GOSB Teknopark Ekim 2022 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 7.11.2022

GOSB Teknopark Ekim 2022 Haber Bülteni

 TEKNOLOJİ FUARI

GOSB Teknopark firmalarımızı, sanayi firmaları ile bir araya getirdiğimiz Teknoloji Fuarımızı gerçekleştirdik. Stant açan firmalarımıza ve katılım sağlayan tüm ziyaretçilere ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz.

SAVTECH 2022 SAVUNMA SANAYİ FUARI

Gebze Teknik Üniversitesi IAPS Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Savunma Sanayi Fuarına 13-14 Ekim tarihlerinde katılım sağladık.

2022 TÜRKİYE KOREA SMART CİTY ROADSHOW

KOTRA'nın 2022 Türkiye Korea mart City Roadshow kapsamında düzenlediği programa Genel Müdürümüz Tolga Bildirici katılım sağladı. Programda, Türkiye'de başarılı çalışmalar yapan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin de yaptıkları uygulamalar hakkında bilgi verdi.

SAHA EXPO 2022 FUARI

GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO 2022 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarına katılım sağladı.

DEVLET TEŞVİKLERİ TANITIM GÜNLERİ

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Devlet Teşvikler Tanıtım Günleri İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bilim paneline T.C. İletişim Başkanlığı İletişim Uzmanı Sn. Selda Yılmaz moderatörlüğünde GOSB Teknopark Genel Müdürü Sn. Tolga Bildirici, Dijitalpark Teknopark Genel Müdürü Sn. Tahsin Engin, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Sn. Serdar Alemdar ve Yıldız Teknopark Genel Müdürü Sn. Orhan Tanışman katılım sağladı. "Geleceğin Burada" ve "Devletin Senin Yanında" sloganı ile girişimcilere ve girişimci adaylarına dokunması yönünden oldukça önemli olan program yoğun ilgi gördü.

MENTOR MENTİ TANIŞMA TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın mentor-menti çalışması kapsamında Gaziantep OSB Teknokent ile tanışma toplantımızı gerçekleştirdik, ortak gerçekleştirebileceğimiz projeler için fikir paylaşımında bulunduk.

İNOVATA GİRİŞİMCİLİK ve KULUÇKA MERKESİZİ ZİYARETİ

Gebze Ticaret Odası Başkanı Sn. Nail Çiler, Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Adem Yıldırım, Yazılım Meclisi Üyesi Sn. Caner Bulut ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi'nden Ulaş Vural İnovata Girişimcilik ve Kuluçka Merkezimize ziyaret gerçekleştirdiler. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz.

ONATUS & KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİ

Onatus Öngörü Teknolojileri, Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği teknolojisini kullanarak ülkemizdeki farklı sektörlere yönelik özel alaşım geliştirme çalışmalarına devam etmektedir. Bu doğrultuda Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü ile ortaklaşa yürütülen hafifleştirilmiş bakır alaşımı geliştirilmesi projesi kapsamında geliştirilen alaşımın deneme dökümü başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Projelerin ilerleyen aşamalarında, geliştirilen alaşımın ticarileşebilme potansiyellerinin değerlendirilmesi planlanmaktadır.

SONİTUS FİRMAMIZ MSI DERGİSİNDE

Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk KÜTEN “Savunma, havacılık ve gemi inşa sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” başlıklı yazısını MSI Dergisine anlattı

Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk KÜTEN: “Savunma, havacılık ve gemi inşa sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Aras Marine Yatırım Holding’in bir iştiraki olan ve bu şirketler topluluğunun 27 yılı aşan tecrübesini arkasına alan Sonitus Mühendislik; savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerine yönelik çözümler geliştiriyor ve bunların üretimini gerçekleştiriyor. Firma, GOSB Teknopark’ta bulunan Ar-Ge ve tasarım ofisi ve Kocaeli Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan, modern teknoloji ile donatılmış fabrikasıyla Türkiye’nin ekonomisine önemli değer katıyor.

