Yıldız Teknopark Ağustos 2020 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 31.08.2020

Yıldız Teknopark Ağustos 2020 Haber Bülteni

Yıldız Teknopark’ta Geliştirilen Bu Çözümler Normalleşme Sürecinde Vazgeçilmezimiz Olacak

Covid 19 salgını dünya genelinde alışveriş alışkanlıklarını değiştirmiş durumda. Artık ihtiyaçlarımızı alırken teması minimum da tutmak istiyor, daha çok online alışveriş yapıyoruz. Yıldız Teknopark şirketleri de bu değişen alışkanlıkları görerek farklı yazılım ve uygulamalar geliştirdi. Bu şirketler arasında e-menü geliştiren de var, akıllı aynalarla ürün deneme oranlarını azaltmayı hedefleyen de. Kasasız alışverişe olanak sağlayan çözümlerin yanı sıra, ürünleri mağazaya gitmeden görmenizi, evinizde ya da ofisinizde nasıl duracağını anlamanızı sağlayan uygulamalar ise oldukça kullanışlı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı son Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi çalışmasında genel sıralamada tüm Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Türkiye’nin en başarılı Teknopark’ı seçilen Yıldız Teknopark, COVİD 19 ile mücadeleye yönelik yaptığı çalışmalarla öne çıkmıştı.  Normalleşme sürecinde de Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler geliştirdikleri çözümlerle dikkati çekmeyi sürdürüyor. 

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, bu yeni dönemde mağaza içerisinde güvenli alışveriş ortamını sağlamak ve şirketlerin giderek büyüyen e-ticaret cirolarını daha da yukarıya taşımaları için yapılması gereken çalışmalar olduğunu söylüyor. Yeni dönemde perakendecilerin neler yapması gerektiğiyle ilgili pek çok araştırma yayınlandığını belirten Güner, “Bu araştırma raporlarında görüyoruz ki önümüzdeki dönemde alışverişte teması en aza indirenler kazanacak. Çünkü kimse deneme kabinlerinde ürün denemek istemediği gibi, herkesin arzusu temassız ödeme ve kasasız mağazacılıktan yana. Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler arasında bu talebi karşılamaya dönük pek çok yazılım ve çözüm geliştirmiş şirket var.”

Güner, teması minimum seviyede tutmak istediğimiz ve alışverişin online’a kaydığı bugünlerde Yıldız Teknopark bünyesindeki şirketler tarafından geliştirilen şu ürünlere dikkati çekiyor:

Sıfır Temasla Sipariş Ver

Pandemi süreciyle birlikte, restoranlar için ‘yeni normal’de menülerin kullanılmamasına karar verildi. Pandemi öncesi bunu öngören Yıldız Teknopark şirketlerinden biri bunun için çözüm geliştirdi. 2005 yılından bu yana yeme-içme sektörüne özel yazılım çözümleri üreten Arkhe Yazılım Teknolojileri restoran ve kafelerde, teması minimum düzeye indirmek ve işleyişi aksatmadan sonlandırabilmek için, “E-Menü” uygulaması geliştirildi. E-Menü ile beraber müşteri, kendi cep telefonuyla işletmenin menüsüne, ürün resimlerine bakabiliyor, siparişini yine kendi telefonuyla veriyor ve ödemesini tamamlayarak neredeyse sıfır temas ile işletmeden ayrılabiliyor. Bu özellik sadece işletmeye gelen müşteri için değil evinde veya ofisinde bulunan müşteriler içinde aktif olarak kullanılabilecek.

