Samsun Teknopark Ekim 2018 Haber Bülteni

Ekleme Tarihi 30.10.2018

Samsun Teknopark firmalarına FSMH eğitimi verildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) tarafından Samsun Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalara Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Temel Eğitimi verildi.

OMÜ-TTO FSMH ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından gerçekleştirilen eğitim Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleşti. Bir saat eğitim ve soru cevap şeklinde tamamlanan etkinlikte fikri ve sınai haklar ve aralarındaki fark, patent, marka, buluş gibi konular ele alındı ve ilgili süreçler anlatıldı. Eğitime Samsun Teknopark firma temsilcileri ve OMÜ-TTO uzmanları katıldı.

Samsun Teknopark TÜBİTAK üniversite öğrencileri proje yarışması ödül töreninde

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı'nca düzenlenen Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması'nda dereceye girenler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıklandı. Alan ve kategorilerine göre dereceye girenlerin isim ve üniversitelerinin açıklandığı törende öğrencilere ödülleri verildi. OMÜ Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak dereceye giren öğrencilere protokolle birlikte ödüllerini takdim etti.

OMÜ-TTO Türkiye Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşmaları'nda

Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ev sahipliğinde düzenlenen Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşmaları'nın ikincisi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye genelindeki Teknopark ve TTO'ların katılımıyla gerçekleştirildi.  

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit gibi isimlerin söz aldığı etkinlikte, sanayicilerin üniversitelerden ve TTO'lardan beklentileri ile akademik kuluçkalarda sürdürülebilirlik ve ticarileşme konulu iki ayrı panel düzenlendi.

Samsun Teknopark Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bölüm ziyaretlerini sürdürüyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri, Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti, Restoratif, Protetik, Radyoloji ve Cerrahi bölümlerine düzenlenen ziyaretlerde, Teknopark ve TTO tanıtımları yaparak işbirliği fırsatları hakkında görüşme gerçekleştirdi.

TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı'na yönelik proje yazım eğitimi yapıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)-Diş Hekimliği Fakültesi'nin Resoratif Diş Tedavisi Bölümü'nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli 1002-Hızlı Destek Programı proje yazımı eğitimi OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından gerçekleştirildi.

Samsun Teknopark BİGGSamsun eğitimleri başladı

TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim uygulayıcı kuruluşu olan Samsun Teknopark, BİGG eğitimlerine başladı. 

115 iş fikri arasından 45 iş fikri eğitimlere katılmaya hak kazandı. Eğitimler yalın girişim-kanvas eğitimi ile başlayarak iş planı eğitimleri ile devam etti. İş fikri sahiplerinin yoğun ilgi gösterdiği eğitimler sonrasında katılımcılar memnuniyetlerini dile getirdiler.

OMÜ-TTO, TÜBİTAK 2236 proje çağrısı tanıtım toplantısına katıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), TÜBİTAK Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Destek Programı Çağrısı Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı. Program TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın sunumuyla başladı. Sunumun ardından 2236 2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Destek Programı’nın tanıtımı Proje Yürtücüsü Mesut Karakoca yaptı. Program tanıtımının ardından Avrupa Komisyonu Eğitim Hizmetleri’nden Katia Insogna tarafından CoCirculation2 Programına yönelik etkili başvuru önerisi yazma konusunda bilgiler verildi. CoFund Program Yürütücüsü Aida Diaz Saez, Co-Fund Programlarının araştırma ve inovasyona katkısının ülke düzeyinde değerlendirmesini yaptı. Etkinliğin son kısmında daha önce TÜBİTAK Uluslararası Deneyimli Araştırmacılar Destek Programından yararlanmış araştırıcıların deneyimlerine yer verildi. Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Durdağı, İngiltere Swansea Üniversitesi’nden Dr. Sudhagar Pitchaimuthu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Tuncay Yalçınkaya’nın konuşmaları ile son bulan etkinlik, soru cevap kısmının ardından tamamlandı.

OMÜ-TTO, dış kaynaklı proje eğitimlerinin ilkini gerçekleştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliği ile OMÜ akademisyenlerine yönelik düzenlenen ‘Dış Kaynaklı Proje Yazma Eğitiminin’ ilki 23-25 Ekim tarihleri arasında Samsun Teknopark Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üç gün süren eğitimin ilk gününde; OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan tarafından proje yazımı ve proje döngüsüne yönelik eğitim gerçekleşti. Eğitimin ikinci gününde ise; Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Ticarileştirme Uzmanı Çağla Koyuncu tarafından projede patentin yeri ve önemi konusunda eğitim gerçekleştirilerek ikinci günün yarısında ve üçüncü gününde OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş tarafından uygulamalı olarak proje yazma etkinliği gerçekleştirildi. Eğitim sonunda akademisyenlere katılım sertifikaları verildi ve ardından eğitimi gerçekleştiren OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, OMÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan ve FSMH Uzmanı Çağla Koyuncu’ya Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri Samsun Teknopark’ta