Sonitus Mühendislik, tasarım ve müşteri odaklı bir bakış açısıyla savunma, havacılık ve denizcilik sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yüksek teknolojili ürün ve mühendislik çözümleri sunuyor. Bunları yaparken hedef pazar ve teknoloji trendlerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek müşterilerinin hedeflerine özel, yenilikçi çözümler geliştiriyor. Hedef, Sürdürülebilir Ürün ve Başarı

Müşteri ihtiyaçlarına özel tasarım ve imalat yapabilen Sonitus, bilgi birikimini ve ileri teknolojiyi kullanarak yerli ve yabancı firmaların taleplerini karşılıyor. Tasarım, mühendislik hesapları ve prototip imalat talepleri için çözümler sunuyor. Tasarladığı sistemlerin prototip imalatlarının akabinde, seri imalatını da gerçekleştiriyor.

Sonitus Mühendislik, hizmet verdiği sektörlerde kullanılan güncel teknolojilerin neredeyse tamamını kapsayan geniş yelpazedeki yetkinlikleri sayesinde ASFAT, RMK Marine, Sefine, Sedef ve STM gibi sektörün büyük oyuncularının çözüm ortağı konumunda. Ayrıca SaSaD, SAHA İstanbul, OAİB gibi kümelenme ve birliklerin de üyesi. Firma, müşteri odaklı yaklaşımı, kalitesi ve sürekli iyileştirme felsefesiyle bugüne kadar elde ettiği başarıları sürdürmeyi hedefliyor. Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk Küten, bu hedeflerini gerçekleştirecekleri ortamla ilgili şu tespitleri yapıyor: “Dünya genelinde ülkelerin güvenlik ihtiyaçları giderek artarken uyguladıkları stratejilerin çeşitliliği de dikkate değer şekilde artıyor. Bir yandan savunma ve havacılık sektörünün imkân ve kabiliyetleri gelişirken diğer yandan da birlikte çalışabilirlik kavramının değer kazandığını görüyoruz.

Türkiye, artık tüketen değil üreten; ithal eden değil ihraç eden; savunma ve güvenliği başka ülkelerin keyfine göre değil kendi imkân ve kabiliyetleri ile sağlayan; aynı zamanda ürettiği savunma sistemleriyle sadece kendisinin değil dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke konumuna yükseldi.

Biz de savunma, havacılık ve gemi inşa sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”“Sonitus Mühendislik, bir çekim merkezi olmaya devam ediyor.”

Küten, Sonitus Mühendislik ’in, ortaya koyduğu vizyonla insan kaynakları alanında ilgi gördüğünü de belirtiyor: “Sektör, nitelikli insan kaynağı anlamında zor bir dönemden geçerken Sonitus Mühendislik bir çekim merkezi olmaya devam ediyor. Sonitus Mühendislik olarak insan kaynağımıza, potansiyelimize ve bunu güce dönüştürecek olan mühendislik bilgimize güveniyoruz.”

Küten, Sonitus Mühendislik ‘in yaşadığı kurumsal dönüşüme de dikkat çekiyor: “Sonitus Mühendislik, son dönemde önemli bir dönüşüm içerisine girdi ve Aras Marine Holding bünyesine katılmakla da bu süreç hızlandı. Sonitus Mühendislik’i, içinde çok kıymetli inci bulunan bir istiridyeye benzetiyorum. Dışarıdan bakınca istiridyenin görüntüsü belki biraz mat, çok fazla ilgi çekmiyor; ancak içinde pırıl pırıl ürünler ve kabiliyetler mevcut. Görevim de bu inciyi ortaya çıkarmak ve dış kabuğuyla birlikte parlatmak.”

