Erciyes Teknopark Mayıs 2019 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 22.05.2019
Erciyes Teknopark Tarafından “Türkiye İçin İcat Çıkaralım” Konulu Panel Düzenlendi
Erciyes Teknopark Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından “Türkiye İçin İcat Çıkaralım Fikri Mülkiyetin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenlendi.
Sabancı Kültür Sitesi’nde gerçekleşen panele; Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Rektör Yardımcısı ve Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, panelin açılışında yaptığı konuşmasında teknoloji transfer ofisinin önemine değindi.
Rektör Çalış, “ Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan tarihi, 2000 yılından bu yana tüm dünyada ‘Dünya Fikri Mülkiyet Günü’ olarak kutlanmaktadır. Global şirketlerin marka değerini oluşturan varlıklarının büyük bir oranını olan patent, marka, tasarım vb. fikri sınai mülkiyet haklarının teşkil ettiğini düşünürsek akademik camia ve sanayi olarak bu konuya vermemiz gereken önem açıkça görülmektedir. Fikri Mülkiyet Haklarına verilen önem, günümüzde teknoloji transferi, uluslararası ticaret, yatırımlar açısından belirleyici önemli bir etkendir. Diğer yandan fikri ürünlere kolay ulaşılması buluşçuların emeğini tam alamamalarına ve farklı buluşların yapılmasının artmasına engel olmaktadır. Bu da teknolojik anlamda ilerlemenin yavaşlamasına ve ülkelerin büyümesinin önüne geçmeye neden olmaktadır. Sınai mülkiyet haklarının korunması ile ülke olarak rekabet gücümüzün artacağı açıkça ortadadır. Bu doğrultuda Erciyes Teknopark Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitemizin ticari değer taşıyan teknolojik bilgi ve patent üretmesi hedefiyle çalışmalarımıza devam etmektedir. Üniversitelerin ticari değere sahip, sanayiye uygulanabilir bilgi üretebilmeleri için her şeyden önce doğru araştırma strateji ve politikalarını belirlemeleri gerekmektedir. Bu politikalar belirlenirken sanayici, toplum, öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları ile temasta olan teknoloji transfer ofislerinin aktif görev almaları önemlidir” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Kılıç moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Yalçıner Patent Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gürşad Yalçıner, IPART Avrupa Patent Vekili Ersin Dereligil, LES Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Murat İdal birer sunum yaptı.
Erciyes Teknopark’ta Yazılım Test Mühendisliği Sertifika Programı Düzenlendi
Erciyes Teknopark ve Kuveyt Türk Bankası Ar-Ge Merkezi iş birliği ile “Yazılım Test Mühendisliği Sertifika Programı” düzenlendi. Düzenlenen programda genel olarak uluslararası kabul görmüş olan ISTQB Foundation yöntemi işlendi.
Erciyes Teknopark’ta düzenlenen Yazılım Test Mühendisliği Sertifika Programı ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Recai Kılıç şunları söyledi:” Günümüzde teknoloji baş döndüren bir hızla gelişmektedir. Bu süreçte de yazılım ile yapılan uygulamalar oldukça önemli hale gelmiştir. Son dönemlerin en fazla konuşulan konuları arasında ise ülkelerin ekonomik ve toplumsal kalkınma sürecinde stratejik bir önem taşıyan yazılım sektörünün millileşmesi gelmektedir.
Biz de Erciyes Teknopark olarak ağırlığı yazılım firmalarından oluşan bir teknoloji geliştirme bölgesiyiz. Düzenlediğimiz bu sertifika programı ile Yazılım Test Mühendisliği hakkında farkındalık oluşturabilmeyi hedefledik. Oldukça interaktif geçen sertifika programında ISTQB’nin (International Software Testing Qualifications Board) tanımlamış olduğu yazılım test sertifikasyonu ve teorisi işlenmiştir. Bunun haricinde TTB (Turkish Testing Board), TSQR (Turkey Software Quality Report), yazılım testinde kullanılabilecek olan teknikler ve araçlar ile test otomasyonu hakkında bilgi ve demo paylaşımı yapılmıştır.
