ULUTEK Teknopark Şubat 2022 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 9.03.2022

ULUTEK Teknopark Şubat 2022 Haber Bülteni

1. ULUTEK VE TÜBİTAK BUTAL ARASINDA TEKNOLOJİK İŞ BİRLİĞİ

ULUTEK Teknopark, firmaların ihtiyaç duyduğu test, analiz ve muayene hizmetlerinden avantajlı şekilde faydalanabilmeleri amacıyla TÜBİTAK BUTAL ile iş birliği protokolü imzaladı.

ULUTEK Teknopark, 160’ı aşkın firmanın küresel pazarda rekabet güçlerini artırmak ve yüksek kaliteli üretim gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla TÜBİTAK Bursa Test Analiz Merkezi (BUTAL) ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında firmalar, TÜBİTAK BUTAL’de çok sayıda akredite laboratuvardan oluşan test, analiz ve muayene kompleksinden avantajlı olarak faydalanabilecek.

‘AKADEMİK TECRÜBELER BİR ARAYA GELDİ’

Bilgiyi teknolojiye dönüştüren protokollerin ortak aklın yolunda önemli adımlar sağladığını belirten ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “ULUTEK olarak, bilim ve teknolojiye dayalı yöntemlerin ağırlıkta olduğu iş birliklerimizde, kentimizin ve ülkemizin küresel ekonomide rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Firmalarımız, niteliklerini ve yetkinliklerini aldıkları başarı ödülleriyle birçok kez kanıtlayarak Teknoparkımızı gururlandırdı. Biz de bu başarıyı teşvik etmek gerektiği düşüncesiyle, firma yetkililerimize üretimde kolaylık sağlamak için TÜBİTAK BUTAL ile iş birliğine gitmek istedik. Kurumlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımlarının da olacağına inandığımız protokolümüz, akademik tecrübeleri bir araya getirdi” dedi.

‘İŞ BİRLİĞİMİZ STRATEJİK BİR ADIM OLDU’

ULUTEK Teknopark’ın bilişim sektöründe gelişen yenilikçi çalışmalara öncülük ettiğini kaydeden TÜBİTAK BUTAL Genel Müdürü Sedat Aktaş da “ULUTEK ile imzaladığımız protokolümüz, paydaşlarımızla birlikte sürdürülebilir ilişkiler kurarak uluslararası standartlarda bir merkez olmak için ilerlediğimiz yolumuzda stratejik bir adım oldu. Ülke sanayisinin yapıtaşı Bursa’da, bilişim sektörü ekosistemini hareketlendirecek iş birliklerine her zaman açığız” diye konuştu.

2. BUTECH YAZILIM KÜMESİ İHRACAT İÇİN İŞ MODELLERİNİ GÖZDEN GEÇİRİYOR

ULUTEK Teknopark öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı destekleriyle Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) projesi kapsamında hayata geçirilen 'ULUTEK Bilişim Kümelenmesi' faaliyetlerini sürdürüyor. Kümenin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan stratejik yol haritasına göre belirlenen çalışmalar bir bir hayata geçiriliyor. Küme firmaları ihracat kapasitesini geliştirme odaklı eğitimler alarak faaliyetlerine başladı.  Kümelenme bilincini oluşturacak eğitim ile başlayan süreç, iş modeli oluşturma, satış ve pazarlama, inovasyon yönetimi ve son olarak dijital pazarlama eğitimleriyle devam etti. Küme firmaları, gerçekleşen beş eğitimin yanı sıra Ulutek Teknopark tarafından genel katılıma açık olarak gerçekleştirilen 100’ü aşkın webinara katılım sağlama fırsatını yakaladı.

Uluslararası arenada çalışmalarını BUTECH markasıyla sürdüren Ulutek Bilişim Kümelenmesi, küme firmalarının rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesini teminen, ihtiyaç analizi sonuç raporunda ortaya konan "İş Modeli Sıkılaştırma" konulu danışmanlığına başladı. Sekiz ay sürecek danışmanlık süreci ile birlikte firmaların, iş modeli kurgusunun ve yapılanmalarının gözden geçirilmesi ve iyileşmelerin yapılarak ihracat odaklı faaliyetlere daha hazır hale gelmeleri amaçlanmaktadır. Firmaların gelişim alanlarında yapılacak çalışmalarla, firmaların  küresel çapta satış kabiliyetlerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Yenilikçi Çözümler “Ulutek Partnerim Platformu”nda

BUTECH Yazılım Kümesi Bursa’nun güçlü yazılım firmalarından oluşuyor ve firmalar yenilikçi çözümleriyle Türkiye çapında olduğu gibi dünya çapında da başarılı projelere imza atarak yetkinliklerini ispatlamış durumdalar. Birçok farklı sektöre destek veren kümelenme firmalarının yanı sıra Ulutek’teki başarılı birçok firmaya Ulutek’in 2021’de hayata geçirdiği Ulutek Partnerim Platformu’ndan kolayca ulaşım sağlanabiliyor. ulutekpartnerim.com adresi üzerinden oluşturulan talepler, ULUTEK Yönetimince ilgili firmalara yönlendirilerek, sanayinin ihtiyaçlarının yerli ve yüksek katma değerli çözümlerle karşılanması sağlanıyor.