Gelecekte Anahtar Teslim Çözümler ve İhracat Var Küten, geleceğe dair şunları söylüyor: “Değişen ve büyüyen kadromuzla yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimiz kapsamında iş geliştirme stratejilerimizi gözden geçirmeye başladık. Hedefimiz, katma değerimizi arttırarak yurt içindeki konumumuzu güçlendirmek ve bir taraftan da yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerimizi gözle görülür şekilde arttırmak olacak. Sahip olduğumuz ürünler ve kabiliyetlerle ihracat pastasından da çok daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum. Bu yöndeki faaliyetlerimize, özellikle 2023 yılından itibaren hız vereceğiz.”

Sonitus Mühendislik ‘in SAHA EXPO katılımıyla ilgili olarak ise şunları ifade ediyor: “Bu yılki fuar standımızda, hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlanmış Hava Aracı Transfer Sistemi; uzun vadeli veri toplamak için geliştirilmiş, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip otonom bir sualtı aracı olan Narval 1006; sert deniz koşullarında malzeme ve insan transferinin güvenli, hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlayan, özellikle offshore rüzgâr türbinlerinde kullanılması planlanan 3D Gangway ve yükleme şartları veya çevresel etkiler altında oluşan yapısal davranışları gerçek zamanlı olarak gösteren bir izleme-takip sistemi olan Monsis ürünlerimizi sergiliyoruz.

Savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren sanayicilerimizle dünya ülkeleri arasında ihracat köprüsü olmayı amaçlayan, sektörün paydaşlarını bir araya getiren SAHA EXPO fuarının, ülkemiz savunma ve havacılık sanayisi için faydalı ve başarılı bir organizasyon olacağına inanıyor, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Narval 1006

Narval 1006, uzun vadeli veri toplamak için geliştirilen, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip otonom bir sualtı aracı. Sualtında sürü halinde de çalışabilen Narval 1006’nın, dayanıklılığı ön plana alan bir tasarımı var. Araç; keşif, gözlem, haritalama, istihbarat ve araştırma gibi çeşitli görevi aynı anda yapabilme kabiliyetine de sahip.

Narval 1006, su altında testere dişi izi bırakarak seyir yapıyor. Narval 1006’nın arka kısmında, suya dalış ve sudan çıkış manevrasını yapmayı sağlayan bir sistem yer alıyor. Aracın kolaylıkla pozisyon alması için ise özel tasarım bir batarya paketi kullanılıyor. Batarya paketinin ileri-geri hareket ettirilmesiyle araç dalış ve çıkış yapabiliyor. Dalış ve çıkış hareketleri, istenilen periyotlarda tekrarlanabilir şekilde optimize edilebiliyor. Dümen kullanılarak da aracın yatay hareketinin koordinasyonu sağlanıyor.

Narval 1006, sudaki derinliğini ölçebilmek için dahili sensörler kullanıyor. Amaca göre tasarlanan faydalı yük bölümüne ise istenilen sensör grubu eklenebiliyor. Böylece elde edilen tüm veriler, aracın belli periyotlarda yüzeye çıkmasıyla birlikte kolaylıkla analiz edilebiliyor.

Hava Aracı Transfer Sistemi (HATS)

Düz yürüyüş ve çekme noktasının etrafında 360 derece dönme kabiliyetine sahip olan HATS, hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlandı. Sistem; uçuş güvertesi, gemi hangar alanı ve karada da apronun sınırları içinde yer alan helikopter veya uçaklara dar alanlarda manevra kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca, park alanlarında yoğunluğun yaşandığı deniz platformlarında ve ticari işletmelerde, park alanında %40’a kadar tasarruf edilebilmesine imkân tanıyor. Çevre dostu HATS, çalışmasını, hava aracının kapladığı alan içinde sessiz şekilde gerçekleştirebiliyor.

HATS’ın kontrolü ise uzaktan veya kablolu bağlantı ile operatör tarafından, uçağın tüm noktalarını ve çevresini tam olarak görerek sağlanıyor. HATS’ın otonom sürümleri ise opsiyonel olarak sunuluyor.