Akıllı Ayna İle Ürün Denemeye Son

Pandemi sonrasında insanlar kabinlere girip başkasının denediği kıyafetleri denemek istemiyor. Buna ise yine Teknopark şirketlerinden biri olan Ayvos’tan çözüm geldi; Akıllı ayna…  Bu akıllı ayna sayesinde müşteri deneyimlemek istediği ürünü alarak kutu içine atıyor. Kutuya atılan son ürün RFID etiket ile seçilen bedene giydiriyor. Giyecek kişinin beden ve boy seçenekleri işaretleniyor. Seçilen bedene müşterinin yüzü yerleştirilerek kıyafeti giymeden denemesi sağlanıyor. Akıllı aynadaki seçeneklerle farklı renk ve beden seçenekleri denenebiliyor. Akıllı ayna WhatsApp entegrasyonu ile fotoğraf gönderebiliyor. Bu sayede kasa ve soyunma kabinlerinde yoğunluğu ile soyunma kabinlerinde biriken kıyafetler azalıyor. Dahası akıllı ayna ile toplanan görüntülerin işlenerek ürün veya ürün grubu bazında yaş, cinsiyet ve duygu durumu analizi ile istatistik sağlanabiliyor ve bu da ürün planlamaya katkıda bulunuyor.

Kasasız Mağazalar Yaygınlaşıyor

Pandemi döneminde kimse kasa sırası da beklemek istemiyor. 3 yıldır Yıldız Teknopark İkitelli Yerleşkesi’nde perakende şirketleri için çözümler üreten ETG, pandemiyle birlikte mağaza içlerinde kasa ve kasiyer olmadan online ödeme sistemlerini mağaza içerisinde hayata geçirmeye başladı. Hatta Arçelik ve Beko mağazalarının Türkiye’deki 3 bine yakın mağazasında projesi devam eden şirket, bu proje ile mağaza çalışanları müşterilerini kasaya yönlendirmeden mobil uygulama üzerinden ya da müşterinin indirdiği mobil uygulama üzerinden satış ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor.

Mağazaları Odanıza Getiriyor

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan bir başka şirket Arccod Yazılım Bilgi Teknolojileri ise şirketlerin ürünlerini uzaktan pazarlayabilmeleri için çalışmalar yapıyor. Kullanıcıların bütün platformlardan (Bilgisayar, mobil cihazlar, web, sanal gerçeklik gözlüğü) ulaşabileceği şekilde hazırlanan yazılımlar, ürünlerin üç boyutlu olarak incelenebilmesi, renk değişikliklerinin yapılabilmesi, mekan içerisinde AR teknolojisi ile gerçek ölçüleriyle görüntülenebilmesi gibi uygulamalara imkan sağlıyor.  Arccod mühendisleri şu anda kullanıcıların alışverişlerini sanal ortamda gezerek yapabileceği, içerisinde oyunlaştırma olan, istenilirse basit VR gözlükler ile cep telefonu üzerinden kullanılabilen bir sanal mağaza projesi üzerinde çalışıyor.

Ürünleri Ofis Ve Evlere 3 Boyutlu Nasıl Taşırsınız?

Ev ya da ofisinizi dekore ederken alınan mobilyaların odaya sığmaması, renk uyumunun olmaması gibi pek çok sorunla karşı karşıya hepimiz kalmışızdır.  İşte bu sorunu ortadan kaldırmak için Yıldız Teknopark şirketlerinden Xtinge, bir yazılım platformu geliştirdi.  Mobilya, beyaz eşya, halı gibi ev ve ofis dekorasyonu firmalarının internet ortamında potansiyel müşterilere gerçekçi ve 3 boyutlu olarak erişebilmesini, internet üzerinden satış yapabilmesini, mobil cihazlarda insanların ev veya ofis ortamlarını 3 boyutlu tasarlayarak beğendikleri ürünlerin siparişini verebilmesini sağlayan bir yazılım platformu bu.  Bu çerçevede ayrıca 3 boyutlu modelleme, tarama ve görselleme konularında da uzmanlığı olan şirket, bütün bunları yaparken ürünlerin modellerinin güvenliğini de sağlayacak yenilikçi kriptolojik çözümler sunuyor.

