Yıldız Teknopark Haziran 2020 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 30.06.2020

Yıldız Teknopark Haziran 2020 Haber Bülteni

Yıldız Teknopark ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ kuruluyor

Yıldız Teknopark’ın Yürütücüsü Olduğu Proje İstka’dan Destek Aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Covid 19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destekleyeceği 20 projeyi açıkladı. İSTKA’nın destekleyeceği projelerden biri de Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş’nin yürütücülüğünde ilerleyen; İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ve Sağlık Bilimler Üniversitesi’nin projede ortak olduğu, sağlık teknolojileri dikeyinde üniversiteleri, özel sektörü ve kamuyu bir araya getiren ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ oldu.

Türkiye Cumhuriyeti, Covid-19 salgını ile mücadelede Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi kapsamında faaliyetler yürütülen; ilaç ve aşı, tanı ve tedavi, tıbbi cihaz teknolojileri alanlarında hızlı refleks gösterecek kurumlara sahip olduğunu kanıtladı. Bu kurumlar arasında koordinasyon kurmak ve sağlık teknolojileri dikeyinde dinamik kabiliyetler geliştirmek adına Yıldız Teknik Üniversitesi –Yıldız Teknopark A.Ş, proje ortaklığı yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Türkiye’nin en büyük sağlık platformlarından birini oluşturmak üzere yola çıktı. Yıldız Teknopark yürütücülüğünde geliştirilen ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Platformu’ İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Covid 19 ile Mücadele ve Dayanıklılık programı kapsamında destek alan 20 projeden biri oldu.

Bu platformun öncelikli hedefinin Covid-19’a yönelik çözümler geliştirmek üzere sağlık inovasyonun sistematik, iş birlikçi ve geniş katılımlı yönetilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı ve Platform Koordinatörü İsa Turgut İnci, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ projesi ile ülkemizdeki en geniş katılımlı sağlık platformlarından biri oluşturulacak. Yenilikçi fikirlere sahip akademisyenler, bireyler, girişimciler ile çeşitli ölçeklerden yatırım şirketleri, üniversiteler, teknoparklar/teknokentler, kuluçka merkezleri ile TÜSEB, MÜSİAD, gibi STK’lar ile BAYER gibi önemli kuruluşlar ve yatırımcılar projenin ve platformun paydaşı olacaklar. Sağlık inovasyonu faaliyetleri tarafların koordinasyonu, yüksek düzeyde farkındalık ve iş birliği içerisinde yürütülecek, mükerrer faaliyetler birleştirilecek ve hızlandırılacak. Nitelikli girişimlerin fonlama ve ticarileşme süreçleri kısalacak.

Covid 19 Hackathon’u

Yine bu proje kapsamında ülke çapında yenilikçi fikirlerin hızla planlanması amacıyla bir Covid 19 Hackathon’u düzenlenmesi de planlanıyor. Hackathon sonucu ortaya çıkan başarılı fikir sahipleri, girişimciler, platform üyesi şirketler kamu otoritesi ile paylaşılacak, hızlıca değer yaratmaları için yatırımcılarla İş birliği içinde ürün ve hizmet geliştirmelerinin önü açılacak.

Yıldız Teknopark tarafından daha önce geliştirilen dijital girişimcilik platformunun revize edilerek ve ek modüller desteğiyle platform’un hizmetine sunulacağının da bilgisini veren İsa T. İnci, bu sayede fiziksel sınırları ortadan kaldıracak şekilde sağlık inovasyonu ve girişimcilik faaliyetlerini etkin, verimli, süreç ve çıktı odaklı bir mekanizmaya kavuşmasını sağlamayı planladıklarının da altını çiziyor.