3. ULUTEK'TE "KALİTELİ YAŞAM" ÜZERİNE KONUŞULDU

ULUTEK’te firmalara günlük yaşam standartlarını kaliteli hâle getirmek ve sağlıklı bir şekilde yürütmek amacıyla uygulanabilecek püf noktaları anlatıldı.

ULUTEK Teknopark’ta gerçekleştirilen 'Yaşlanmadan Yaş Almak' başlıklı çevrimiçi etkinlikte Diksiyon Eğitmeni Seda Çapçı, kaliteli yaşam konusunda Sunum yaptı.

‘HERKESİN KİŞİSEL GELİŞİM YOLCULUĞU FARKLIDIR’

Zihin, ruh ve bedenin bir bütün olarak bireylerin kişisel gelişimini oluşturduğunu belirten Seda Çapçı, “Sağlıklı ve kaliteli beslenmek, hepimiz için birer seçimdir ve yaşlanmadan yaş almayı sağlar. Her bireyin kişisel gelişim yolculuğu kendine has ve özeldir. Yaşadığınız yıllar boyunca deneme yanılma yoluyla kişisel gelişiminizi tamamlamaya yaklaşabiliriz” dedi. Sağlıklı bir yaşam sürmenin sağlıklı düşünceleri de beraberinde getireceğini söyleyen Çapçı, “Tıpkı bir makinenin sürekli çalışarak yorulma ihtimalinin yüksek olması gibi sizin de sürekli olarak aksiyon hâlinde olmanız sizi olumsuz etkileyecektir. Erken kalkmak, dengeli beslenmek ve dinlenmek yaşam standardizasyonunu sağlıklı bir şekilde düzenleyecektir” diye konuştu.

4. ULUTEK'TE "İŞYERİNDE GÜVEN KÜLTÜRÜ" KONUSU ELE ALINDI

ULUTEK’te düzenlenen webinarda, iş yerinde güven kültürünün oluşturacak duygu durumları anlatıldı. 

ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen “OXY’LİDER” başlıklı webinarda konuşan İnsan Kaynakları Danışmanı ve Eğitmen Sezgin Akgün Hacızade katılımcı firmalara, bireysel duygu durumlarındaki değişikliğin çevreyi de olumlu etkileyerek iş yeri kültürünün oluşturulmasını sağlayacağı bilgisini verdi.

 
‘OKSİTOSİN, GÜVEN ETKİSİ VERİR’

Çalışma ortamında bireyler arasında olumlu etkiler yaratacak davranışlar kapsamında güvenilir bir duygu bağının oluşacağını belirten Sezgin Akgün Hacızade, “İş yerinde oluşacak güven kültürü çok önemlidir. Bu güven kültürü, çalışan kişiye inanç sağlar ve hata yapmayacağı bir yapı oluşturur. İş yerinizde bireysel değişimler ile güven ve mutluluk getirecek beyin kimyasalları vardır. Güven etkisi veren, ahlak molekülü oksitosin kimyasalı, çevrenizdeki herkesi etkiler ve önemli bir zincir oluşturur. Oksitosin karşılık beklemeden yapılan iyilik karşısında sergilenir ve bu kapsamda oksitosin salgılayarak her iki tarafı da mutlu edersiniz” dedi.   

‘İŞ ORTAMINI KİMYASALLAR YÖNETİR’

Takım liderinin beden dilinin çalışanları çeşitli şekillerde etkileyebileceğini de söyleyen Akgün, “İyi bir lider olabilmek için, iyi bir insanın özelliklerinin taşınması çok önemlidir. Liderin beden dili, kelimeleri ve düşünceleri çalışanların güven ortamına değer katacaktır. Çalışanlar, karşılaştıkları problemler karşısında ekip liderinin salgıladığı bu kimyasal sayesinde çözüm yollarını geliştirmelerini sağlarken, iş ortamını da sağlıklı bir şekilde yönetecektir” diye konuştu.

5. ULUTEK'TE KÜRESEL PAZARA GİRİŞ YOLLARI ANLATILDI

ULUTEK’te küresel pazara açılmak isteyen girişimcilere, ülkeler arası bağlantı kurma ve istihdam sağlamanın yolları anlatıldı.

ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen ‘Uluslararası Pazara Açılmak ve Yurtdışından Personel İstihdamı’ başlıklı webinarda konuşan Ontop Kuzey Ülkeleri ve Doğu Avrupa Satış Direktörü Ahmet Özçelik, bölgede faaliyet gösteren firmalara küresel rekabet ortamında avantaj sağlayacak yöntemler hakkında bilgi verdi. 

‘FİRMANIZA KÜRESEL YETENEKLER KATIN’

Firma yetkililerine birden fazla ülke ile çalışmak ve istihdam sağlamak için uluslararası bağlantıları olan firmalarla iş birliği kurulabileceğini kaydeden Ontop Kuzey Ülkeleri ve Doğu Avrupa Satış Direktörü Ahmet Özçelik, “27 milyon dolarlık yatırımla ABD’de hayata geçirilen firmamızda, 700 kişi ile çalışıyoruz. 150’den fazla ülkede, ekibinizi hızlı ve kolay bir şekilde küresel pazara hazırlamanız için araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Firmanızı dünyaya hazırlamak için yurt dışında personel istihdamı sağlayabilmeniz büyük önem arz ediyor. Farklı organizasyonlar ile birlikte farklı insanlarla bağlantı kurmanız, işletmenize küresel yetenekleri katacaktır” dedi. Türkiye’de yüksek kalitede üretimlerin gerçekleşmesine rağmen uluslararası pazarlama alanının çok fazla gelişme göstermediğini de kaydeden Özçelik, “Dünya pazarlarına açılmak ve her ülkeye kolaylıkla entegre olmak için, o kültürün özelliklerinin firmanızda bulunması sizi fazlasıyla öne çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

6. ULUTEK'TE ALMANYA'DA START-UP KURMANIN AVANTAJLARI ANLATILDI

ULUTEK’te firma yetkililerine Almanya’da Start-Up’lara sağlanan avantajlar ve gelişen teknolojiler hakkında bilgi verildi.

ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen ‘Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti (Almanya) Tanıtım Toplantısı’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte NRW.Global Business Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya ve KölnBusiness Yatırım Destek Ofisi Start-Up Biriminden Dr. Antje Lienert katılımcılara Almanya’da Start-Up ekosisteminin avantajlarını anlattı.

KUZEY REN-VESTFALYA, EN ÜST SIRADA

Firmalara, Almanya’da Start-Up’ların eyaletlere göre dağılımlarında en üst sırada Kuzey Ren-Vestfalya’nın yer aldığını belirten Dr. Adem Akkaya, “Start-Up ekosisteminin güçlü olduğu noktalarda girişimcilerin başarıları her zaman büyük rol oynamaktadır. Almanya’da, en fazla Start-Up sayısı beklenenin aksine Berlin veya Münih’te değil; Kuzey Ren-Vestfalya’dadır. Almanya’da yer alan eyalet hükümetleri girişimcilerini, kırmızı halıyla karşılarcasına ekosistem iyileştirmektedir ve dijital teknolojiler, yapay zekâ, siber güvenlik, blockchain gibi alanlarda Ar-Ge merkezleri teşvik edilmektedir. Türkiye’de, Bursa sanayisinin teknoloji üretiminde öncü atılımlar gerçekleştirmesi nedeniyle Almanya’da kolaylıkla şirketleşebileceğine inanıyoruz” dedi.

‘BÖLGEDE BURSA SANAYİSİ, ETKİN ROL OYNAMALI’

Kuzey Ren-Vestfalya’da yer alan dünyanın en büyük fuarının uluslararası pazarda önemli bir yer teşkil ettiğini de söyleyen Akkaya, “Yıllık 6 milyon ziyaretçisiyle 100’den fazla uluslararası ticaret fuarına ev sahipliği yapan Kuzey Ren – Vestfalya, aynı zamanda dünya markalarının en büyük pazar yeri konumunda bulunmaktadır. Yabancı firmaların en fazla yatırım yaptığı bu bölgede,  Bursa sanayicilerinin kilit rol üstlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

7. ULUTEK'TE ETKİLİ İLETİŞİM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

ULUTEK, günlük ve iş hayatında iletişimi daha etkin kullanabilmeye yönelik ‘Etkili İletişim’ eğitimi gerçekleştirdi.

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen ‘Etkili İletişim’ eğitiminde PRODA Danışmanlık, Yönetim Danışmanı Mehmet Murat Bakım, hedefe giden yolun temelinde etkili iletişimin yer aldığını belirtti.

AYNI EGODA İLETİŞİM KURULMALI

Etkili iletişimin, karşımızdaki kişinin bize ne anlatmak istediğini tam olarak anlamak ve bizim ona ne anlatmak istediğimizi tam olarak anlatmak üzerine kurulu olduğunu belirten Mehmet Murat Bakım, “Bu iki yönlü iletişimi doğru ve etkin kullanmalıyız. Her bireyin içinde ego vardır ve iletişimi bu egolara göre yönetmemiz gerekmektedir. Bu egolar, çocuk-yetişkin-ebeveyn olmak üzere üçe ayrılır. Karşımızdaki insanla aynı egoda iletişim kurmak, etkili iletişime imkân sağlayacaktır” diye konuştu. 