Otomatlara Dokunmadan Öde

Covid 19 salgını nedeniyle kimse hiçbir yere dokunmak istemiyor. Alışverişlerin mümkün olduğunda temassız gerçekleştirilmesi konusunda herkeste bir hassasiyet oluşmuş durumda. Mobil ödeme ve otomat yönetim sistemleri üzerine çalışan ve Kartlı ödeme (POS) ve 4G mobil altyapısına sahip uzaktan takip cihazlarını %100 yerli ve milli imkanlarla geliştiren E-Vend, bu dönemde otomatlardan tamamen temassız bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.  Yıldız Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirket pandemi döneminde E-Vend mobil uygulamasıyla otomatlardan tamamen temassız ürün seçme, sepete ekleme, ödeme ve satın alma imkanı sunuyor. Bu uygulama üzerinden etraftaki otomatları görebiliyor ve yanlarına gitmeden otomat türünü, içindeki ürünlerin adetlerini, fiyatlarını, stok durumunu ve kampanyaları da takip edebiliyorsunuz.

Müşterinizle İletişimi Tek Ekranda Yönetin

E-ticaret yapan şirketler ses, chat, e-mail, sosyal medya, mobil uygulama, SMS, WhatsApp ve interaction IVR hizmetlerini kullanıyor müşterileriyle iletişim kurarken.  Ancak bir çağrı merkezi ile müşterilerine uçtan uca iletişim kanalları üzerinden kesintisiz hizmet sunmak ve bu kanalları tek bir ekrandan yönetmek hepsinin arzusu. Yıldız Teknopark şirketlerinden SYS bu şirketlere tüm iletişim kanallarını tek bir ekrandan yönetmelerine olanak sağlayan bir çözüm sunuyor. Bu çözüm çoklu kanallı iletişim platformu olarak adlandırılıyor. Bağlantısız “kanallar arası geçiş” deneyimlerinin şirketler için kaçan satış fırsatlarının ve artan operasyon giderlerinin ve müşteriler için hayal kırıklığının başlıca sebebi olduğu düşünüldüğünde SYS’nin bu çözümü kurumlara ciddi bir rekabet avantajı sağladığını söylemek hiç de yanlış değil.

Perakendecileri Dijitalleştiriyor

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı ‘E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ kampanyası kapsamında kobileri e-ticaret konusunda desteklemeye başladı.

Bu destekle birlikte pek çok şirket işini dijital ortama taşıyor.  Bilgi İnternet, işlerini internete taşımak isteyen firmaların omnichannel ile uyumlu bir şekilde dijitalleşmesi için çalışıyor. Pandemi sürecinde perakende sektöründe oluşan yeni ihtiyaçlara yönelik taleplere hızlı bir şekilde yazılımlar geliştirerek sisteme entegre eden şirket, destek sonrası süreçte başta gıda sektörü olmak üzere mobilya, tekstil hijyen ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden yoğun talep almış. Geliştirdiği ürünlerle yurtiçinde online satış yapmak isteyen Kobilerin hızlı ve kolay şekilde e-ticarete geçişini sağlıyor.

Motorlu, Uzatılabilir, Zeki Tümör Protezi Geliştirildi

Kemik kanseri sonucu bacağından kanserli kemik alınıp yerine protez takılan çocuklarda, büyüme ile birlikte sağlıklı bacağın uzaması nedeniyle uzatılabilen aktif ve pasif protezler kullanılır. Ancak mevcut protezlerin kullanımında belirli aralıklarla ameliyat olma ve sürekli kontrole gitme zorunluluğu, her ölçümde radyasyona maruz kalma, uzama ölçümü ve uzatma işlemi sırasında ortaya çıkabilecek insan kaynaklı hatalar gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunların çözümüne yönelik Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Erhan Akdoğan, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sıtkı Kocaoğlu ile motor tahrikli, uzatılabilir, zeki bir tümör protezi geliştirdi.  Tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve ihracat potansiyeline sahip tam otonom bu protezin ticarileştirilmesi için potansiyel üreticilerle görüşmelere başlandı.