Yıldız Teknopark’ta Geliştirilen Bu Çözümler Normalleşme Sürecinde Vazgeçilmezimiz Olacak

Covid 19 salgını dünya genelinde alışveriş alışkanlıklarını değiştirmiş durumda. Artık ihtiyaçlarımızı alırken teması minimum da tutmak istiyor, daha çok online alışveriş yapıyoruz. Yıldız Teknopark şirketleri de bu değişen alışkanlıkları görerek farklı yazılım ve uygulamalar geliştirdi. Bu şirketler arasında e-menü geliştiren de var, akıllı aynalarla ürün deneme oranlarını azaltmayı hedefleyen de. Kasasız alışverişe olanak sağlayan çözümlerin yanı sıra, ürünleri mağazaya gitmeden görmenizi, evinizde ya da ofisinizde nasıl duracağını anlamanızı sağlayan uygulamalar ise oldukça kullanışlı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı son Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi çalışmasında genel sıralamada tüm Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Türkiye’nin en başarılı Teknopark’ı seçilen Yıldız Teknopark, COVİD 19 ile mücadeleye yönelik yaptığı çalışmalarla öne çıkmıştı.  Normalleşme sürecinde de Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler geliştirdikleri çözümlerle dikkati çekmeyi sürdürüyor. 

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, bu yeni dönemde mağaza içerisinde güvenli alışveriş ortamını sağlamak ve şirketlerin giderek büyüyen e-ticaret cirolarını daha da yukarıya taşımaları için yapılması gereken çalışmalar olduğunu söylüyor. Yeni dönemde perakendecilerin neler yapması gerektiğiyle ilgili pek çok araştırma yayınlandığını belirten Güner, “Bu araştırma raporlarında görüyoruz ki önümüzdeki dönemde alışverişte teması en aza indirenler kazanacak. Çünkü kimse deneme kabinlerinde ürün denemek istemediği gibi, herkesin arzusu temassız ödeme ve kasasız mağazacılıktan yana. Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler arasında bu talebi karşılamaya dönük pek çok yazılım ve çözüm geliştirmiş şirket var.”

Güner, teması minimum seviyede tutmak istediğimiz ve alışverişin online’a kaydığı bugünlerde Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler tarafından geliştirilen şu ürünlere dikkati çekiyor:

Sıfır Temasla Sipariş Ver

Pandemi süreciyle birlikte, restoranlar için ‘yeni normal’de menülerin kullanılmamasına karar verildi. Pandemi öncesi bunu öngören Yıldız Teknopark şirketlerinden biri bunun için çözüm geliştirdi. 2005 yılından bu yana yeme-içme sektörüne özel yazılım çözümleri üreten Arkhe Yazılım Teknolojileri restoran ve kafelerde, teması minimum düzeye indirmek ve işleyişi aksatmadan sonlandırabilmek için, “E-Menü” uygulaması geliştirildi. E-Menü ile beraber müşteri, kendi cep telefonuyla işletmenin menüsüne, ürün resimlerine bakabiliyor, siparişini yine kendi telefonuyla veriyor ve ödemesini tamamlayarak neredeyse sıfır temas ile işletmeden ayrılabiliyor. Bu özellik sadece işletmeye gelen müşteri için değil evinde veya ofisinde bulunan müşteriler içinde aktif olarak kullanılabilecek.

Akıllı Ayna İle Ürün Denemeye Son

Pandemi sonrasında insanlar kabinlere girip başkasının denediği kıyafetleri denemek istemiyor. Buna ise yine Teknopark şirketlerinden biri olan Ayvos’tan çözüm geldi; Akıllı ayna…  Bu akıllı ayna sayesinde müşteri deneyimlemek istediği ürünü alarak kutu içine atıyor. Kutuya atılan son ürün RFID etiket ile seçilen bedene giydiriyor. Giyecek kişinin beden ve boy seçenekleri işaretleniyor. Seçilen bedene müşterinin yüzü yerleştirilerek kıyafeti giymeden denemesi sağlanıyor. Akıllı aynadaki seçeneklerle farklı renk ve beden seçenekleri denenebiliyor. Akıllı ayna WhatsApp entegrasyonu ile fotoğraf gönderebiliyor. Bu sayede kasa ve soyunma kabinlerinde yoğunluğu ile soyunma kabinlerinde biriken kıyafetler azalıyor. Dahası akıllı ayna ile toplanan görüntülerin işlenerek ürün veya ürün grubu bazında yaş, cinsiyet ve duygu durumu analizi ile istatistik sağlanabiliyor ve bu da ürün planlamaya katkıda bulunuyor.