Erciyes Teknopark olarak ekosistemin ihtiyaç duyduğu, gündeme dair farklı konu başlıklarında etkinlikler düzenlemeye hız kesmeden devam edeceğiz.
İki tam gün süren ve yoğun ilgi gören program katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile tamamlandı.
Erciyes Teknopark'ın Destekleriyle Geliştirilen Erciyes Üniversitesi Patentli Rüzgar Erozyonu Ölçüm Sistemi Teknoloji Olarak ABD North Carolina State Üniversitesi'nde Kullanılacak
Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Başaran ve Erozyon Araştırma Lideri Prof. Dr. Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Başaran ve Erozyon Araştırma Lideri Prof. Dr. Günay Erpul tarafından Erciyes Teknopark'ın destekleriyle geliştirilen Rüzgar Erozyonu Ölçüm Sistemi, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan North Carolina State Üniversitesi'ne inşaat alanlarındaki toz salımlarını ölçmek amacıyla gönderildi.
Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Başaran, Erciyes Teknopark'ın destekleriyle erozyon araştırma lideri Prof. Dr. Günay Erpul ile birlikte rüzgar erozyonu ile tozun yoğun şekilde taşındığı alanlarda rüzgar erozyonunun daha doğru hesaplanmasını ve ölçülmesini sağlamak amacıyla Rüzgar Erozyonu Ölçüm Sistemini geliştirdi. Kolay ve mevcut yöntemlere kıyasla daha doğru toprak ölçümü yapan ve yüzde 90'ın üzerinde etkinlikle doğruluk oranını bulan sisteme, uluslararası dergilerde yayınlandıktan sonra talep yağdı. ABD North Carolina State Üniversitesi'nden gelen talep üzerine geliştirilen sistemden 100 adet gönderildi.
"Avrupalı ve Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği aletlerden 2 kat etkinliğe sahip yeni bir rüzgar erozyon ölçüm sistemi geliştirdik"
Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Başaran, yaptığı açıklamada, buluş hakkında bilgiler vererek, "Rüzgar erozyonu özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde Türkiye'de olduğu gibi tarım topraklarının sağlığı, bitki sağlığı, biyoçeşitlilik ve insan sağlığı açısından önemli olaylardan bir tanesidir. Dönem dönem takip edilmesi gerekir. Bunun içinde dünyada geliştirilmiş birçok alet vardır. Özellikle Avrupalı araştırmacıların ve Amerikalı araştırmacıların geliştirdiği bu aletler etkinlikleri çok yüksek aletler değil. Pasif tuzaklar olarak isimlendirilen bu aletlere alternatif daha etkin bir alet geliştirmek için 2010 yılında bir TÜBİTAK projesi verdik. Bu TÜBİTAK projesi kapsamında Avrupalı ve Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği aletlerden 2 kat etkinliğe sahip yeni bir rüzgar erozyon ölçüm sistemi geliştirdik. Ölçüm sisteminin ilk denemelerinde ERASMUS kapsamında Belçika Gent Üniversitesi yapay yağmurlama ve rüzgar erozyonu simülasyon tünellerinde gerçekleştirdik. yüksek etkinliği yakaladıktan sonrada prototip hazırlıklarına başladık. Sadece TÜBİTAK desteği değil aynı zamanda özel sektörden de bu anlamda ciddi destek aldık" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Başaran, "Aletimizi geliştirdikten ve etkinliklerini belirledikten sonra hazırladığımız bilimsel çalışmayı uluslararası saygın dergilerde yayınladık. Daha sonra dünyanın birçok bölgesinden aletimize ilgi gelmeye başladı. Aslında geliştirdiğimiz alet son derece basit ama ayrodinamik yapısı mükemmel özelliklere sahiptir. Yüz mikrondan çok daha küçük olan taneciklerin atmosferde süzülürken ya da hareket ederken kolaylıkla yakalanmasını sağlıyor. Bu nedenle de rüzgar erozyonu ölçümlerini son derece doğru ve nitelikli hesaplanmasına katkıda bulunuyor. Geliştirdiğimiz alet Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle Konya bölgesinde rüzgar erozyonunun izlenmesi konusunda yaklaşık 5 yıldır kullanılıyor. Oldukça başarılı sonuçlar elde edildi" ifadelerini kullandı.