Türkiye’de tümör protezi kullanması gereken yılda yaklaşık 100 yeni vaka ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Protezin implantasyonu için minimum yaş 8. Bu yaşta protez kullanmaya başlayan hastaların büyüme evresinin bittiği 18 yaşına kadar 10 yıl boyunca uzatılabilir tümör protezi kullanmaları gerekiyor. Bu amaçla pasif ve aktif protezler kullanılıyor. Ülkemizde aktif protez uygulaması yok denecek kadar az. Bu sorun genel olarak pasif protezlerle çözülüyor. Pasif protezler tekrar tekrar ameliyat olmayı gerektirirken, aktif protezlerde de yılda ortalama 8 klinik ziyareti yapılması şart. Ölçümler sırasında alınan radyasyon da cabası. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen motorlu, uzatılabilir, zeki tümör protezi sayesinde tüm bu sorunların önüne geçiliyor.

Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Yıldız TTO) patent portföyünde bulunan bu buluş ciddi bir maliyet avantajı sağlarken, protez sayesinde hastanın radyasyona maruz kalması ve uzatma işlemi için defalarca ameliyat olması da engellenmiş olacak. Buluşun gelişimi, ürünün geliştirilmesi için yapılacak üniversite -sanayi iş birlikleri, sınai mülkiyet korumaları (patent başvuruları), ticarileştirme stratejileri de Yıldız TTO tarafından yürütülüyor.

Projeyi hayata geçiren kişilerden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Erhan Akdoğan, dünyada ilk olacak pek çok özelliği barındıran bu ürünün ihracat potansiyelinin yüksek olduğunun altını çiziyor.

4 Yıldır Üzerinde Çalışılıyor

Zeki tümör protezi projesi için Doç. Dr. Erhan Akdoğan, Ekim 2015’te çalışmalara başlamış. Projenin, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sıtkı Kocaoğlu’nun danışmanlığında gerçekleştirdiği doktora tezinin bir çıktısı olduğunu anlatan Erdoğan, Temmuz 2019’da projenin nihai halini aldığını söylüyor. Projenin Yıldız Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklendiğinin altını çizen Akdoğan, protezle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Biz var olan diğer protezlerden farklı olarak ilk kez bir tümör protezi içerisinde dahili batarya kullandık ve bataryanın kablosuz olarak şarj edilmesini sağladık.  Ayrıca bu çalışma kapsamında geliştirilen giyilebilir sensör ile sağlıklı uzuv uzunluğu ölçümü yapılması ve hasta postür durumu makine öğrenmesi yoluyla kestirimi de tümör protezi literatürü için önemli yeniliklerden. Patent araştırma sonuçları da gösteriyor ki, dünyada bu özellikleri bünyesinde barındıran başka bir ürün yok. Sistem geliştirilen giyilebilir sensör ünitesi yardımıyla sağlıklı uzuv ile protezli uzuv arasındaki uzunluk farkını belirliyor. Uzatma işleminin yapılmasına otonom olarak karar veriliyor.  Protez, hastayı uzatma yapılacağı konusunda uyarıyor ve sensör verilerinden faydalanarak şartlar uygunsa hastayı yönlendirerek uzatma işlemini gerçekleştiriyor.”

İhracat Potansiyeli Yüksek

Geliştirilen bu protez sayesinde hastanın kliniğe gitme sıklığı ciddi ölçüde azaltılırken sağlık çalışanlarının iş yükü de hafiflemiş oluyor. Mevcut sistemlerde uzuv uzunluk farkının ölçülmesi için tıbbi görüntüleme teknikleri kullanılıyor ve hasta her ölçümde radyasyona maruz kalıyor. Büyüme çağındaki hastalar için radyasyonun büyümeyi baskılayıcı etkileri olduğunu aktaran Akdoğan, bu protezle bunun da önüne geçildiğinin altını çiziyor.