BEDEN DİLİNİN ORANI YÜZDE 60

Doğru ve yanlış iletişim örnekleri veren ve iletişim sırasında neler yapılıp yapılmayacağını da katılımcılarla paylaşan Bakım, “Kişi, öncelikle kendini tanımalıdır. Kendini tanıma, insanı tanıma, algılarımız, duygularımız, dinlememiz ve beden dilimiz etkili iletişimin olmazsa olmazlarıdır. Bunların içinde beden dilimiz, etkili iletişimde çok daha büyük bir öneme sahiptir. Beden dilinin etkili iletişimdeki oranı ise yüzde 60’tır” ifadelerini kullandı.

8. ULUTEK'TE VERGİ İSTİSNALARI ELE ALINDI

ULUTEK Teknopark’da ücret bordrolarındaki değişiklikler, teşvikler ve vergilendirme konuları hakkında firma yetkililerine bilgilendirme yapıldı.

ULUTEK Teknopark Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara toplantıda özellikle Teknokent’lerde ücret bordrolarında yapılan değişiklikleri detaylandırılırken teşvikler ve vergilendirilme konularındaki düzenlemeleri ele aldı.

1 OCAK’TAN İTİBAREN GEÇERLİ

ULUTEK Teknopark Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara, “7349 sayılı Kanunla 1 Ocak’tan itibaren yapılan ücret ödemelerine yönelik bir uygulama hayata geçirildi. Hizmet erbabının ödeme yaptığı aydan geçerli olmak üzere asgari ücretin aylık brüt tutarından işçinin sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edildi. İstisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilimi tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek” dedi.

TEKNOPARK ÇALIŞANLARI DA İSTİSNA KAPSAMINDA

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde 10 Şubat ‘ta yapılan değişiklikle kuluçka firmasının yeniden tanımlandığını da kaydeden Ali Kara, “Bu değişiklik ve tanımlamaya bağlı olarak Ar-Ge ve destek personelinin ücret ve vergilendirilmesi değişti. Asgari Geçim İndirimi sonrası düzenlenen asgari ücret istisnasına isabet eden vergi düşüldükten sonra kalan vergi tutarı; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar da damga vergisinden istisnadır. Yani teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda çalışanların ücretleri de, istisna kapsamına alındı” ifadelerini kullandı.

9. ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE SİBER GÜVENLİK KONUŞULDU

ULUTEK Teknoloji Sahnesi’nde siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri anlatıldı. Firmalara, siber güvenlik testlerinin asgari haftalık yapılması gerektiği mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark’ta faaliyet gösteren firmaların bilgi ve tecrübe paylaşımlarını artırmak amacıyla düzenlenen Teknoloji Sahnesi’nin konuğu, BG-TEK Bilgi Güvenliği Teknolojileri oldu. Firmanın Kurucu Ortağı-Proje Yöneticisi Durmuş Ali Şen, katılımcı firma yetkililerini siber güvenlik ürünleri geliştirmek ve siber güvenlik hizmetleri konularında bilgilendirdi.

AR-GE FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR

Programın açılış konuşmasını yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Teknoloji Sahnesi programımız, firmalarımız arasında olası iş birliklerinin kapısını aralıyor” ifadelerini kullandı. Ar-Ge faaliyetlerini ULUTEK’te sürdürdüklerini belirten Durmuş Ali Şen de “2011 yılında 3 kişiyle birlikte başladığımız şirketimizde, bugün 25 kişiyiz. Türk bilişim sektörünün ciroları itibariyle en büyük şirketlerini belirleyen Bilişim 500’de 2007 yılından beri yer alıyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne ilk günden bu yana üye olmamızın yanı sıra protokoller ve eğitimlerle birlikte üniversitelerle sürekli olarak iş birliği hâlindeyiz” diye konuştu.

‘ZAFİYETLERİ ÖNGÖREBİLMELİSİNİZ’

Yetkin ve kaliteli üretimin bilgi teknolojileri alanında fark yaratmada önemli olduğunu da kaydeden Şen, “Siber güvenlik testleri yılda bir defa değil; haftalık veya aylık periyotlarda yapılmalıdır. Bu kapsamda geliştirdiğimiz ürünümüz, firmaların yıl içerisinde karşılaşabilecekleri zafiyetleri görmelerini sağladı ve güvenlik artık bir süreç hâline geldi. Yabancı markaların oldukça fazla rağbet gördüğü bir sektörde yerli üretim gerçekleştirmek çok zor olsa da bunu başarmanın gururunu yaşıyoruz. Hayalimiz uluslararası düzeyde bir firma olmak” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Görseller