Yıldız Teknopark Ekim 2020 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 29.10.2020
Yıldız Teknopark Ekim 2020 Haber Bülteni
Itc Global’e Türkiye Sigorta Sektöründen Yoğun İlgi Vardı!
Dünyanın en büyük insurtech zirvesi InsureTech Connect (ITC) Global 19-21 Ekim tarihleri arasında online bir zirve deneyimiyle gerçekleşti. Türkiye organizasyonunu Yıldız Teknopark bünyesindeki InsurTech Hub’ın üstlendiği zirve 3 gün boyunca 24 saat aralıksız gerçekleşti. Zirveye, AcerPro Bilişim Teknolojileri, Allianz, AXA, Big Sigorta, CGM, Demir Sağlık, Dinkal Sigorta, GarantiBBVA Bank, Katılım Emeklilik, Lumnion, Magdeburger, Nart Sigorta Brokerliği, IMC Sigorta, Quick, RS Servis, Otokonfor, Tazı, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Zurich gibi sektörün önde gelen birçok önemli şirketi Türkiye’den çıkartma yaptı.
Sigorta sektörüne yön verecek en ileri teknolojilerin sergilendiği ve 10 binden fazla katılımcı ve sektöre yön veren 200’ün üzerinde konuşmacının yer aldığı InsureTech Connect (ITC) Global 19-20 Ekim’de online gerçekleşti.
Böylece, sigorta sektörünün gelişimi için oldukça önemli olan ITC Zirvesi’ne Türkiye’den 100’ün üzerinde üst düzey yetkili iş insanı katıldı ve zirvede Türkiye’yi temsil etti.
Zirvede sektördeki dijital dönüşüm, Covid 19 pandemi süreci ve dijitalleşmenin önemi, blockchain, siber güvenlik, KVKK, nesnelerin interneti, yapay zeka ve telematikler konuşuldu.
Sigorta sektörüne yön verecek en ileri teknolojilerin görüldüğü zirvede, bilet sahibi üyelerimiz zirveye özel oluşturulmuş platform üzerinden 10 binin üzerinde katılımcı ile birebir networking yapma imkanı elde etti, ayrıca 12 ay boyunca zirve kayıtlarına erişebilme imkanına da sahipler.
Geleceğin Ulaşımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Araştırılacak
Yoğunlaşan nüfus nedeniyle şehirlerdeki hareketlilik her geçen gün artıyor. Yeni teknolojiler ve araçlar, şehirlere özel ulaşım teknikleriyle bu hareketlilik yönetilmeye çalışılıyor. Yerli otomobil ile tüm dünyada ses getiren Türkiye’nin yeni ulaşım stratejileri akademinin de desteğiyle sürekli araştırma ve geliştirme konusu haline gelecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin iş birliğinde Yıldız Teknopark bünyesinde kurulacak Mobilty-LAB (Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi) hareketliliği bilimsel verilerle doğru anlamlandırarak, başarıyla uygulanabilir çalışmalar üretecek.
Yoğunlaşan nüfus nedeniyle şehirlerdeki hareketlilik her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak Türkiye’nin yeni ulaşım stratejilerini oluşturması bir zorunluluk haline gelmiş durumda. İşte bu amaçla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin iş birliğinde Yıldız Teknopark bünyesinde Mobilty-LAB (Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi) kuruluyor. Ulusal hareketi artırmak üzere kurulacak merkeze ilişkin protokol, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz arasında imzalandı. Bu iş birliğiyle Mobility-LAB’da ulusal hareketlilik stratejisi ve eylem planı çerçevesinde ortaya çıkabilecek Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarını yaparak projeler üretilecek.
Hareketliliğe Bilimsel Yaklaşım
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde gerçekleşen protokol töreni öncesinde Yıldız Teknopark'ı gezen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yıldız Teknopark firmaları, YTÜ öğrenci ve akademisyenleri tarafından hayata geçirilen projeler hakkında bilgi aldı.
Ardından yapılan ‘Hareketlilik Sistemleri Araştırma ve Merkezi-Mobility LAB imza töreninde konuşan Bakan Karaismailoğlu, bu merkezde şehirlerde ulaşımın çehresini değiştiren, insanların kentsel ve ulusal düzeyde hareketlilik davranışlarını farklılaştıran hareketlilik sistemleri üzerine bilimsel çalışmalar yürütüleceğinin altını çizdi.
Bakan Karaismailoğlu şöyle konuştu:
"Son 18 yılda taşıt sayımızda yüzde 164'lük bir artış gerçekleşti. 2020'de toplam araç sayımız 23 milyon 650 bini aştı. Mevcut araç sayımızın yüzde 54'ü otomobillerden oluşuyor. 2003'te 4 milyon 700 bin otomobil varken, Ağustos 2020 itibarıyla bu sayı 2,7 kat artarak 12 milyon 800 bine çıktı. Hareketlilik, sektörel bazda çok ciddi ele alacağımız ve yakın gelecekte kendisinden fazlasıyla bahsedilen bir kavram haline gelecektir. Zira hareketlilik artık tek bir ulaşım moduyla, tek bir araçla değil; birçok alternatifin bir arada kullanılabildiği, bütünleşik bir yapıda ele alınacaktır."