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 4. Sınıf öğrencileri Girişimcilik ve İş Kurma dersi kapsamında Samsun Teknopark’ı ziyaret etti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Ceylan Sebik’in yürüttüğü ders kapsamında Teknopark’ı ziyarete gelen öğrencilere Samsun Teknopark, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve girişimcilik ve iş kurma süreçleri anlatıldı. Sunumun ardından Samsun Teknopark binası gezdirilerek mevcutta bulunan firmalarla tanışma gerçekleştirildi.

OMÜ ve GRÜ arasında TTO işbirliği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi arasında GRÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin geliştirilmesi ve hizmet kalitesini artırması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

İşbirliğinin detaylarını görüşmek için bir araya gelen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Serkan Soylu, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Giresun Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Galip İçduygu ve GRÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Muhammet Anıl Kaya GRÜ rektörlüğünde toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından işbirliği kararının GRÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ne birçok yönden katkı sağlayacağına inandığını söyleyen GRÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, “Bu iş birliği GRÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ne güç katarak, daha iyi hizmet vermesine vesile olacaktır” dedi.

Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, aynı şekilde OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, “OMÜ-TTO olarak GRÜ-TTO’ya gerekli bilgi ve desteği sağlayacağız” diyerek işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Samsun Milletvekili Karaaslan Teknopark’ı Ziyaret Etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun milletvekili Çiğdem Karaaslan, çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile birlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Kurupelit Kampüsü'nde bulunan Samsun Teknopark’ı ziyaret etti.

Ziyarete; Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Prof. Dr. Yüksel Ardalı ve OMÜ- TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan ve akademisyenler de eşlik etti.

“14 milyon TL AR-GE 3,3 milyon dolar ihracat geliri”

Samsun Teknopark’ı tanıtmak, çalışmaları ve etkinlikleri hakkında bilgi vermek amacıyla bir sunum yapan Genel Müdür Buğra Çolak, kamu yetkililerine bilgi vermenin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek "Faaliyetlerimizle ilgili kamu yetkililerinin değerlendirmelerini alma fırsatını yakalıyoruz." dedi.

Samsun Teknopark’ın, Samsun’daki sanayici, akademisyen ve öğrenciler için avantajlarını açıklayan Buğra Çolak, mevcut durumla ilgili şunları söyledi: “Şu an 47 firmamız var. Bu firmalar 2017 yılı verilerine göre 14 milyon TL AR-GE, 3,3 milyon dolar da ihracat geliri elde etti. Devam eden 50 projemiz ve 119 AR-GE personelimiz mevcut. “

Bu yıl ilk kez 'uygulayıcı kuruluş' niteliği kazandıklarını da kaydeden Çolak, 100’ün üzerinde proje kabul ettiklerini, girişimciliğin ve yeni iş fikirlerinin ortaya çıkması için bir takım etkinlikler düzenlediklerini belirtti.

Samsun’un sanayi ve ihracat potansiyelinin gelişimi için yeni projeleri devreye aldıklarını ifade eden Genel Müdür Çolak, Samsun’un şehir merkezinde de bir girişimci merkezi kurma projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu sözlerine ekledi.

“Teknopark akademisyenle girişimciyi bir araya getiriyor”

Teknoparkları ülkenin gelişmesinde önemli yer tutan kurumlar olarak niteleyen Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle devletimiz bize özel avantajlar sağladı. Bu avantajlar sayesinde Teknopark; Üniversite, akademisyen ve potansiyeli olan girişimcinin bir araya gelmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca özellikle gençlerimizin sadece sınıflarda öğrenmesi yeterli değil, hayatın içinde, uygulamalı olarak öğrenmeleri daha önemli. Teknopark onlara bu fırsatı sunuyor. Genç girişimciler, önce ön kuluçka merkezlerinde bir fikrin nasıl yeşertileceğini öğreniyor. Biraz daha başarılı olanlar kuluçka merkezinde pişip kendi firmalarını kurabiliyorlar. “

Samsun Teknopark’ın, akademisyenlerin proje süreçlerini kolaylaştırdığını ifade eden Rektör Sait Bilgiç “Bu alanda akademisyene yardımcı olan personelimiz var. Ayrıca birkaç sene öncesine kadar kimsenin bulunmadığı OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi'nde şu an 10 uzmanımız görev alıyor.” diye konuştu.

