Samsun Teknopark Mart 2019 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 29.03.2019
Ordu Üniversitesi’nde BiggSamsun Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanı Rabia Akçatemiz, Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Ordu Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerine yönelik Samsun Teknopark, OMÜ-TTO ve BiggSamsun projesini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Programı’nın Karadeniz Bölgesi’nin uygulayıcı kuruluşu olan Samsun Teknopark, program başvuru koşulları, başvuru alanları ve teknik konulardan oluşan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda katılımcılara Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO’da anlatılarak, bu kurumların bölge için önemi ve ekosisteme sağladığı katkılar anlatıldı. Akademisyen ve öğrencilerin Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO’dan nasıl faydalanacakları hakkında bilgiler verilen sunum interaktif bir şekilde devam etti. Sunuma Ordu Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin yanı sıra OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı.
OMÜ-TTO’dan proje seferberliği
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), TÜBİTAK’tan ret alan akademisyenlerle halihazırda TÜBİTAK projesi yürüten akademisyenleri bir araya getirerek çalıştay gerçekleştirdi.
OMÜ Ziraat Fakültesi DOKAP Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştay Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran’ın konuşmasıyla başladı. OMÜ’de TÜBİTAK’a başvuru sayısının çok yüksek olmadığını belirterek konuşmasına başlayan Kuran, ‘Sektör ya da sanayi ile iş birliği içinde olan proje sayımız neredeyse yok diyebileceğimiz durumda ve desteklenen proje sayımızda az. TÜBİTAK’tan proje desteği almak istiyorsak projemizi, hipotezimizi karşı tarafa doğru bir şekilde aktarmalıyız ki evet bu proje yapılsın diyebilsinler’ dedi.
Akademisyenlerin TÜBİTAK’a sunulan projelerde başarı sağlaması adına faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Kuran, ‘TTO bu konuda Dış Kaynaklı Proje Eğitimleri, fakülte bazlı proje eğitimleri, birebir görüşme ve destekler, projeleri dışarıdan bir göz olarak okuyarak akademisyenlerimize destek sağlıyorlar’ diye konuştu.
Proje yazma kültürüne katkı sağlamak ve bu kültürü geliştirmek adına yapılan faaliyetlerin önemli olduğunu vurgulayan Kuran, ‘Üniversitemizde projesi ret olan akademisyen sayımız buradakinden fazladır. Fakat bu bir başlangıç ve bu çalıştayları düzenli olarak gerçekleştirerek ret sayılarımızı azaltıp, kabul sayılarımızı artıracağız. Bu çalıştayı düzenleyen TTO ekibi ve iştirak eden sizlere de teşekkür ediyorum’ diyerek sözlerini sonlandırdı.
Prof. Dr. Mehmet Kuran’ın ardından OMÜ-TTO Proje Destek Birimi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Kubilay Yıldırım projelerin ret olma sebepleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından akademisyenler grup çalışması yaparak moderatör akademisyenlerle birlikte bundan sonraki süreçte proje yazımında, hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken hususları tartıştılar.
Çalıştaya OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan’ın yanı sıra OMÜ-TTO Üniversite-Sanayi İş Birliği Birimi Akademik Danışmanı Prof. Dr. Sermin Elevli, Şirketleşme ve Girişimcilik Birimi Akademik Danışmanı Prof. Dr. Kürşat Demiryürek ve Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Birimi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz katıldı.
Dış kaynaklı proje eğitimleri devam ediyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitimi’nin onikincisi 6-7 Mart tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.
İki gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününün ikinci yarısında ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirdi ve ikinci gün OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Akademisyenlerin bir konu üzerinde gruplar halinde gerçekleştirdiği proje yazım etkinliği, proje sunumlarının ardından sonlandırıldı.
Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO, University4Society etkinliğinde
Girişimci ruha sahip olan kişilere, bulundukları çevrede yaratabilecekleri etkiyi göstermek amacıyla ortaya çıkan bir girişimcilik maratonu olan University4Society OMÜ etkinliği Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
University4Society OMÜ yarışmaları Dr. Öğr. Üyesi Naci Murat’ın motivasyon konuşmasıyla başladı. Ardından 25 fikrin katıldığı yarışmada 10 fikrin büyük finale katılması için Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Samsun TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ümit Bener Ayla’dan oluşan ön jüriye girişimciler sunumlarını gerçekleştirdi. 25 iş fikri değerlendirilerek 10 fikir büyük finale katılmaya hak kazandı.
Büyük final öncesinde Samsun Teknopark Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanları Rabia Akçatemiz ve Pelin Baylan Yılmaz tasarımcı düşünce eğitimi gerçekleştirdiler. Ardından girişimcilere Samsun Teknopark firma sahiplerinden Accecare firma ortakları Cemre Öncel, Melike Eroğlu, Efe Aydın, Burak Can Güner, Karal Görsellik firma ortakları İsmail Fevzi Altuniç ve Alper İlkay Karataş, Yeşil Mavi Yazılım sahibi Muzaffer Bayramoğlu, Relen Mühendislik sahibi Şerif Can Sezer, Tekşen Bilişim sahibi Samet Teke, Earth Telekomünikasyon sahibi Adem Yalçın’ın da aralarında bulunduğu mentorler tarafından girişimcilik ve iş kurma konusunda ki tecrübe ve bilgiler paylaşıldı.
Büyük finale kalan 10 iş fikrinin en iyisinin seçilmesi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Dr. Öğr. Üyesi Naci Murat, Samsun İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Köksal Kır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç ve Uçak Mühendisi Yusuf Kahveci’den oluşan ana jürinin karşısına çıkan girişimciler iş fikirlerini aldıkları eğitimler çerçevesinde geliştirerek sundular.
