Samsun Teknopark Ocak 2020 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 31.01.2020

Samsun Teknopark Ocak 2020 Haber Bülteni

OMÜ-TTO’dan İlahiyat Fakültesi akademisyenlerine proje desteği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Proje Destek Birimi, İlahiyat Fakültesi akademisyenlerine ulusal ve uluslararası projeler hakkında bilgi verdi.

İlahiyat Fakültesi’nde projeler hakkında bilgi almak için gelen Doç. Dr. Ayhan Ak, Dr. Öğr. Üyesi Bekir Özüdoğru, Dr. Öğr. Üyesi Muammer Cengiz, Dr. Öğr. Üyesi Sacit Kurt, Arş. Gör. Ömer Yıldız ve Arş. Gör. Osman Curuk’a proje birimi uzmanları ulusal ve uluslararası projeler, dış kaynaklı diğer fonlar, proje yazımı, yazımda dikkat edilmesi gereken hususlar gibi konularda bilgi vererek, proje başvurusunda önemli olan noktaları detaylı bir şekilde anlattı.

Samsun Teknopark Prototip Atölyesi yaratıcı zihinlere kapısını açtı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki Samsun Teknopark’ta Prototip Atölyesi, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın katılımıyla açıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Sanayi İş Birliği Programı” kapsamında teknolojik iş birliği destekleri ve Türkiye’nin önde gelen mühendislik, proje yönetimi ve danışmanlık şirketi Eltemtek’in katkılarıyla kurulan Samsun Teknopark Prototip Atölyesi, sanayiye hizmet verebilecek donanıma sahiptir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğinde kurulan ilk prototip atölyesi

Atölye; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Sanayi İş Birliği Programı” kapsamında teknolojik iş birliği destekleri ile kurulan ‘ilk prototip atölyesi’ olma özelliğini taşıyor ve ilk uygulama Samsun’da gerçekleştirildi.

Prototip Atölyesi’nin açılış törenine; Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın yanı sıra; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, TEDAŞ Yeşilırmak Bölge Müdürü Emre Konuksever ve Müdürlük yetkilisi Ensar Kılıç, ELTEMTEK Araştırma Geliştirme (AR-GE) Müdürü Arda Atatüzün, İş Geliştirme Şefi Sertaç Malkoç ve Makine Mühendisi Talip Ağdaşan, akademisyenler, Teknopark ve OMÜ-TTO çalışanları, girişimciler ve öğrenciler eşlik etti.

Açılış töreninde söz alan ve atölye hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran “Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgemizde Prototip Atölyesi ve Tasarım Atölyesi’nin; akademisyen ve öğrencilerimiz ile Samsun’daki girişimcilerin beklentilerini karşılamasını ve ülkemizdeki teknolojik gelişmelere katkı sunmasını temenni ediyoruz. Bu atölye Türkiye’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca destek alan ilk merkez oldu, bu anlamda önem arz ediyor. Bakanlığımıza, emeği geçen tüm bürokratlara ve Eltemtek firmasına çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Rektör Bilgiç de Samsun Teknopark’ın 2019 yılı içerisinde Türkiye birinciliğine uzandığını hatırlatarak bu başarıdan dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve ekibine teşekkür etti.

Karaaslan “Bu atölyelerle Türkiye’nin güçlü iddiasına Samsun’dan ses veriyoruz”

Düşüncelerini paylaşan Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise OMÜ’nün yine güzel bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını belirterek “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile bu güzel ortamı görmek bizler için mutluluk vesilesi. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde o güçlü iddiasına, bizler de bugün Samsun’dan güçlü bir ses veriyoruz. İlk uygulamayı Üniversitemizde gerçekleştirdiği için Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün burada inşallah üretilen fikrin ve ürünün, yapılan tasarımın, kat edilecek bilimsel gelişmenin hem ülkemizde hem dünyada karşılığı olacağına inanıyoruz. Bundan ötürü sizleri ve hocalarımızı gönülden tebrik ediyorum. Samsun’un; inşallah önümüzdeki dönemde kat etmeyi hedeflediği o ivmeyi daha da hızlandıracak, yanı sıra da Üniversite-sanayi ve iş dünyasıyla arasındaki güçlü bağlarını daha güçlendirecek çok önemli bir açılıştayız. Tekrar hayırlı olmasını diliyor, herkese katılımından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Ardından AK Parti Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Rektör Bilgiç, katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini keserek Prototip Atölyesi’ni yakından tanıdı. Prototip Atölyesi Sorumlusu Hakan Demir’in rehberliğinde ve verdiği bilgiler ışığında kurulu cihazları inceleyen protokol üyeleri, atölyenin Samsun için hayırlı olmasını dilerken, girişimcileri atölyeye beklediklerini dile getirdiler.