“Samsun bilim şehri olmalı”

Üniversite ile şehrin bütünleşmesinin çok önemli olduğunun vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun milletvekili Çiğdem Karaaslan da sunumun ardından firmaları ve ön kuluçka merkezlerini gezerek yetkililerden projeleri ve geliştirdikleri ürünler hakkında bilgi aldı.

Yapılan çalışmalarla ilgili beğenisini ifade eden Çiğdem Karaaslan emeği geçenleri tebrik ederek Samsun’un bilim şehri olması gerektiğinin altını çizdi.

Ürdün Üniversitelerinden Samsun Teknopark ziyareti

Samsun Teknopark ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) Ürdün'den üç ayrı üniversitenin temsilcilerini ağırladı.

Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve Genel Müdür Yardımcısı Osman Özkoç tarafından Teknopark ve OMÜ-TTO hakkında bilgi alan temsilciler binayı gezerek Teknopark firmaları ve burada geliştirilen teknolojileri gözlemleme fırsatı buldu. OMÜ Ziraat fakültesinden Prof. Dr. Kürşat Demiryürek ve Uluslararası Ofisten Öğr. Görevlisi Hiroko Kawamortia heyete eşlik etti.

TRT Radyosu ve AKS TV’de OMÜ-TTO anlatıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş geçtiğimiz hafta TRT Radyosu ve Aks TV programlarına konuşmacı olarak katıldı.

Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO’yu ve ekibini tanıtan Mortaş, ISIF’18 Buluş Fuarı’nda yarışarak ödül alan teknolojiler konusunda bilgi verdi.

Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO TÜBİTAK Bölge Sergisi’nde yerini aldı

Samsun Teknopark ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO), TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen Üniversite Proje Yarışmaları Samsun Bölge Sergisinde tanıtım standı açtı.

TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca düzenlenen 2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik, 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri ve 2242-Öncelikli Alanlar kategorisindeki Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması'nın Samsun Bölge Sergisi; Samsun ve Ankara bölgelerinin katılımıyla 8-10 Ekim tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi zemin katta gerçekleşiyor.

İlk defa bölgelerde düzenlenen bu yarışmaya, Samsun bölgesini oluşturan Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri ile Ankara bölgesini oluşturan Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak illerinde bulunan üniversitelerimizden yapılan proje başvuruları arasından seçilen 50 adet proje katılıyor.

Samsun Bölge Sergisi'ne davet edilen toplam 50 proje içinden, 12-15 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılacak Türkiye Finali'ne katılacak olan 16 proje, sergisi aşamasında jüriler tarafından belirlenerek, 11 Ekim 2018 tarihinde yapılacak ödül töreninde açıklanacak.

Bugün açılışı yapılan serginin törenine Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, GMY Osman Özkoç ve Şirketleşme ve Girişimcilik Uzmanı Rabia Keskiner katıldı.

ISIF’18’de OMÜ-TTO rüzgârı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (OMÜ-TTO), 3. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’18) 1 altın 1 gümüş 3 bronz olmak üzere toplam 5 teknolojisi ödül aldı.

Türk Patent Enstitüsü tarafından İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen ISIF’18’e 30’dan fazla ülkeden 237 farklı kurum katıldı. Üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, enstitüler ve bireylerin temsil ettiği yüzlerce teknolojik buluş fuar kapsamında düzenlenen yarışmaya katıldı. Yarışmada 5 teknolojisiyle ödül alan OMÜ-TTO en çok ödül alan kuruluşlar arasında yer aldı.

ISIF’18 Buluş Fuarı’nda yarışarak ödül alan teknolojilerimizden altın madalyayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Can’ın ‘Bir Kornea İşaretleyicisi ve Bu İşaretleyicinin Kullanıldığı Bir İşaretleme Yöntemi’ adlı buluşu, gümüş madalyayı ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ömer Andaç ve Prof. Dr. Müberra Andaç, OMÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Engin Burgaz ve Araştırma Görevlisi Ayşe Erciyes ve Caner Kendirlioğlu’nun ‘Katı Polimer Elektrolit Nanokompoziti İhtiva Eden Lityum Polimer Pil’ adlı buluşu kazandı.

Bronz madalyaları ise sırasıyla, OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Abdülkadir Bakay’ın ‘Uterus Manipülasyon Cihazı’ adlı buluşu, Prof. Dr. Galip Akay’ın ‘Çoklu Reaksiyonlu Katalitik Reaktör Sistemi’ adlı buluşu ve ticarileştirme çalışmaları OMÜ-TTO tarafından yürütülen Dr. Üzeyir Kalkan ve Dr. Altan Tandoğan’ın ‘Koroner Bypass Cerrahisi İçin Manuel Proksimal Anastomoz Cihazı’ adlı buluşu kazandı.

 

 

 

İlgili Görseller