Türkiye’de yerli olarak uzatılabilir tümör protezi üretilmediğine de değinen Akdoğan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

“Bunlar ülkemize çok ciddi mali yük getiriyor. Proje kapsamında geliştirilen protezin maliyeti mevcut protezlerden farklı değil. Hatta seri üretimle beraber üretim maliyetlerinin ciddi aşağıya çekilebileceğini öngörüyoruz.  Patent süreci çok olumlu devam etmekte olan sistemin araştırma raporları hem özgünlük hem de muadil sistemlerden önemli ölçüde üstün özellikleri olduğunu gösterdi. Bu katma değeri yüksek bir teknoloji. Yurtiçinde milli ve yerli medikal cihaz üretimine katkı sağlayacak şekilde geliştirildi. Dolayısı ile dünyaya ihraç potansiyeli de son derece yüksek.”

Yıldız Teknopark Bünyesinde Uzaktan Otomatik Ateş Ölçen Cihaz Geliştirildi

Pandemi sürecinde Yıldız Teknopark bünyesindeki girişimciler ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenler pek çok buluşa imza attılar. Bu buluşlardan biri de uzaktan otomatik olarak ateş ölçebilen, ölçümlerin kaydını tutabilen, anomali durumunda uyarı veren ve ergonomik boyutta olan ateş ölçer. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Fatma Aydın Akgün ve öğrencileri tarafından geliştirilen bu ateş ölçer ticarileştiğinde evlerden toplu taşımaya, parklardan fabrikalara kadar otomatik olarak, bir kişiye gerek duyulmadan, temassız ateş ölçümü yapılabilecek. Üstelik bu ölçüm sonucu istenilen cihaza gönderilecek.

Covid 19 salgınıyla birlikte artık bütün kapalı mekan girişlerinde ateş ölçümü yapılıyor.  Bunun için genellikle termal kameralar, koldan ya da alından ateş ölçen cihazlar kullanılıyor.  Pandemi sürecinde ateş ölçen saat ve maske gibi farklı birçok ürün de ortaya çıktı.

Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Fatma Aydın Akgün ise, temassız otomatik olarak ateş ölçebilen, elle taşınabilir hafiflikte ergonomik boyut da termal kamera içermeyen bir ateş ölçer geliştirdi.

Arka planda makine öğrenmesi, IoT, yapay zeka ve bazı algoritmaların çalıştığı bu ateş ölçer, hastanın konforuna önem veriyor. Hastanın hareket etmesi veya etrafındaki sıcak ve soğuk etmenlerden etkilenerek ateşinin yanlış ölçülmesi gibi durumlar ortadan kaldıran bu ürünle soğuk depo alanlarında çalışan kişilerin dahi vücut ısısı takip edilebiliyor.

Refakatçinin sorumluluğunu makineye aktaran bu ürünle hastanın ateşi saniyelik hatta saliselik periyodlarda ölçülüp kontrol edildiği gibi, artış ve düşüşlerde kritik aralığa yaklaştığında cihaza tanıtılan kişilere uyarı gidiyor. 

Nerelerde Kullanılabilir?

Pandemi sürecinde de bu ateş ölçerin etkili şekilde kullanılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Fatma Aydın Akgün, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

 “Karantinada olan hastalar hangi şehirde, binada olursa olsun gözlemlenebilecek ve uyarı alınabilecek. Yani devlet gerek hastane gerekse karantinada olan hastalarını tek merkezden gözlemleyebilecek. Bu sayede, hastaları kontrol için sağlık personelinden tasarrufa aynı zamanda bulaşma riskini ortan kaldırmaya imkân sağlanmış olacak. İlk ürün olarak geliştirmeye başladığımız prototipin son haline gelmesi durumunda, hasta olmayan insanlarında takibini yapabilmek de mümkün olacak. Bir plaza veya teknopark gibi girişte kart okutulan yerlerde kişilerin kartlarından alınan ID ‘ler ile alandaki tüm kişileri, kişi bazlı takip mümkün olacak. Girişte yapılan kontrolde ateşi uygun olmayanların girişi turnikelere entegre edeceğimiz sistemimizle otomatik olarak engellenecek. Okullarda öğrencilerin sınıflara girişlerinde, otellerde misafirlerin odalarına giriş ve çıkışlarında bu ölçümler düzenli yapılması durumunda kişi ateşli gelmese dahi gün içinde ateşinin yükselmesi durumu kolaylıkla fark edilebilecektir. “