HATS, 12 ton ağırlığındaki hava aracını çekebilme ve azami 4 ton ağırlığındakini ise özel bir sistemle taşıyabilme gücüne sahip. 60 tonluk hava aracını taşıyabilecek gelişmiş sürümü ise opsiyonel olarak sunuluyor.

Konteyner Taşıma Aracı

Konteyner Taşıma Aracı, 40 ft ve 20 ft boyutlarındaki ISO standı tüm konteynerleri, uzayıp-kısalabilme fonksiyonu sayesinde ek aparat gerekmeksizin elleçleyebilecek şekilde tasarlandı. Araç, konteyner ağırlığı dâhil, toplamda 16 tona kadar taşıyabilme kapasitesine sahip. Kendi ağırlığı dahil azami 22 ton ağırlığa ulaşabilen araç, %5 eğimli yüzeyde, azami 5 km/h hız yapabiliyor. 40 ft uzunluğundayken 6,5 m dönüş yarıçapında manevra gerçekleştirebiliyor.

Tüm tekerleklerden tahrik ve frenleme kabiliyetine sahip olana araç, bağımsız amortisör sistemi ile çalışma yüzeylerindeki bozukluklardan etkilenmiyor. Kompakt tasarım yapısı sayesinde ise park halindeyken bile az yer kaplıyor.

Konteyner Taşıma Aracı, ISO 3874 standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş olan konteyner kilitleri sayesinde, konteynerleri kolayca emniyete alabiliyor. Ön ve arka aydınlatmalara sahip olan araç, ışığın yetersiz olduğu durumlarda, önünü ve arkasını aydınlatarak operasyonları kolaylaştırıyor.

Otomasyon kontrol ünitesi ve elektronik kontrol ünitesinin bulunduğu pano, aracın tüm elektronik bileşenlerini barındırıyor. Aracın perforeli kaportası sayesinde, hidrolik sistem ve dizel ana makinenin düzenli ve yeterli havalandırması sağlanıyor. Modüler, kolay sökülebilir kaporta yapısı ise periyodik bakımlarda zaman tasarrufu sağlıyor.

Dizel makine ile tahriklenen hidrolik sistemi, aracın özel yazılımı ve uzaktan kontrol imkânları ile uzama/kısalma (20 ft-40 ft geçiş) fonksiyonları, farklı bir cihaza ihtiyaç duyulmadan 10 saniye içinde kolayca yapılabiliyor.

MTM GÜVENLİK ÇÖZÜMLERİ

Firmalarımızdan MTM Holografi, 20 yılı aşkın marka ve ürün koruma tecrübesiyle güvenlik hologramı üretimini ve güvenlikli baskıyı aynı çatı altında gerçekleştirmektedir. Firmamızın 2022 yılında Avrasya Ambalaj Fuarında tanıtmış olduğu "Hologram Doğrulama" çözümünü sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız.

SEYDİŞEHİR PROJE OFİSİ ZİYARETİ

Konya Seydişehir Kaymakamlık Proje Ofisi GOSB Teknoparkımızı ziyaret ettiler. Potansiyel iş birlikleri ve birlikte gerçekleştirebileceğimiz projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz.

DİGİLERA & OPTİMUM FİRMALARIMIZ BİLİŞİM 500 LİSTESİNDE

GOSB Teknopark firmalarımızdan Digilera ve Optimum Türkiye'nin ilk 50 Bilişim Şirketleri sıralamasında yerini aldı. Firmalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

FİRMAMIZ NEXT GENERATİON’I TANIYALIM

Mikro kobi seviyesinden zincir fabrikalara kadar tüm üretim sektöründe kullanılmak üzere pratik kurulumlu bir veri toplama ve görselleştirme ürünü geliştiren firmamız "Toplam Ekipman Verimliliği" ve "Enerji Yönetimi" konusunda çalışmalar sürdürmektedir. Bunun yanında CRM ve ERP uygulamaları ile saha satış çözümleri ve mobil uygulamalar da firma tarafından geliştirilip müşteriler tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