Kasasız Mağazalar Yaygınlaşıyor

Pandemi döneminde kimse kasa sırası da beklemek istemiyor. 3 yıldır Yıldız Teknopark İkitelli Yerleşkesi’nde perakende şirketleri için çözümler üreten ETG, pandemiyle birlikte mağaza içlerinde kasa ve kasiyer olmadan online ödeme sistemlerini mağaza içerisinde hayata geçirmeye başladı. Hatta Arçelik ve Beko mağazalarının Türkiye’deki 3 bine yakın mağazasında projesi devam eden şirket, bu proje ile mağaza çalışanları müşterilerini kasaya yönlendirmeden mobil uygulama üzerinden ya da müşterinin indirdiği mobil uygulama üzerinden satış ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor.

Mağazaları Odanıza Getiriyor

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan bir başka şirket Arccod Yazılım Bilgi Teknolojileri ise şirketlerin ürünlerini uzaktan pazarlayabilmeleri için çalışmalar yapıyor. Kullanıcıların bütün platformlardan (Bilgisayar, mobil cihazlar, web, sanal gerçeklik gözlüğü) ulaşabileceği şekilde hazırlanan yazılımlar, ürünlerin üç boyutlu olarak incelenebilmesi, renk değişikliklerinin yapılabilmesi, mekan içerisinde AR teknolojisi ile gerçek ölçüleriyle görüntülenebilmesi gibi uygulamalara imkan sağlıyor.  Arccod mühendisleri şu anda kullanıcıların alışverişlerini sanal ortamda gezerek yapabileceği, içerisinde oyunlaştırma olan, istenilirse basit VR gözlükler ile cep telefonu üzerinden kullanılabilen bir sanal mağaza projesi üzerinde çalışıyor.

Ürünleri Ofis Ve Evlere 3 Boyutlu Nasıl Taşırsınız?

Ev ya da ofisinizi dekore ederken alınan mobilyaların odaya sığmaması, renk uyumunun olmaması gibi pek çok sorunla karşı karşıya hepimiz kalmışızdır.  İşte bu sorunu ortadan kaldırmak için Yıldız Teknopark şirketlerinden Xtinge, bir yazılım platformu geliştirdi.  Mobilya, beyaz eşya, halı gibi ev ve ofis dekorasyonu firmalarının internet ortamında potansiyel müşterilere gerçekçi ve 3 boyutlu olarak erişebilmesini, internet üzerinden satış yapabilmesini, mobil cihazlarda insanların ev veya ofis ortamlarını 3 boyutlu tasarlayarak beğendikleri ürünlerin siparişini verebilmesini sağlayan bir yazılım platformu bu.  Bu çerçevede ayrıca 3 boyutlu modelleme, tarama ve görselleme konularında da uzmanlığı olan şirket, bütün bunları yaparken ürünlerin modellerinin güvenliğini de sağlayacak yenilikçi kriptolojik çözümler sunuyor.

Otomatlara Dokunmadan Öde

Covid 19 salgını nedeniyle kimse hiçbir yere dokunmak istemiyor. Alışverişlerin mümkün olduğunda temassız gerçekleştirilmesi konusunda herkeste bir hassasiyet oluşmuş durumda. Mobil ödeme ve otomat yönetim sistemleri üzerine çalışan ve Kartlı ödeme (POS) ve 4G mobil altyapısına sahip uzaktan takip cihazlarını %100 yerli ve milli imkanlarla geliştiren E-Vend, bu dönemde otomatlardan tamamen temassız bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.  Yıldız Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirket pandemi döneminde E-Vend mobil uygulamasıyla otomatlardan tamamen temassız ürün seçme, sepete ekleme, ödeme ve satın alma imkanı sunuyor. Bu uygulama üzerinden etraftaki otomatları görebiliyor ve yanlarına gitmeden otomat türünü, içindeki ürünlerin adetlerini, fiyatlarını, stok durumunu ve kampanyaları da takip edebiliyorsunuz.