Jürinin değerlendirmeleri neticesinde University4Society OMÜ yarışmasının kazananı sağlıklı beslenen insanlara meyve sebze otomatı yaparak sağlıklı beslenme bilincini oluşturmayı amaçlayan Healty Mat oldu.
Samsun Teknopark’ta ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ yapıldı
Samsun Teknopark ve İŞKUR iş birliğiyle ‘KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ düzenlenerek 4 gün boyunca 25 girişimciye Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç tarafından uygulamalı girişimcilik eğitim gerçekleştirildi.
Eğitimde katılımcılara girişimci kimdir, nasıl olunur, iş modelleri nasıl oluşturulur, iş planı, pazar araştırması, sunum teknikleri gibi eğitimlerin yanı sıra atölye çalışması kapsamında girişimcilik etkinlikleri düzenlendi.
Eğitimin sonunda katılımcılara bundan sonraki süreçte başarılar dileyen Özkoç, ‘Hep birlikte çok verimli 4 gün geçirdik. Başarılı işlere imza atacağınızı düşünüyorum. Hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyorum’ dedi.
Eğitime katılan girişimciler ise, gerçekleştirilen eğitimlerden çok faydalandıklarını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini ilettiler.
OMÜ-TTO’dan akademisyenlere tebrik ziyareti
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), TÜBİTAK projesi kabul edilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi akademisyenlerini ziyaret etmeye devam ediyor.
OMÜ-TTO’dan destek alan ve TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Kalyoncuoğlu’nu ziyaret ederek bundan sonraki süreçlerde OMÜ-TTO’nun desteğinin devam edeceğini dile getirerek tebriklerini illetti.
TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan bir diğer akademisyen OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Murat Aksoy’u da ziyaret eden OMÜ-TTO, bundan sonraki süreçlerde TTO olarak gerekli desteğin sağlanacağını ve projenin yürütülmesi konusunda ihtiyaç duyulan konularda yardımcı olunacağını söyledi.
7
Samsun Teknopark’ta ‘Tıpta Girişimcilik Paneli’ yapıldı
Samsun Teknopark Smartroom Ön Kuluçka Merkezi’nde OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sinan Engin’in moderatörlüğünde ‘Tıpta Girişimcilik Paneli’ gerçekleştirildi.
Program Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanı Rabia Akçatemiz, Samsun Teknopark ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) tanıtım sunumuyla başladı. Ardından tıpta girişimciliğin detayları, patent süreçleri, yatırımcı bulma, patent ve ar-ge sürecinde sorun çözme konularında panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Kaan Dericioğlu, Samsun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Gürkan ve Toker Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis İncilay Toker panelist olarak yer aldı.
Tıp Fakültesi Girişimcilik ve İş Kurma dersleri Samsun Teknopark’ta yapılmaya devam edilerek, ‘Tıpta Girişimcilik’ konusunda Tıp Fakültesi akademisyenleriyle iş birliği yapılması kararlaştırıldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanları Çağla Koyuncu ve Ecem Alan Kevseroğlu’da panele katılım sağladı.
Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO, Karadeniz Kariyer Fuarı’nda
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve paydaşları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) de yer aldığı Karadeniz Kariyer Fuarı, 11-12 Mart tarihlerinde Trabzon’da yapıldı.
Karadeniz Bölgesi’ndeki 12 paydaş üniversitenin katkı ve katılımıyla gerçekleştirilen fuara, Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO adına Kurumsal İletişim Uzmanı Ergün Alver katılım sağladı. Ziyaretçilere iş ve staj ile ilgili gerekli bilgiler verilerek girişimcilik ve BiggSamsun konusunda detaylı bilgiler aktarıldı.
Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO standına yoğun ilgi gösterilirken, öğrenciler, iş dünyasında yer alan firmaların temsilcileriyle birebir görüşme fırsatı yakaladı, iş ve staj başvurusunda bulundu ve fuar kapsamında düzenlenen çeşitli eğitimlere katılma şansı yakaladı.
Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO, IDEA’19’da
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Mükemmellik Topluluğu tarafından organize edilen IDEA’19 etkinliğine Samsun Teknopark ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi stant ve konuşmacı olarak katılım sağladı.
OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Samsun Teknopark, OMÜ-TTO ve BiggSamsun’u anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Öğrenci ve akademisyenlerin katılım sağladığı etkinlikte girişimciliğin önemini ve iyi bir girişimci olmak için nelerin yapılması gerektiğini anlatan Mortaş, ‘Hayal edip harekete geçmeliyiz. Harekete geçersek bir şeyleri değiştirebiliriz. Artık az çalışma çok uyuma zamanı değil, artık çok çalışıp az uyuma, çok üretip az tüketme zamanı. Hepimiz kendimize ve ülkemize bir şeyler katma yolunda ilerlerse her şey şu andan daha güzel ve iyi olabilir’ dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş’ın konuşmasının ardından kendisine plaket takdim edildi.
OMÜ-TTO’dan TAGEM Bilgilendirmesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Samsun Teknopark Tarım ve Orman Bakanlığı Ar-Ge Destekleme Programı ve Çeşit Tescili Bilgilendirme Etkinliği’ni Ziraat Fakültesi DOKAP Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirdi.
TAGEM Ziraat Mühendisi Dr. Fatih Tosun ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Ziraat Mühendisi Dr. Rasim Ünan destekleme programları, çeşit tescili için gerekenler başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklemelerini anlattı.
Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin ilgi gösterdiği eğitim soruların cevaplandırılmasının ardından sonlandırıldı.