AÇIK KAYNAK YAZILIMLAR VE SEKTÖRÜN GELECEĞİ

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Sorumlumuz Gözdenur Köse Yılmaz ile GOSB Teknopark firmalarımızdan Drupart Genel Müdürü Veli Akçakaya'nın "Açık Kaynak Yazılımlar ve Sektörün Geleceği" başlıklı yazıları ICT Media Dergisi'nde yayınlandı. Keyifli okumalar dileriz.

GOSB Teknopark Bilgi Teknolojileri Sorumlusu
Gözdenur Köse YILMAZ:

"Açık kaynak kodlu yazılımların kullanımının dünyada ve sektörde yaygın hale gelmesi şirketler için dijital uçurumların kapanmasında önemli fırsatlar sunmaktadır. Açık kaynak yazılımlarının ihtiyaca göre değiştirilebiliyor olması şirketlere birçok yeni çalışma alanı sağlar. Ayrıca yazılım geliştiricilerin açık kaynak kodlu projelerde edindiği sosyal beceriler de kurumlara, dolayısıyla da sektöre pozitif katkı olarak geri dönecektir."

GOSB Teknopark TTO Uzmanı Gözdenur Köse Yılmaz, açık kaynak kodlu yazılımların tasarımı herkes tarafından erişilebilir, değiştirilmesi ve paylaşılmasına olanak tanınan merkezi olmayan üretim modeline sahip yazılımlar olduğunu söyledi. Ücretli yazılımların üzerinde değişiklik yapma imkanını yalnızca onu oluşturan kişi ya da kuruluşlara verdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bu tür yazılımlar "tescilli" veya "kapalı kaynak" yazılımı olarak adlandırılır. Yalnızca orijinal yazarları bu tescilli yazılımı yasal olarak kopyalayabilir, inceleyebilir ve değiştirebilir. Açık kaynak kodlu yazılım lisanslarını ücretli yazılımlardan ayıran en önemli özellik ise diğer kişilerin kaynak kodunda değişiklik yapmalarına ve bu değişiklikleri kendi projelerine dahil etmelerine izin vermesinden dolayı iş birliğini ve paylaşımı teşvik etmesidir. Açık kaynak kodlu yazılımlarda kodun açık tutuluyor oluşu, doğal bir topluluk oluşmasını ve geliştirmeye açık olmasını sağlamaktadır" dedi.

Özgür yazılımların tamamının açık kaynaklı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ancak açık kaynak kodlu yazılımların tamamının özgür yazılım olmadığını kaydetti. Yılmaz şöyle devam etti: "Özgür yazılımlar kullanıcılara 4 özgürlüğü sunan yazılımlardır. Özgür Yazılım Vakfı (FSW) 'nın benimsediği 4 aşamalı özgürlük sistemine göre kişiler;

  1. Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğüne (0 numaralı özgürlük).
  2. Her ne istiyorsa onu yapmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirebilmek özgürlüğüne (1 numaralı özgürlük).
  3. Kopyaları dağıtma özgürlüğüne (2 numaralı özgürlük).
  4. Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğüne (3 numaralı özgürlük) sahipse, kullandıkları bu yazılım özgür bir yazılım olarak adlandırılıyor.