Müşterinizle İletişimi Tek Ekranda Yönetin

E-ticaret yapan şirketler ses, chat, e-mail, sosyal medya, mobil uygulama, SMS, WhatsApp ve interaction IVR hizmetlerini kullanıyor müşterileriyle iletişim kurarken.  Ancak bir çağrı merkezi ile müşterilerine uçtan uca iletişim kanalları üzerinden kesintisiz hizmet sunmak ve bu kanalları tek bir ekrandan yönetmek hepsinin arzusu. Yıldız Teknopark şirketlerinden SYS bu şirketlere tüm iletişim kanallarını tek bir ekrandan yönetmelerine olanak sağlayan bir çözüm sunuyor. Bu çözüm çoklu kanallı iletişim platformu olarak adlandırılıyor. Bağlantısız “kanallar arası geçiş” deneyimlerinin şirketler için kaçan satış fırsatlarının ve artan operasyon giderlerinin ve müşteriler için hayal kırıklığının başlıca sebebi olduğu düşünüldüğünde SYS’nin bu çözümü kurumlara ciddi bir rekabet avantajı sağladığını söylemek hiç de yanlış değil.

Perakendecileri Dijitalleştiriyor

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı ‘E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ kampanyası kapsamında kobileri e-ticaret konusunda desteklemeye başladı.

Bu destekle birlikte pek çok şirket işini dijital ortama taşıyor.  Bilgi İnternet, işlerini internete taşımak isteyen firmaların omnichannel ile uyumlu bir şekilde dijitalleşmesi için çalışıyor. Pandemi sürecinde perakende sektöründe oluşan yeni ihtiyaçlara yönelik taleplere hızlı bir şekilde yazılımlar geliştirerek sisteme entegre eden şirket, destek sonrası süreçte başta gıda sektörü olmak üzere mobilya, tekstil hijyen ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden yoğun talep almış. Geliştirdiği ürünlerle yurtiçinde online satış yapmak isteyen Kobilerin hızlı ve kolay şekilde e-ticarete geçişini sağlıyor.

 Normalleşme Sürecinde Koronavirüsle Mücadelenin ‘Yıldızlı’ Ürünleri

Normalleşme sürecinde de hepimiz koronavirüsle mücadeleye devam edeceğiz. Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan pek çok şirket bu mücadeleye yönelik ürün ve hizmet geliştirerek kişi ve kurumların bu anlamda güvenliğini sağlamak için çalışıyor. Zeytin çekirdeğinden siperlik, yoğurt asidinden dezenfektan, sosyal mesafe ölçen akıllı bileklik bunlardan birkaçı. Teknopark bünyesinde, turizm sektöründe otellere koronavirüs mücadelesinde destek olacak ve uzaktan bazı hizmetleri vermelerine olanak sağlayan bir platform oluşturan şirket de var, meyve sebze ihracatında virüs etkisini azaltacak antiviral sprey üreten de. 

Türkiye 4 aşamalı normalleşme sürecine 11 Mayıs’ta geçti. Bu süreçte AVM’ler, mağazalar, pazar yerleri açıldı, uçuşlar başladı. Yakın zamanda restoranlar da hizmet vermeye başlayacak. Ancak virüsle mücadele son bulmuş değil. Hala düzenli olarak testler yapılıyor.

Covid 19’la mücadele sürecinde etkin olarak çalışan, bu mücadelede öne çıkan pek çok ürün geliştiren Yıldız Teknopark şirketleri, normalleşme sürecine yönelik ürün ve çözümleriyle de dikkati çekiyor.