Bakan Mustafa Varank “Samsun gözbebeğimiz”

Açılış töreninde Çiğdem Karaaslan’ın cep telefonuyla bağlantı kuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, atölyelerin fikir sahibi girişimcilere ciddi avantajlar sağlayacağını vurgularken “Samsun gözbebeğimiz. Atölyelerin Samsun ve Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadesine yer verdi.

Her iki atölyenin maliyeti 1 milyon lira

Yaklaşık 1 milyon bütçe ile kurulan Prototip Atölyesi ve Tasarım Atölyesinde 3d yazıcılar, lazer markalama, masa üstü ve sanayi tipi CNC tezgâhları ve prototip için kullanılabilecek cihazlar bulunuyor.  Aynı zamanda Tasarım Atölyesi’nde kodlama ve robotik uygulamalarında kullanılmak üzere akıllı tahta, sanal gerçeklik gözlüğü ve bilgisayarlar ile animasyon ve görsel uygulamalar için yeşil perde ve stüdyo malzemeleri mevcut.

 

OMÜ-TTO’dan Sağlıkta Patent Semineri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İl Sağılık Müdürlüğü ile birlikte Sağlıkta Patent konulu seminer gerçekleştirdi.

Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde düzenlenen seminer OMÜ-TTO Patent Uzmanı Öğr. Gör. Çağla Koyuncu tarafından gerçekleştirildi. Seminere İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı Erol Öztürk, başhekimler, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Seminerde buluş kavramı, patentlenebilirlik şartları, koruma çeşitleri, patent ve faydalı model arasındaki farklar, korunabilecek ve korunamayacak buluşlar, sağlık alanında alınmış patent örnekleri, patentten doğan haklar ve kapsamı, rüçhan hakkı, iyi niyet süresi, buluş sahibi, başvuru sahibi ve hakları, hizmet buluşu gibi konu başlıklarına yer verildi.

OMÜ-TTO, COST Bilgi Günü’nde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, COST Ulusal Bilgi Günü’ne katıldı.

Ankara’da gerçekleştirilen etkinlikte COST kuruluşunun yeni yapısı, değişen kuralları ve COST fırsatlarından faydalanma yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Etkinliğe OMÜ-TTO Uzmanı Yaman Şeker katılım sağladı.

Yeni başarılar için BİGGSamsun eğitimleri başladı

BİGGSamsun eğitimleri yeni başarılar, yeni girişimciler ve yeni destekler için eğitimlere başladı.

BİGGSamsun 2020-1. dönem eğitimlerine Key Of Change Danışmanlık Merkezi’nden Murat Özanlar’ın eğitimiyle başladı. Eğitimde girişimcilik ekosistemi, fikir üretimi ve fikir doğrulama konularıyla giriş yapılarak girişimcilerin iş planlarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylar üzerinde durulmuştur. Sonraki eğitimlerde gerçekleştirilmesi planlanan eğitimlerden bahsedildi.

Akademisyen ve sanayicilere TÜBİTAK TEYDEB destekleri anlatıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, akademisyen ve sanayicilere yönelik güncel TÜBİTAK TEYDEB Destek Programları Bilgi Günü etkinliği gerçekleştirdi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe TÜBİTAK TEYDEB USETEG Bilimsel Programlar Uzman Yardımcısı Yılmaz Burak Kaya katıldı. TÜBİTAK TEYDEB’in bünyesinde yürütülmekte olan ulusal programlar, 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı, 1505 Üniversite Sanayi İş Birliği Destek Programı, 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, 1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı, 1512 Teknogirişim Sermayesi Destek Programı, 1602 Patent Destek Programı, Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Çağrısı ve bu programların güncel uygulama esaslarını anlattı. Ayrıca Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında uçtan uca destek konseptli programda TÜBİTAK’ın rolü ve programın işleyişinden, bunlara ek olarak TÜBİTAK bünyesinde yürütülmekte olan uluslararası programlardan ve bir örnek olarak Martera programından bahsedildi. Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sonlandırıldı.

İlgili Görseller