Bilkent CYBERPARK Haziran 2020 Haber Bülteni
Ekleme Tarihi 30.06.2020
Bilkent CYBERPARK Haziran 2020 Haber Bülteni
Patent İnceleme ve Başvuru Süreçleri
Bilkent CYBERPARK ve Bilkent TTO iş birliğininde düzenlenen “Patent İnceleme ve Başvuru Süreçleri” webinarı Bilkent TTO Fikri Haklar Uzmanı Esra Ayhan Çakır’ın katılımıyla 4 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşti.
Online seminere “patent” ile “faydalı model” arasındaki farkları anlatarak başlayan Esra Ayhan Çakır, patent başvurularında araştırmaların nereden ve nasıl yapıldığını anlatarak uygulamalı olarak gösterdi. Patent başvuruları için projelerin sahip olması gereken şartlara değinen Ayhan, Türkiye ve yurt dışı patent başvurularında izlenmesi gereken süreçleri aktardı. Webinar, tarifnamenin nasıl yazılacağının da anlatılması ile verimli bir şekilde sona erdi.
Dijital Tarım Teknolojileri ve Temiz Et
Bilkent CYBERPARK tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen ve ele aldığı farklı konular ile ilgi ile izlenen online panel serisi tarım ve gıda sektörü ile devam ediyor. Son olarak 11 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen online panel, “Dijital Tarım Teknolojileri ve Temiz Et” konusu ile firmalarımızdan Tarla.io ve Biftek’in kurucu ortakları Dr. Erdem Erikçi ve Kerem Erikçi’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Online panelde pandemi sürecinde gıda sektörü tedarik zincirinde oluşabilecek riskler ve alınabilecek teknolojik önlemler tartışılarak; güncel tarım teknolojileri konuşuldu. Dünyadaki et tüketimi ve bu tüketimin sonuçları ile ilgili çarpıcı veriler paylaşan katılımcılar, laboratuvar ortamında üretilen hayvansız temiz et (Clean Meat) hakkında faydalı bilgiler verdi. Söyleşi, izleyicilerin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
Finansal Teknolojiler Alanında Çalışan Bilkent CYBERPARK Firmaları, “Yenilikçi Finansal Teknolojiler” Online Panelinde Bir Araya Geldi
Pandemi sonrasında dijital dünyada yaşanan değişikliklerden etkilenen finansal teknolojiler alanında, 18 Haziran 2020 tarihinde “Yenilikçi Finansal Teknolojiler” başlığıyla online panel düzenlendi. Panelde, fintech alanındaki güncel gelişmeler, geliştirilen yeni teknolojiler ve gelecekte bizleri nelerin beklediği konuşuldu. Katılımcıları Bilkent CYBERPARK firmalarından oluşan panelde, duSoft Yazılım firmasının CEO’su Murat Duran moderatör olarak katılırken; Positive A Digital Approach Kurucu Ortağı Eren Dedeoğlu, T2 Software CEO’su Mustafa Sakalsız ve BarakaTech Kurucu Ortağı Tuna Orbay konuşmacı olarak katılım gösterdiler. Düzenlenen online panel, dinleyicilerin de oldukça ilgisini çekti.
Fintech’in Türkiye’de daha önceden de geçiş sürecinde olduğu belirtilerek pandeminin bu süreci hızlandırdığı belirtildi. Bu alandaki talebin çok yüksek olduğu ve ilk defa deneyimleyecek orta yaş kullanıcının da aslında finansal teknolojiler ile başarılı bir denemesi olduğu ifade edildi. Örnek olarak, Çin’de yaygınca kullanılan bir uygulanamanın sadece bir iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda bankacılık işlemleri için de kullanılan bir uygulama olması sebebiyle, insanların günlük hayatlarına odaklanarak geri planda yapılan banka işlemlerine odaklanmadığına dikkat çekildi. Bu nedenle, hızlıca değer kazanan akıllı cüzdan uygulamalarının içinde sadece para değil, aynı zamanda günlük aktiviteleri gerçekleştirecek düzenlemelerin de olması gerektiği üzerinde duruldu. Gelecekte bizi bekleyen gelişmeleri yakalayarak ileriye taşımak için fintech geliştiricilerinin çabası ve optimizasyonu sağlamak için de hükümetin belli regülasyonları hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çekildi. İzleyicilerin finansal teknolojiler alanında merak ettiği soruları katılımcı firmalara yöneltmesiyle etkinlik sonlandı.
Sosyal Medyada Siber İstihbarat Teknikleri (SOCMINT) Webinarı
Bilkent CYBERPARK ve Zemana iş birliği ile düzenlenen “Sosyal Medyada Siber İstihbarat Teknikleri (SOCMINT)” webinarı Zemana Bilişim Teknolojileri Dijital Pazarlama Danışmanı Hamza Şamlıoğlu’nun katılımıyla 26 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşti.
Online seminere sosyal medya istihbaratı nedir ve nerelerde kullanılır sorularının yanıtını vererek başlayan Hamza Şamlıoğlu, Zemana olarak bu alanda verdikleri hizmetlerden bahsetti. Şamlıoğlu, sosyal medya üzerinden paylaşılan verilerin hangi siber istihbarat teknikleri ile elde edilerek analitik olarak nasıl kullanıldığını ve kişi güvenliğini nasıl etkilediğini uygulamalı olarak da gösterdi. İlgi ile izlenen webinar, farklı platformlarda canlı olarak yayınlandı.