Örneğin Yıldız Teknopark bünyesinde iki şirket, koronavirüsten korunmada öne çıkan maske ve dezenfektan konusunda doğallığıyla fark yaratan zeytin çekirdeğinden maske, yoğurt asidinden dezenfektan üretti. Sosyal mesafe ölçen akıllı bileklik, uzaktan ateş, mesafe ve maske varlığını tespit eden yazılım, sebze ve meyveler için viral bakteri bariyeri Yıldız Teknopark bünyesinde geliştirilen ve normalleşme sürecinde çokça kullanılması beklenen ürün ve hizmetlerden sadece birkaçı. 

“Her Türlü Desteği Veriyoruz”

Normalleşme sürecine geçilen şu dönemde, Yıldız Teknopark’ta çalışmaların hızlandığını söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, yerleşkede bulunan pek çok şirketin normalleşme sürecinde koronavirüsle mücadelede etkili olacak projeler geliştirdiğinin altını çiziyor.

Bazı projelerin izin aşamasında bazılarının ise hali hazırda tüketiciyle buluştuğunu belirten Prof. Dr. Güner bu projelerin her birinin kendi alanında fark yaratan ve değerli projeler olduğunu da ifade ediyor.

Güner, “Bu projelerde fikrin oluşumu, fon bulunması, proje yazımı yönetimi ve yürütülmesi, paydaşların bir araya getirilmesi, çıkacak fikri ve sınai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi ve ticarileştirilmesi konusunda şirketlere   Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi destek veriyor.” diye konuşuyor.

Hangi Projeler Var?

Normalleşme sürecinde maskeler gibi siperlikler de ayrılmaz bir parçamız olacak. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle başta sağlık çalışanları olmak üzere birçok kişinin kullandığı yüz siperliklerini takanlar buğu yapma, hareket ve görme kısıtlılığı, sterilize edilmeme gibi bazı problemler yaşadı. Yıldız Teknopark Kuluçka şirketlerinden biri olan Ferge Mühendislik bu sorunları ortadan kaldıran bir yüz siperliği geliştirdi.  TÜBİTAK destekli bu siperliğin üretimine ise yakın zamanda başlandı.  Yıldız Teknopark şirketlerinden biri olan Biolive, artan plastik kullanımına alternatif olarak dünyada bir ilk olan zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretimine hız kesmeden devam ediyor. Covid19 sürecinde tek kullanımlık plastiklerin git gide arttığını gören Biolive ekibi ARaymond firması ile ortak olarak zeytin çekirdeğinden çevreci siperlikler üretti.

Alkolsüz Ve Doğal Dezenfektan

Yıldız Teknopark şirketlerinden biri olan Durak Nano Bio Teknoloji Arge, etken maddesi alkol olmayan tamamen doğal ve etkili bir el dezenfektanı geliştirdi. Bu dezenfektan halk arasında yoğurt asidi olarak da bilinen laktik asit ile karanfil, kekik, okaliptüs, çay ağacı, aleo vera gibi bazı esansiyal bitki yağlarının karışımından oluşuyor. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden biri olan Utah Üniversitesi’nde COVİD 19’a karşı testleri yapılan ve COVİD 19 virüsünü tamamen öldürdüğü tespit edilen bu dezenfektanın üretimi konusunda şirket ruhsat ve izin aşamasında. 