Karaismailoğlu, hareketliliğin teknik bir konu olduğu kadar, sosyal bilimler, mühendislik, lojistik gibi pek çok bilimsel alanı ihtiva eden bir konu olduğunu, bu alanda gelecek öngörülerini sağlıklı bir şekilde ele alabilmek gerektiğinin de altını çizdi.
Makro ölçekte bir bakış açısını ancak akademi dünyasıyla kuracakları ortaklık ve iş birlikleriyle elde edebileceklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Bu kapsamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve Yıldız Teknik Üniversitesi, şehirlerimizde ulaşımın çehresini değiştiren, insanların kentsel ve ulusal düzeyde hareketlilik davranışlarını farklılaştıran hareketlilik sistemleri üzerine bilimsel çalışmalar yürütecektir. Ayrıca, bizler de Bakanlık olarak Ulusal Hareketlilik Stratejimizi ve bu alana yönelik eylem planımızı oluşturmak için çalışmalarımıza başladık. Çevreci, etkin, sürdürülebilir ve erişilebilir bir hareketlilik sisteminin ulusal düzeyde kurulması için gerekli Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerinin yürütülmesi, yerli ve milli tasarım projelerinin üretilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hedefte Ne Var?
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 1911 yılında kurulmuş 109 yıllık köklü bir üniversite olduğunu ve bugün yaklaşık 37 bin öğrenci, 2 bine yakını akademik olmak üzere 3 bin personeliyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, yapılan iş birliğinden duyduğu mutluluğu dile getirerek kurulan Mobilty-LAB ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Üniversitelerin eğitim öğretim yapmanın yanı sıra topluma hizmet etmek ve araştırma geliştirme yapmak gibi görevleri de var. Özellikle Yıldız Teknik Üniversitesi, sektörlere, sanayiiye, kamuya proje üretmekteki başarısıyla bilenen lider olmuş üniversitelerden biri. Aynı zamanda Türkiye’nin en iyi ve en üretken teknoparkı olan Yıldız Teknopark’a sahip. Şimdi teknopark bünyesinde Mobility-LAB kurmaktan ötürü çok heyecanlıyız. Bu iş birliği doğrultusunda amacımız, ulusal hareketlilik stratejisi ve eylem planı çerçevesinde ortaya çıkabilecek Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarını yapmak, projeler üretmek. Şehir yaşamına hareket ve özgürlük katan, yeni nesil hareketlilik sistemlerinin geleceğine yön vermek, emniyet, verimlilik, çevreye duyarlılık, sürüş deneyimi açısından bu hizmeti alanlar ve hizmet sağlayıcılar için araştırma ve geliştirme yapmak da diğer hedeflerimiz arasında olacak. Mobility LAB’de yeni nesil hareketlilik sistemlerinin sağladığı kazanımların güvence altına alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına yönelik teknik ve mühendislik çalışmaları yürüterek, ulusal düzeyde erişilebilirliği artıracak, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin günlük hayatlarını kolaylaştıracak projeler üretmek hedefindeyiz.”
Yıldız Teknopark’ın Yeni Genel Müdürü Orhan Tanışman Oldu
2003 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde kurulan ve bugün ‘Türkiye’nin en başarılı teknoparkı’ olan Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ın güçlü ekibine, Orhan Tanışman Genel Müdür olarak katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’ne göre tüm Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Türkiye’nin en başarılı Teknopark’ı seçilen ve Türkiye’nin 2023 hedeflerini desteklemek üzere ulusal Ar-Ge ve yenilik altyapısını güçlendirme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ın ekip liderliğini Orhan Tanışman yapacak.
Orhan Tanışman 30 yıla yakın tecrübeye sahip
Çalışma hayatına Marmara ve İstanbul Üniversite’lerinde araştırma görevlisi olarak başlayan Tanışman, 25 yılı aşkın bir süre zarfında İhlas Holding’in farklı bölümlerinde yatırım, finans, iletişim ve dijital dönüşüm alanlarında üst düzey yöneticilik görevleri yaptı. Son olarak İhlas Holding Bütçe, Raporlama ve Yatırımcı İlişkilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, İhlas Yayın Holding ve İhlas Gazetecilik şirketlerinde de Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunan Tanışman, Kurumsal yönetim ve dijital dönüşüm, şirket değerleme, sermaye piyasası ve borsa, değişim ve inovasyon gibi yeni gelişen alanlarda eğitimler aldı.
Yatırımın yönetilmesi ve finansal teknolojiler alanında önemli tecrübeye sahip olan Orhan Tanışman, halka arz edilen iki şirketin yöneticiliğini üstlendi. Girişim sermayesi yatırım fonu kurulmasına ve sürdürülmesine öncülük eden Orhan Tanışman, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) üyesidir.
Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünde yapan Tanışman, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde de MBA yaptı. Yeni nesil finans teknolojilerine odaklanarak özellikle yapay zeka odaklı çalışmalarda bulunan Tanışman, halen sürdürdüğü akademik çalışmalarında da yapay zeka temelli çalışmaların bir parçası olarak İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde “Lojistik Eğri Talep ile Yatırımların Yapılabilirlik Matematik Modelinin Geliştirilmesi” konulu doktora çalışmasına devam etmektedir.