"Aletimizin özellikle uluslararası literatürde yayınlanmasından sonra ABD North Carolina State Üniversitesi'nden bizim aletlerimizi kullanmak üzere talep geldi. Yazışmalar sonucunda belki de Türkiye'de ilk defa bir Amerikan üniversitesine Erciyes Üniversitesi tarafından teknoloji transferi yapılmış oldu. Ürünümüzden 100 adet gönderdik. İhracat yaptık ama ihracattan çok daha önemlisi ilk defa bir Türk üniversitesinden Amerikan üniversitesine teknoloji transferinin yapılmış olmasıdır. Biz bunun önemli bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Burada Erciyes Üniversitesi teknoloji geliştirme bölgesinin bize verdiği destek çok büyüktür" diye konuştu.
“Patent başvurusu yapılmış olup tescil süreci devam etmektedir”
Türk Patent Enstitüsüne aletin patentini almak için başvurduklarını kaydeden Prof. Dr. Başaran, "Bu ürünü erozyon araştırma liderimiz Prof. Dr. Günay Erpul ile birlikte geliştirdik. Ürünün etkin sonuçlarını aldıktan sonra Türk Patent Enstitüsüne patent koruması amacıyla müracaatlarımızı yaptık. İnceleme raporları çok olumlu ve muhtemelen yakın bir tarihte ürünümüz ulusal anlamda patent tescili yapılmış olacaktır. Yardımlarından dolayı da Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi'ne de teşekkür ederim. Ürünümüz özellikle tarım ve mera alanlarında rüzgar erozyonunun ölçümü ve değerlendirmesi amacıyla geliştirilmiş olsa dahi ABD'den talep edilme amacı inşaat alanlarındaki toz salımlarının ölçülmesidir. Ürünümüz inşaat alanlarında toz ölçümünde de kullanılabilir. Aynı zamanda maden sahalarında toz ölçümlerinde ve toz kontrolü amacıyla amacıyla da kullanılabilecek bir üründür" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de bu amaçla yapılacak çalışmalarda yabancı ürünlerin kullanılmasının önüne geçmiş olduk"
Geliştirdikleri ürünle yüzbinlerce liranın Türkiye'de kalmasına katkı sağladıklarını kaydeden Başaran, "Geliştirdiğimiz bu ürünle Türkiye'de bu amaçla yapılacak çalışmalarda yabancı ürünlerin kullanılmasının önüne geçmiş olduk. Belki de yüzbinlerce lira paranın ülkemizde kalmasına katkı sağladık. Ürünümüz tamamen milli ve yerli üründür. Ürünümüzün lisansını Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’ne devrettik. Bundan sonra ulusal ya da uluslararası taleplerde bu talepleri Erciyes Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi karşılayacaktır" dedi.
"Bu sistem Türkiye'de ve yurtdışındaki araştırmalarda artarak kullanılıyor"
Erozyon araştırma lideri Prof. Dr. Günay Erpul da, "Rüzgar Erozyonu Ölçüm Sistemi hem Türkiye'deki birçok araştırmada hem de yurtdışındaki araştırmalarda artarak kullanılmaktadır. Bu doğrultuda geçen yıl hem Avustralya'da hem de ABD'de kendi rüzgar erozyonu ölçüm sistemlerini kendi araştırmalarında kullanılmak üzere isteklerini yapmışlardır. Bizlerde gönderiyoruz. Bu süreçte Erciyes Üniversitesi Teknopark'ı hem tanıtımda hem de bu tür işlerin gerçekleştirilmesinde bizlere çok büyük yardımları dokunmaktadır" diye konuştu.