Fikir Kendi İhtiyacından Doğuyor

Doç. Dr. Fatma Aydın Akgün, aslında bu projeye 2017 yılında başlıyor. Tasarım ve sonrasında bitirme projesi alan iki öğrencisiyle birlikte çalışmalara başlayan Akgün, 2019’da ulusal patent başvurusu yapıyor.  Bu yılın ilk çeyreğinde ise Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’ nin desteğiyle uluslararası patent için başvuruyor.

Bu ürünü başta anneler için tasarlamayı istediğini söyleyen Akgün, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Birçok bebek ateşlenme sorunu yaşar ve özellikle havale riskinden dolayı ebeveynler ciddi sıkıntılı zamanlar geçirirler. Bende bu annelerden biriydim. Oğlum ateşlendiği gecelerde risk oluşmasın diye hiç uyumayan, olurda uykuya kalabilirim diye saatini her 10 dakikaya ayarlayan, dahası bu sorumluluğu kimseye güvenemediğimden paylaşmayan bir anneydim. O dönemde vücuda temas etmeyen ve bununla birlikte uyarı veren ürün arayışına girdim ama ne Türkiye’de ne de dünyada bulamadım. Ve ürün geliştirme hikâyemiz böyle başladı.”

Salgın Süreci Hızlandırdı

Pandemiyle birlikte zamana yaymayı planladığı ürün geliştirme işlemini erken ve çabuk yapmaya karar verdiklerini de aktaran Akgün, geliştirdikleri ateş ölçerin, evler ve hastaneler dışında da pek çok alanda etkili bir şekilde kullanılabileceğini söylüyor. Otobüsler, AVM’ ler, plazalar, teknoparklar, restoranlar, oteller, fabrika, ofis ve iş yerleri gibi çok farklı alanlarda bu cihazların kullanılabileceğini dile getiren Akgün, bu ürünün ticarileştirilmesi konusunda görüşmelerini tamamladıklarını ifade ediyor. Akgün bu konuyla ilgili ise şu bilgileri paylaşıyor.

“Bu ürünün seri üretimini özellikle medikal ürünler üreten geliştiren ve satan sektörlerle yapabileceğimiz gibi, sağlık sektörüne yönelik yazılım ve donanım alt yapısına sahip ve bu alanda ürünler geliştirmeye açık sektörlerden de destek alınabilir. Ürünün geliştirme ve test aşamalarında sağlık kurumlarından yardım almak gerekecek, çünkü sağlıkla ilgili değişken parametrelerin olduğu hastaneler, sağlıkla ilgili bir prototipi test etmek için en uygun alanlardır. Bu konudaki bağlantılarımızı da yaptık.”

Vücut sıcaklığı takip sistemi başlıklı buluş ile ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi hak sahipliğinde ulusal patent başvurusu, ulusal ek patent başvurusu ve uluslararası patent başvuruş yapılmış durumda. Akgün, patent konusu buluşun ürüne dönüşebilmesi için Yıldız Teknopark ’ın Yıldız Kuluçka Merkezi’nde bir akademik kuluçka firması da kuracak. Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nin de desteğiyle Akgün, kuluçka firmasının kurulmasının ardından, YTÜ hak sahipliğindeki patentlerin ortaklık kurma kararı aldığı ve kurulum işlemleri devam eden yeni şirketlerine lisanslanacağını ve ürünleştirme adına maddi, ayni ve teknik destekler de alacağını söylüyor.

 

İlgili Görseller