Mesafe Ölçen Akıllı Bileklik

Eren Mert tarafından 2011 yılında kurulan ve Yıldız Teknopark Kuluçka şirketlerinden biri olan Medron, giyilebilir teknolojiler ve IOT alanında çalışıyor. Şirket iş kazalarını önlemek, verimliği artırmak adına personel, nesne ve iş makinelerinin takibini geliştirdiği bir akıllı bileklikle yapabiliyor.  Avrupa Birliği destekli bu cihazı bugün pek çok büyük kurum fabrikalarında kullanıyor. COVİD 19 salgını sonrasında bu cihazda bazı geliştirmeler yapıldı. Cihaz artık insanlar arasındaki mesafeyi ve birlikte kaldığı süreyi ölçüyor, mesafe ve süre geçildiğinde titreşerek uyarı veriyor. Kapalı alanlarda kullanılan bu cihazın bir özelliği de kişinin nerelerde zaman geçirdiğini kayıt etmesi. Böylece bir kişide bulaş olduğunda o kişinin hangi ortamlarda kimlerle temas ettiği bilindiği için kolaylıkla müdahale edilebiliyor.

Maske Ve Ateş Tesbiti Yapıyor

Yıldız Teknopark şirketlerinden Ayvos’un geliştirdiği yapay zeka destekli yazılım koronavirüse geçit vermiyor. Yazılımın kameralara entegre edilmesiyle sistem devreye giriyor ve sosyal mesafenin ihlal edildiği, maske kullanılmadığı durumlar tespit edilerek yetkililere bildiriliyor. Termal IP kameralar üzerinden 6 metre mesafeden temassız bir şekilde serbest geçiş sağlayarak anında ateş ölçümü yapabilen bu yazılım, kişi özelinde dezenfektan kullanılıp kullanılmadığını da saptıyor.

Oteller Mesafeli Hizmet Verebilecek 

Yıldız Teknopark şirketlerinden Done İletişim ve Bilgi Sistemleri A.Ş.’nin geliştirdiği WeBee isimli inovatif çözüm, pandemi döneminde turizm sektörü için umut oldu. WeBee; COVID-19 salgını nedeniyle Turizm Bakanlığı’nın da açıkladığı “Sağlıklı Turizm Sertifika” programındaki önlemlerin oteller tarafından alınabilmesine destek sağlayarak otellerin işini kolaylaştırıyor. WeBee, pandemi sürecinde, otellere ve misafirlerine şu hizmetleri sağlıyor.

“Temassız check-in özelliği.  Bu şekilde misafir resepsiyon kuyruğunda beklemiyor. Sağlık karnesinin misafir tarafından dijital olarak doldurulup otele gönderilebilmesi. Oda için kapı kartı alınmasına gerek kalmadan, oda kapısının cep telefonu ile açılabilmesi. Menüler ve kataloglar gibi tüm basılı dokümanları dijitalleştirerek, ortak kullanılan yüzey miktarının düşürülmesi. Yiyecek ve içecek siparişlerinin cep telefonundan otelde bulunulan bölgeye talep edilebilmesi, ödeme için para kullanmaya veya POS cihazına gerek kalmadan ödemelerin mobil ödeme ile gerçekleştirilebilmesi.

Meyve Sebze İçin Virüs Bariyeri

Türkiye yıllık ortalama 54 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimine sahip.  Bu ihracatın 4 milyon tonu ise ihraç edilerek yaklaşık 2.26 milyar dolarlık bir gelir elde ediliyor. Özellikle koronavirüs salgını nedeniyle, insanların sağlıklı beslenmesi için yaş meyve ve sebze sektörünün stratejik öneminin daha iyi anlaşılması, ihracatçılara gelecekle ilgili umut veriyor. Ancak bu noktada Covid 19 ile mücadeleye yönelik gıda güvenliğinin sağlanması çok önemli. Bu yönde temassız ihracat gibi farklı önlem ve çalışmalar yapılıyor.

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan gıda teknoloji şirketi Hyggefoods’un üzerinde çalıştığı antiviral yenilebilir kaplama sıvısı ise gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor.  Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Kısacası bu proje ile dünyada ilk defa koronavirüsü taşımadığı kanıtlanan özel etiketli meyve ve sebze ürünleri oluşturulabilecek. Bu şekilde yetiştirilen yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine de olanak sağlaması bekleniyor.

 

İlgili Görseller