Drupart Dijital Çözümler Proje Yöneticisi
Veli AKÇAKAYA:
"Açık kaynak yazılımlar sadece fiyat avantajı sağlamaz, bunun yanında yazılımı ihtiyacınıza göre özelleştirebilmenize de imkân verir, bu sayede orijinal yazılımı koruyarak üzerine eklemeler yapmanız mümkündür. Doğası gereği kodu açık olan bu yazılımları incelemeniz ve ne tür operasyonlar yaptığını görmeniz mümkündür. Doğrudan kendi ortamlarınıza kurulum yaptığınız için farklı platformlara veri aktarmaz." Drupart Dijital Çözümler Proje Yöneticisi Veli Akçakaya, açık kaynak yazılımların dünyanın farklı yerindeki birbirinden çok uzakta yer alan geliştiricilerin birlikte oluşturdukları yazılımlar olduğunu söyledi. Akçakaya, "Açık kaynak yazılımlar doğrudan sahibi olmayan, kullananları telif, lisans gibi yasal olarak bir sorumluluk altına almayan yazılımlardır. Özellikle bir topluluğu (community) olan yazılımlar birçok kapalı yazılıma göre çok daha hızlı bir gelişme göstermektedir. Drupal açık kaynak kodlu yazılımlara çok iyi bir örnektir. Aktif geliştirici topluluğu ile proje zaman içinde tercih edilir ve çok kullanılır duruma gelmiştir" dedi. Veli Akçakaya açık kaynak yazılımların kullanıcılara sunduğu avantajlarla ilgili ise şunları söyledi: "Açık kaynak yazılımlar sadece fiyat avantajı sağlamaz, bunun yanında yazılımı ihtiyacınıza göre özelleştirebilmenize imkân verir, bu sayede orijinal yazılımı koruyarak üzerine eklemeler yapmanız mümkündür. Doğası gereği kodu açık olan bu yazılımları incelemeniz ve ne tür operasyonlar yaptığını görmeniz mümkündür. Doğrudan kendi ortamlarınıza kurulum yaptığınız için farklı platformlara veri aktarmaz, eğer bu tür bir durum varsa bile kaynak koddan bu tespit edilip düzeltilebilir." Akçakaya, açık kaynak yazılımların kullanımının kamu ve özel sektörde ciddi şekilde arttığını belirterek, "Açık kaynak yazılımların yaygınlaşması özellikle bu yazılımları geliştiren kullanıcı ve topluluklar için yeni fırsatlar oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra açık kaynak yazılımların özelleştirilmesi, kurumlara implementasyonu yazılım firmalarına yeni faaliyet alanları açmaktadır" diye konuştu. Drupart Dijital Çözümler Proje Yöneticisi Akçakaya, açık kaynak ekosistemini geliştirmek için kamu ve özel sektörü düşen görevler konusunda ise şunları söyledi: "Ülkemizde açık kaynak kullanımı önceki yıllara göre artmaktadır, özellikle biz bunu web sitelerinin açık kaynak kodlu platformlar üzerinde geliştirilmesi konusunda görmekteyiz ancak buradaki dönüşüm henüz yeterli seviyeye gelmediğini düşünüyoruz. Çok fazla kamu kurumu var ve bu kurumların ortak bir platform- karar mekanizması ile hareket etmesi bu dönüşümü kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Özellikle açık kaynak alanında çalışan yerli firmaların yazılım partnerliği modeli ile bu dönüşüme detaylı bir plan çerçevesinde katkı sağlamaları çok kritik bir öneme sahiptir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde kurulan Türkiye Açık Kaynak Platformunu "kıymetli bir oluşum" olarak nitelendiren Akçakaya, şöyle devam etti: "Ancak bu oluşumun özellikle kamu bilişim alanında çalışan kurumlar ile ortak bir eylem planı oluşturması, kamu kurumlarına tavsiye niteliğinde kararlar iletmesi faydalı olabilir. Ayrıca Açık Kaynak için yapılan başarılı örnekler çok daha iyi şekilde duyurulmalı ve diğer kamu kurumlarına model olmalıdır. Örneğin Drupart olarak Ziraat Katılım Bankası ile yürüttüğümüz açık kaynak içerik yönetim platformu olan Drupal’e geçiş konusundaki başarılı çalışmalar diğer kamu kurumlarına bir başarı hikayesi olarak anlatılabilir”.