İŞ BİRLİĞİ TOHUMLARI ATILDI
ULUTEK Teknopark, Bosna Hersek’ten gelen iş insanlarını ağırladı. Teknoloji yatırımları gündeminin ele alındığı ziyarette ortaklaşa yapılacak projeler üzerine görüşüldü.
ULUTEK Teknopark, Bosna Hersek iş insanlarından oluşan heyeti ağırladı. ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, bu tür ziyaretlerin ülkeler arasında köprüleri sağlamlaştırdığını dile getirdi.
ZİYARETLER ÜLKELER ARASI KÖPRÜLERİ SAĞLAMLAŞTIRIYOR
ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, akademik bilgiyi ticariştirilerek, teknoloji ihraç eden bir Türkiye için durmadan çalıştıklarını belirterek “Üniversite-sanayi iş birliğini geliştirecek üniversitelerdeki akademik birikimi ve araştırma sonuçlarını; mevcut kaynakların daha verimli kullanmalarını sağlayarak, ekonomik değere dönüştürüyoruz. Bünyemizde bulunan 160’tan fazla firmamızla, yenilikçilik odaklı adımlar atarak, teknoloji üreten hatta ihracat eden konuma gelmek için çalışıyoruz. Yabancı sermayelerin ülkemize çekilerek ekonomimize katkıda bulunması, firmalarımızın yurt dışı bağlantılarının geliştirilerek ihracat hacimlerinin artması gibi faydalar sağlaması sebebiyle bu tarz ziyaretleri önemsiyoruz. Bosna Hersek’ten gelen misafirlerimizi ağırlamak da çok önemli. Bu tür ziyaretler, ülkeler arası köprüleri sağlamlaştırıyor. Önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki iş birliklerinin artarak sürmesini diliyorum” dedi.
BÖLGENİN AVANTAJLARI ANLATILDI
ULUTEK Teknopark Proje İzleme ve Değerlendirme Sorumlusu Emel Morina Güzel ULUTEK Teknopark’ı anlattığı sunumda, bölgedeki faaliyetler, yapılan projeler ve Teknoparkların firmalara sağladığı avantajlara değindi. ULUTEK Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Yeditek Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Karaburun “Metal Sektöründe Görüntü İşleme” konulu sunum yaparak, faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. ULUTEK Teknopark firmalarından İletişim Yazılım firması adına ise Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu “Sanayide Dijital Dönüşüm” konusunda sunum yaparak, heyeti dijital dönüşüm konusunda bilgilendirerek, çözümlerini aktardı. Bosna Hersek iş insanlarına yapay zeka, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 gibi konularda detaylı bilgiler vererek Bosna Hersek ve Türkiye arasında gerçekleşebilecek iş birliklerinin tohumlarını attı.